Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
24.02.2018 10:08 - Теменужка Петкова подава оставка заради връзки с купувача на ЧЕЗ
Автор: veshter Категория: Изкуство   
Прочетен: 646 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.02.2018 10:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Министърът на енергетиката обяви това ден след информацията за продажбата
Клуб Z

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще депозира оставката си заради връзка с купувача на активите на ЧЕЗ в България.

Това се случва ден, след като стана известно, че фирмата "Инерком груп" на Гинка Върбакова от Пазарджик купува ЕРП-то, което държи близо 1/3 от територията на страната.

image Борисов приема оставката на Петкова: И вие имате приятели

Петкова обяви намерението си днес в кулоарите на парламента, веднага след като в качеството си на министър отговори на парламентарните питания към нея. Тя вече е разговаряла с премиера Бойко Борисов, но се очаква и неговата резолюция за депозираната оставка - "Да" или "Не".

image Корнелия Нинова: Не даваме държавата на Гинка от Пазарджик

Петкова призна, че познава семейството на Върбакова, по-точно съпруга на Гинка. И то от 20 години. Информация за връзката на министърката с купувача на ЧЕЗ разпространиха от БСП. Петкова обаче отрече да е била кума на сватбата на Върбакова.

"Понеже не искам по никакъв повод да се коментират отношения, да има поводи за коментари за съмнения по сделката и да се намесва името на премиера, това, което трябва да се направи, най-малкото в момента и е най-достойно - е човек да си подаде оставката", каза Петкова. - "Много се говори по тази тема. Още миналата година, когато в публичното пространство се завъртя, че тази фирма с тази дама участва в процедурата, още тогава заявих, че познавам тези хора от 20 години".

Иначе по отношение на самата сделка, Петкова повтори думите си от четвъртък, когато бе обявена и информацията за сделката: че България като държава не е имала намерение да изкупува активите на ЧЕЗ, за каквото настояват от левицата, както и че няма касателство по настоящатата сделка, защото изборът кой да е купувачът е на чешката страна, а процедурата е по чешкото законодателство.

image Гинка Върбакова от Пазарджик купува активите на ЧЕЗ в България

Все пак Петкова посочи, че предстои "тежка" процедура по одобрение на сделката от КЕВР, Комисията за финансов надзор и Комисията за защита на конкуренцията. 

Вече бе обявено, че ДАНС също започва проверка, като енергийният министър настоя тази проверка да бъде "пълна". Както стана ясно, "Инерком груп" има активи за 90 милиона лева и е на загуба, но в същото време е взела заем за сделката за 320 милиона евро.

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че коалиционен съвет ще се произнесе за оставката на Петкова.

"Знам, че Теменужка Петкова няма роднински отношения с Гинка от Пазарджик. Знаете, че всеки един в България познава много хора. Дали се познават или не, дали се познават от години или от скоро - не мога да кажа“, заяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветанов.

Във връзка с изявлението на Волен Сидеров за сделката с ЧЕЗ, Цветанов заяви, че всяка една от политическите партии в коалицията има право на мнение. "Затова решението, което ще вземем, ще бъде на база на Коалиционния съвет и обсъжданията, които ще направим там. Отнасям се с уважение към коалиционните ни партньори, затова вчера не реагирах на оценката по мой адрес от Волен Сидеров“, заяви Цветанов.

По думите му партньорите не трябва да се обясняват по медиите. Според него основният дефицит е, че в коалицията нямат толкова време да се срещат и да обсъждат съвместната си работа.

 





Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: veshter
Категория: Изкуство
Прочетен: 491653
Постинги: 375
Коментари: 703
Гласове: 2356
Архив