Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2017 22:49 - ПАК МЕДИИТЕ!
Автор: alexiev123 Категория: Политика   
Прочетен: 642 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Вчера цял ден укротявах духовете на обезпокоените български патриоти и се опитвах да ги убедя да не правят скандал от разговора между Путин и македонския премиер. Днес обаче аз искам да раздухам скандал. Да си припомним - Путин е казал: “Славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя.” Не споменава нито азбука, нито кирилица, нито държава Македония. Но нашите хора омесиха всичко това на миш-маш, добавиха му лют пиперец и се възмутиха.
След което кой ли не се изреди по медиите да ни говори каква била историческата истина за азбуката, с която пишем, за славянската писменост, за солунските братя Кирил и Методий и за свети Климент от Охрид...
Изслушахме мнения на политици, политолози, историци, инженери, юристи, агрономи, лекари, всякакви мениджъри и пиар-специалисти... социалните мрежи са направо наводнени и от “експертните” мнения на среднисти, спомнящи си букварчето от първи клас – народът съвсем се обърка и обърна всичко на политика. Стига се дори дотам да се отрича съществуването на славянски езици. А истински експерти не се чуват!
И сега задавам скандалния въпрос: - Да не би да си нямаме?
Ами скандалното е, че си имаме - те десетилетия наред са на заплата в университетите ни и в БАН. Ще спомена само столичните:

1. В Софийския университет “Св. Климент Охридски” почти от началото на съществуването му е създаден Факултет по СЛАВЯНСКИ филологии с катедри по СЛАВЯНСКО езикознание, СЛАВЯНСКИ литератури и дори катедра по КИРИЛОМЕТОДИЕВИСТИКА!
2. В Института за български език към БАН има специална Секция за история на българския език, в която се разработват проекти, свързани с палеоСЛАВИСТИКАТА!
3. В Института за българска литература има направление “Стара българска литература”, което се занимава с изследвания на СЛАВЯНО-византийските литературни връзки, обработка на средновековни СЛАВЯНСКИ ръкописи, сравнително изучаване на старобългарската литература в контекста на средновековните СЛАВЯНСКИ литератури!
4. Съвсем отделно от тях в БАН функционира и КИРИЛО-МЕТОДИЕВСКИ НАУЧЕН ЦЕНТЪР със славна 100-годишна история. В момента само в този център работят 20 души учени.
Влезте в сайтовете на тези институции и четете!
Не си направих труда да преброя какъв е общият брой на професорите, доцентите и асистентите, които се трудят над тези проблеми само в тези институции. Но бъдете сигурни, че поддържат връзки с всички СЛАВИСТИЧНИ ЦЕНТРОВЕ ПО СВЕТА, които са няколко десетки на брой и нямат нищо общо с Русия.

Налага да съобщя горните факти за сведение на всички онези, които смятат за свой патриотичен дълг да обвиняват Русия, че е измислила славянството за целите на имперската си политика и го обявяват за руско завоевателно оръжие. И да им напомня, че азбука не е равно на писменост. Азбуката е набор от графични знаци, всеки от които обозначава звук. Когато звуците са човешка реч, с азбуката се записва текст. Писмеността е набор от текстове, записани с някаква азбука.
Но хората не са виновни, защото за да знаят тези неща, трябва да чуват мненията на експерти от медиите. А за да ги чуят, трябва и медиите да знаят за съществуването на експертите и да ги поканят да говорят.
Че журналистите ни са невежи не е новина. Но да не знаят и какви институции има в държавата и кой с какво се занимава – това минава границите на въображението ми за невежество.
 



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alexiev123
Категория: Политика
Прочетен: 899271
Постинги: 830
Коментари: 592
Гласове: 649
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031