Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2014 14:11 - ДОКУМЕНТАЛНОТО НАСЛЕДСТВО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ. ДОКУМЕНТ 32
Автор: jorosavov Категория: История   
Прочетен: 2846 Коментари: 0 Гласове:
3



 

1871 юли 27, Пловдив. - Препис на писмо от Ва­сил Левски до Комитета в Ловеч, направен от Иван Драсов и прибавка от ръката на Левски до Данаил Хр. Попов в Турну Мъгуреле с обяснение от Ловчанския комитет.

 

Прието тука на 4 август 1871 Т. Мъгуреле. Писах в Лом на 5 август 1871[г.]
         Г-да братия Муратооглулар!

В първити ви и сегашни писма нали опира се в парата! От завчера нареждахми и ний на едно мес­то та дано прокопцами. Но за зла случка! От где мя огади правит[елството], та не улучихми. Сега пак кроим на други две-три места, че дето получим. От тия каквото свършим, ще додим пак къде вас. като по-напред ще ви явим да имате преуготовено място за 3-4 юнака. Тогава ще нишите и Сава да доди до 10-15 дни колкото за един хляб дано намеряше [се] в Плевен.

И тук има един член[?], който се отнася caмо до нac.

На 24 юлия съобщих писмата плоешки из Букурещ - Д. Ценовоту и Азисовото от 6-ий юлия на пазаржичани, софиянци и оттам натам в друго мое писмо с тях заедно и им казвам да са съберат всичкити и които от тях имат, имат доверие в чорбаджиити като въ[в] фаизчий, чифути, турци, българи и пр. да вдигнат кой колкото може и ний оттук ше гле­даме по чисто народно с писмата и печатът да съ­берем по-скоро една сума да отидем на Узунджеово дано ся снабдяхми от какво годе оръж[ие]. Преди панахират некой ден по-напред ако сдобияхми ; парити, то може да ся отиде и в Цариград за да искарами и американска.

[Отстрани на листа]: Ръкопис на Ив. Драсов. Д. Страшимиров8.

Приписвам им и още да гледат както и да е, зачтото предвиждам ненадейна революция, според как­то ще видите въ[в] весник „Тур[ция]‘‘ в притурката от 20 юлия. Еничерското въстание почнало, съшо да не би ся съединили одесскийт и плоескийт ко­митети и да преминат като ни гледат донейде, че все ся годвим и пак няма ничто.

От двете което и да ся случи, нито против него. нито смеем да седим съ[с] сгърнати ръце, та да го имате и ви пред очи и направите така както пиша на пазаржичани и софиянци, пишете и ви същото от вас натам: както в Лясковец тий нататак и прочее. Преди което ако направят да ни известят, та комуто ще поверят парити да ги донесе на Узунджеово. да му дадем от тук един знак, по който ще го позна­ем[т?] там, че е наш човек и от колко часът до колко и на кое место да ся яви и докато не види стоката да не дава парити.

Съобщете оттам и на Азиса (т.е. Д. Хр. Попов) какво съм писал из Българско, та да пише по-скоро и той на Лом и от там в Пирот. На такива пари лесно можем да посрешнем лихвата по много на­чина: (защото няма от друго място от где) пък като ся земе стоката вече ще остане моя грижа да я раз­неса и пак да и събера парити, че ако имами време още да ги държиме, то ще купуваме докато ги дър­жат вече у нас.

[1]871 юлий 27-й Филибе. Ваш Дервишолу Аслан.

„(И тук пак следваше един член относително за нас зато[ва] го премълчаваме)“

Това е копие от нашето писмо което ни праща Аслан, прегледайте го и ако го удобрите, направете каквото ви пише.

Това писмо е от В. Левский за в Ловеч до Драсова и [съ]др[у]жие.


От Левский говори върху законите.

Прибавка.

Г-не! Прибилижети съдържанието и на двете пис­ма точно и да ги испроводити в Лом до г-на Хр. Савчов вашият съгражданин, който пък от там ще ги припиши и ще ги испроводи за Пирот и другаде. Приказвали сми, пишете му и пак, щото като са раз­гледат там и другаде, дето е испратил, добре! Да ни забележят чрез Вас в кратко, какво им аресва, какво не. Нека ни пишят чрез Вас защото е по-сигор[но] и по за скоро. Дайте си и един знак за зимани и давани. Имената им и местата им, от де работат тий! Няма да убаждате на вашите въ[в] Влашко членове, за­щото мисла да нямате йоще съставен устав, който да награжда[ва] пристъпникът в същият чяс съ[с] смърт. Отсвен то! От тука йоще вишегласието ни дава дума да ви са кажи такова нящо! Защото гле­дат ката ден от там работи, днес наред, утри без ред, в други ден никаквата и сичкият свят им научи какво са работали и де са йоще мислили.

Същият Дервишооглу за Рушидооглу Азиса.

Прието тука на 4 август 1871 Т. Мъгуре[ли].

 

 


 

 



image

image

image

image





Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: jorosavov
Категория: История
Прочетен: 553016
Постинги: 57
Коментари: 217
Гласове: 557
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930