Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2014 18:06 - Холандия се отказва от християнството
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 5426 Коментари: 1 Гласове:
9

Последна промяна: 04.01.2014 18:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Вярващите християни в Холандия стават все по-малко. Резултат: налага се църковният инвентар да бъде продаван в чужбина…

Тежката дървена врата се отваря с усилие. Хари Ламерс прибира в джоба на якето си голямата връзка ключове. 
- Внимателно, стъпала! – предупреждава ни, докато влизаме в църквата «Света Ана» ((Sint Annakerk) в град Амстелфейн (Amstelveen), недалеч от Амстердам. 
Църквата е почти празна, по стените се виждат следи от картини, които сега липсват. 
- Доскоро там можехме да видим 14 «спирки» по Кръстния път – въздиша Ламерс. – За щастие, ги взе друга църква. Над амвона все още виси голям кръст, който е правен в Оберамерхау, Бавария. Но никой не иска да го вземе, защото е прекалено обемен – обяснява 73-годишният холандец. – Дарохранителницата на престола, независимо от великолепните резби в стил «модерн», също не може да си намери приют. Не знам какво да правя с нея… 
Ламерс е заместник-председател на енорийския съвет, а неговата църква «Света Ана» - една от стотиците холандски църкви, които се закриват всяка година. 
По време на неделните служби са заети неповече от ѕ от местата. 
Християните в Европа намаляват, в това число и в Холандия. Всяка година обединените протестантски църкви в Холандия заедно с римо-католическата църква губят 170 хиляди свои членове. 
Доста църкви вече се използват за джамии. 
- Ако продължава така, до 2050 протестантите в Холандия ще изчезнат съвсем, а 25 години по-късно – и католиците – пресмята Марк де Байер ((Marc de Beyer). 
Той е на 45 години, работи в музея и помага на епархиите да опразват храмовете си. Публикувал е наръчник с директиви как да бъдат закривани църквите и как да бъде отчуждаван църковният инвентар. 
- Всяка седмица в Холандия се закриват 2 църкви – обяснява де Байер. 
Още по-бързо в Холандия умират манастирите: сега са останали само 160, а през последните 15 години са закрити около 150 манастири. 
Според оценките на де Байер, ще оцелеят само 10 манастира. Той говори за Третата иконоборческа (против иконите) съпротива. Първата (протестантската) е през ХVI-ти век(нидерл. Beeldenstorm, нем. Bildersturm), Втората – през 1960-те години след Втория Ватикански събор. Тогава е взето решение за по-проста украса на католическите църкви – след което, например, изчезват стаичките за изповед. 
- Е, сега наблюдаваме Третата иконоборческа съпротива. 
Десетки празни църкви в Холандия през последните години бяха превърнати в джамии, други – в жилищни сгради, ресторанти, хотели, магазини, детски градини и даже супермаркети. 
При ликвидацията на църковния инвентар отначало опитват да предадат предметите на съседната енория. Следващи получатели са църкви в чужбина. Особено голямо търсене има в бившите социалистически страни. Там много църкви бяха празни, но след падането на комунизма отново бяха отворени, строят се и доста нови. Например, в Украйна вече няколко (католически) храма са оборудвани с пейки, с изображения на епизоди от Кръстния път и свещници, докарани от закрити холандски църкви. 
В Доминиканската република също се оборудва храм с предмети от църквите и манастирите в Хага и Неймеген (Холандия). 
- Независимо, че броят на християните в Западна Европа драматично намалява, то в целия свят християнството се разраства по-бързо от исляма – смята заместник-председателят на църковно-енорийския съвет Ламерс. 
Той отново вади голямата връзка ключове от якето си и отива при ризницата. Там все още има няколко картини с изображения на светци, и около дузина свещници с различни размери, които все още не са раздадени. Отваря няколко сандъка с литургични облекла: 
- И това остана. 
Навярно и те ще попаднат в склада или, в краен случай, ще бъдат унищожени. Такава е последната директива в инструкцията на де Баейер. Той е длъжен да запише това, понеже католическата църква, за разлика от протестантската, забранява светското използване на осветени предмети. Затова и доста ограничено може да използва тази последна възможност: да предаде предметите на частни лица. 
Освен това, де Байер посочва: 
- Не можем да съхраняваме всичко – все пак това са 150 хиляди предмета, които ще станат излишни до 2018 година. 

Керстин Швайгхьофер 
(Kerstin Schweighцfer) 

вестник 
DER STANDARD 
26.12.2013 г. 

www.ruskline.ru 

      Превод: Л. Чолаков  Този превод е обект на авторско право.  Разрешава се препубликуването му  изцяло или отчасти само  с посочване името на преводача  и даване на линк към източника

Повече статии на подобни теми - ТУК.

 



Гласувай:
11


Вълнообразно


1. fascindoo - естестнено, Холандия
05.01.2014 16:38
е втората в Европа юдеизирана територия след Англия
от 1492, та до днес...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3767020
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930