Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
14.02.2017 16:39 - Какви номера ни въртят банкерите
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1735 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Магията на банкерите

Рудо де Рюйтер
Независим изследовател
Холандия
courtfool.info

Ако не знаете как работят банките, то вие никога няма да разберете как работи светът.

Могат ли да банкерите да измъкнат парите от шапката си, като илюзионисти? Естествено, че не. За сметка на това те могат да измъкнат от там цифри и да накарат всички да вярват, че това са истински пари.  

image


Това е най-краткото описание на начина, по който работят банкерите. Схемата е проста и ще я разкрием по-долу. Но, за съжаление, има и други уловки.

Този малък трик има много сериозни последствия за обществото. Защото когато може толкова лесно да мамите хората и на всичкото отгоре ви плащат за това, то естествено вие няма да искате да спрете. Можете да накарате хората да работят за вас, да управлявате политиците и да направите така че обществото да вкарва в обръщение все повече от тези доходоносни цифри при това по свое желание. И докато хората не осъзнаят откъде идват всички проблеми, банкерите ще продължават да използват тези схеми.

Днешната банкова система се характеризира със създаването на баланси за заеми. Това се прави със счетоводни методи в баланса на банката, в който дългът на кредитополучателя се отбелязва като актив, а съответната сума за клиента като пасив. С други думи, банката записва заема като взаимно дългово признание. Длъжника признава, че дължи определена сума на банката (дебит), а банката признава, че дължи равнозначна сума на кредитополучателя (кредит). Сметките остават изравнени, а клиентът получава банков баланс. [1]

Да купиш кола?

Пример: Джон иска да купи кола и заема 2000 евро от банката.

image


В този момент Джон все още няма пари в портмонето си. [2] Но той има банков баланс, с който може да нареди на банката да плати за колата вместо него. Той изпълнява това нареждане с помощта на банковата си карта.

image

Повечето хора си мислят, че ако банката ни дължи пари, то тя разполага с тях. Те изпълняват плащанията ни, нали? Е, нека по-внимателно да разгледаме този въпрос.

Повечето хора си мислят, че ако банката ни дължи пари, то тя разполага с тях. Те изпълняват плащанията ни, нали? Е, нека по-внимателно да разгледаме този въпрос.

Плащания по банков път

Можем да дадем на банката нареждане да изпълни плащане от наше име с помощта на банкова карта, чек, предварително одобрено плащане, формуляр за превод или през интернет. Когато банката плаща нещо от наше име, част от баланса ни изчезва.  

Пример: Платежното нареждане на Джон на името на продавача на колата. Джон използва „Зелената” банка, а търговеца – „Синята”. 

image

Когато нареждаме плащане на клиент на друга банка, нашата банка трябва да преведе парите на своите колеги. Бенефициентът всъщност не получава пари, а се сдобива с нов баланс в своята банка.

В горния пример „Зелената” банка плаща 2000 евро на „Синята”. Така изглежда схемата поне на теория.

На практика обаче чрез ежедневните плащания между банките – средно – всички входящи и изходящи плащания се компенсират взаимно!!!  
 

Пример:

Да кажем, че в страната има 3 банки. Банка А обслужва 50% от населението, на Банка В се падат 30%, а Банка С – 20%. Примерно, в рамките на един ден, всички платежни нареждания на населението сумарно достигат 100 милиона евро.
 

image

В такъв случай – средно – половината от тези нареждания (50млн.) идват от клиенти на Банка А. Половината от тях са предназначени за клиенти на самата Банка А (25млн.), а останалата част се пада на Банка В (3/5 от останалите 25млн., което прави 15млн.) и Банка С (2/5 от 25млн., тоест 10млн.)  

Ако приложим същата математическа формула към платежните нареждания на клиентите на Банка В и С, ще видим, че – средно – всички взаимни плащания между банките се припокриват.

Накрая се оказва, че фактически е необходимо да се изплатят само малките разлики, които се образуват в течение на работния ден. Банките всъщност се нуждаят от съвсем малко пари, за да изпълняват платежните си нареждания.

Имайте предвид, че банките постоянно предоставят нови заеми, пропорционално на размерите си. Средното количество плащания, които възникват в резултат на използването на тези кредити, по същия начин се припокриват взаимно.

- Почти празни хранилища

Наистина, банките разполагат със съвсем малко пари. За всяко евро, което ни дължат, те имат само няколко цента. Останалите пари просто не съществуват. Нито в някой трезор, нито в централната банка. Това, което имаме в банковите си сметки, е почти изцяло празен въздух. 

image

За да разберете това, дори няма нужда да имате достъп до трезорите. Тази информация се публикува в годишните доклади на банките.

Ето извадка от годишния отчет на ING за 2011г. Наличните резерви на банката, наред с баланса, който те имат в централната банка, достигат 28 милиарда. Сумите, които банката дължи на клиентите си, наброяват 479млрд. Тоест те имат дори по-малко от 6 цента за всяко евро, което те дължат. В дясната колонка може да видите, че тази пропорция е била още по-лоша през 2010. Тогава банката е имала средно по 2 цента за всяко евро, което тя е дължала на клиентите си.

image

 


Малките количества пари, които имат банките, служат за извършването на междубанковите плащания и предоставянето на налични пари при поискване от страна на клиентите. И ако някой ден се окаже, че банката няма достатъчно наличност, то клиентите ѝ няма да са за завиждане.

- Покупателна способност

Банковият баланс е индивидуално споразумение между банката и клиента. Докато банката работи нормално, балансът ни и наличните ни пари определят колко можем да закупим. В икономиката банковите баланси до голяма степен си присвоиха функцията на парите. (Повечето икономисти нямат нужната финансова подготовка и не отличават парите от банковите баланси. Те определят сумите в банковите ни баланси като „пари в обръщение”).

- Плащане на вноски

Когато кредитополучателя плаща част от дълга си, дългът му и банковият му баланс намаляват. По такъв начин „заетата” сума отново прогресивно изчезва.


Резюме

Дотук видяхме как банкерите ни манипулират с помощта на кредитите. Ние не заемаме пари, а вместо това получаваме банкови баланси, или с други думи – признание от банката, че тя ни дължи пари. И въпреки че – поне теоретично – ние имаме право да поискаме парите си, банката разполага само с малък процент от това, което тя дължи на клиентите си. Останалата част от парите просто не съществува.

Когато нареждаме на банката да извърши плащане от наше име, част от баланса ни изчезва и банката изплаща сумата на банката на човека, който трябва да получи съответната сума. (Поне теоретично всички плащания между банките почти напълно се компенсират едни други). Бенефициентът не получава парите. Вместо това той се сдобива с нов баланс в банката си.

В следващата статия ще може да узнаете как този трик със създаване на цифри от въздуха въздейства негативно върху обществото и води до разрушаване на основните демократични норми и ценности.
 

Източници и пояснения:

[1] Банките не обичат да разкриват подробности за методите си на работа. Най-вероятно причината е в това, че – от етична гледна точка – методите им се основават върху заблуди и мамене. Хората си мислят, че взимат назаем пари, а тях всъщност ги залъгват с цифри, взети от въздуха. Описание на този метод може да се открие в университетските учебници във финансовите факултети, например "Money, Financial Markets & Financial Institutions" / C. van Ewijk & L.J.R. Scholtens (Wolters Noordhoff, на холандски). Доста завоалирано описание на това може да се открие и в pdf-документ на Британската централна банка: „Всеки път когато банката създава заем, тя едновременно създава съответния депозит в банковата сметка на кредитополучателя”. 
http://www.courtfool.info/Bank_of_England_prereleasemoneycreation.pdf 

[2] На икономически език банковите баланси често се наричат „квази-пари”. С банковия баланс вие не можете да плащате. Вие може само да наредите на банката да извърши плащане от ваше име.

16 януари 2017




Гласувай:
2



1. urilozev - Поздрав!
19.02.2017 09:43
Винаги е добре да се прочете и нещо повече.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216217
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031