Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2020 18:23 - ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТГОВОРИ : "РАДЕВ ИСКА ЦЯЛАТА ВЛАСТ!"
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 899 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Иван Върбанов

Правителството отговори на Радев: "Иска цялата власт за себе си!"

В 16:30 часа в гранитната зала на Министерски съвет бе дадена изявление от името на правителството. Посланията дойдоха от Деница Сачева - министър на труда и социалните грижи, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: РАДЕВ ИСКА ЦЯЛАТА ВЛАСТ В ДЪРЖАВАТА!

В началото Дончев благодари на всички полицаи - подложени на огромно напрежение, както и на мирно протестиращите граждани, които изразяват тезите, желанията, правата си без да нарушават обществения ред.

"Няма да има огледална реакция на президентската. Не искаме оставката на президента. Това би ни вкарало в тежка институционална криза. Радев има година до края на мандата си. Аз държа той да изкара мандата си докрай, въпреки че не съм съгласен с голяма част от тезите му. Няма и да хуля президентската институция", посочи Томислав Дончев.

Вицепремиерът зададе въпросите, като анализира посланията и действията на Румен Радев така:
1. Кога правителството се превърна в мафия? - и отговори - Когато прокуратурата повдигна обвинения към съветниците на президента. Като резултат от това, странно, правителството се превръща в мафия.
2. Какво поиска Президентът днес? - Цялата власт, защото според конституционната процедура следва служебно правителство, без парламент. Напомням, че нашето правителство е единствената възможна политическа конструкция, която може да се сглоби в това народно събрание. В превод искането на президента означава: искам цялата власт в държавата, веднага и безконтролно.

Дончев попита: "Ако някой иска цялата власт сега, защо? Какво иска да направи? Не чухме никакви предложения за мерки в социалната сфера и икономиката".
Призова за повече мъдрост - към народа, и към политиците.

"Има точка, от която след това връщането назад е много трудно. Напомням, че Министерският съвет не е на Бойко Борисов, а Президентството - на Румен Радев. И българската полиция не е на Младен Маринов. Те са на България. Нека да пазим държавата, защото друга си нямаме. И който и каквито политически сметки да прави, призовавам да пази държавата!"

ДЕНИЦА САЧЕВА: ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ Е ЗАКОННО ИЗБРАНО. АКО НЯКОЙ ИМА ДРУГИ ПЛАНОВЕ ЗА БЪЛГАРИЯ - НЕКА ГИ КАЖЕ ЯСНО!

"Борим се с тежка пандемия. Трябва да отговаряме на социално-икономическите нужда на хората. Нека да мислим какво ще направим с българската зима. До този момент няма нето една визия за това какво следва, след като се подбуждат погромите, протестите, метежите", каза Деница Сачева от трибуната в Гранитната зала на Министерски съвет.

"Човек, който подбужда към това трябва да знае накъде води държавата. Политическият екстремизъм, който се опитва да практикува господин Радев, е опасен за държавата. Да излезе от диалога с личните нападки и да се възстанови междуинституционалния диалог. Ако на някой демокрацията не му е по мярка, то да излезе и да каже ясно това. Защото г-н Президентът, както и всеки един от нас - членовете на МС, сме се заклели да пазим Конституцията и законите на държавата. Това правителство е законно избрано. Призивите за метежи - как трябва да бъдат изгонени хората от правителството, вкарани в затворите и т.н., ни напомнят за друго време" ,посочи Сачева.

По думите й Радев вече 24 часа не е намерил време да коментира новината за влизането на България в чакалнята ERM II. "Ако някой има други планове за България - извън Конституцията, извън нейното европейско развитие, извън спазването на законите, да излезе и ясно да каже това. Призоваваме за деескалация на напрежението, да няма насилие, да се уважават институциите на България. Ние друга държава нямаме!", подчертат министърът на труда и социалните грижи.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: ИМОТЪТ В "РОСЕНЕЦ" Е ПРОДАДЕН ПО ВРЕМЕТО НА КОСТОВ, УЗАКОНЕН ПРИ ОРЕШАРСКИ

От своя страна министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира, че не е вярвал, че ще му се наложи да коментира изказвания на президента.

Констатира, че в България институциите често воюват, вместо да са ръка за ръка, в името на служенето на българските граждани.

Посочи, че имотът в "Росенец" е продаден по времето на Иван Костов. Оформен и узаконен е по времето на Орешарски.

"И сега привържениците и наследниците на тези партии ни питат: Защо не правите нищо? Аз съм категоричен, в качеството ми на министър на отбраната, няма как да изпълня искане на НСО, като нарушаваме Конституцията. Няма да охраняваме периметри и да охраняваме частни имоти. Тези, които хвърлиха българското знаме, трябва да бъдат наказани!", бе категоричен Каракачанов.

Заяви, че разделението на властите е регламентирано от Конституцията. Когато те не работят в единение, нищо добро не произтича от това.

Подчерта, че лично е наблюдавал протестите и е видял, че е имало хора, които съвсем съзнателно са атакували полицията - с бутилки вода и други предмети и с цел да се пробие кордона, за да се слеят митингите.

"Не отричам правото на всеки да протестира, да иска по-добър живот и промяна. Но, очаквам всички да призоват хората, които протестират, по никакъв начин да не провокират полицията! Българският полицай не е враг на обществото", каза министърът на отбраната.

Стана ясно, че след вчерашните протести има 4-рима ранени полицаи, със счупени пръсти и носове.

"Полицията трябва да знае, че всеки един служител е в правото да защитава живота и здравето му, когато срещу него е посегнато.
Когато институциите воюват, нищо добре не се е случило на страната. 30 години омраза и конфронтация стигат!", каза Каракачанов.

Да се уважават институциите, законността, да не се посяга върху друга собственост! Това призова министърът на отбраната.

"Не съм очаквал, че институциите ще влязат във война. Единствената рецепта е диалог. Не само президентът и партиите, които го подкрепят, имат привърженици. И другите имат също. Няма нужда от конфронтация. Разум и диалог е нужен! Не трябва да се насъсква българин срещу българин, брат срещу брат. Това няма да доведе до нищо добро!", заключи Каракачанов.

Обясни, че пробивът на полицейския кордон е бил предвождан от агитка от футболни фенове, които често участват в подобни събития срещу заплащане. Информира, че има данни, че охранителна фирма е предлагала пари за участие в единия от протестите, в размер на 50 лева.  



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2529075
Постинги: 965
Коментари: 364
Гласове: 673
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031