Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2020 10:07 - Берово, Република Северна Македония
Автор: georgihadjiyski Категория: Туризъм   
Прочетен: 1661 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 08.11.2020 17:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Берово, Република Северна Македония

(Опит за пътепис)

 


 

Бяхме поседнали в кафето на хотел “Панорама” в Делчево да пием по кафе, да закусим и да направим план за деня. Понеже беше още рано, а и ни бяха останали македонски денари, обсъждахме евентуалните възможности да ги похарчим тук, в Делчево и да си тръгнем или да отидем до някое от култовите места за алкохолен туризъм около границата и да си хапнем и пийнем порядъчно. Може би защото беше чул разговора ни, се намеси и сервитьорът, който каза, че в Берово, което се намирало много близо, имало хубави ресторанти, предлагащи толкова вкусни ястия, че там ходели любители на добрата кухня от цяла Македония.

От направената справка в Уикипедия разбрах, че Берово се намира в Малашевската планина на около 930 метра надморска височина; че в него живеят около 7000 души; че през Възраждането е бил един от центровете на борбите на българите от Източна Македония за църковна независимост и културно-национални права; че през 1830 г. в него е открито килийно училище, което в последващите десетилетия прераства във взаимно и класно училище, в което работят българските учители Петър Клисаров, Димитър Попгеоргиев – Беровски и Димитър Бисеров; че в началото на ХХ век Берово се превръща в обект на масирана сръбска културна, църковна и образователна инвазия, като след Междусъюзническата война (1913 г.), е окупирано от Сърбия, (с макар и кратки периоди на присъединяване към България по време на Първата и Втората световна войни), чак до обявяването на независимостта на Бившата Югославска република Македония през 1991 г., (днес Република Северна Македония.)

И след като видях от Гугъл мапс, че е само на 37 километра от Делчево, тръгнахме.

Пристигнахме в Берово някъде към 10,30 часа и след като паркирахме в центъра на града, тръгнахме да се разходим из него. Първото нещо, което прави впечатление е автентичният старинен градски дух на Берово, който се чувства и от павираната главна улица, и от съхранените сгради с присъщата архитектура на Централна Европа от началото на ХХ век, разположени от двете ѝ страни, и от препълненото заведение в центъра въпреки сравнително ранния час, и от безцелно шляещите се хора…

Отидохме до градския музей и установихме, че въпреки поставената табелка с работното време, той е заключен и затова решихме да пием по кафе и да се върнем по-късно. Минахме край друга забележителност – църквата “Рождество на Пресвета Богородица”, която е построена през 1912 година и представлява класическа християнска базилика, към която през 1930 година е изградена камбанария с часовник.

В кафенето в центъра на градчето чакахме доста дълго време да бъдем обслужени, а когато най-накрая дойде сервитьорката установихме, че макар и млада и симпатична, тя имаше типичното поведение на свръхеманципираните “социалистически другарки - работнички” от времето на бившата, останала вече само в историята Титова Югославия, абсурдната острота на което не успява да смекчки дори и щедрия бакшиш… С доста голямо учудване установихме, че музеят не работеше и следобед, както и, че подобно поведение имаха и продавачките в няколкото работещи магазини, а също и бензинджията в бензиностанцията.

Безспорно ако приемем, че във всяка държава има населено място с доминация на темерутщината, то такова си има и в Република Северна Македония.

 



Галерия:

image



image



image



image




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2303886
Постинги: 382
Коментари: 550
Гласове: 3359
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031