Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2020 18:19 - В България няма кой да оглави държавната енерГЕПИка
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1125 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Държавата се тресе, че вече повече от месец не може да се намери и назначи нов изпълнителен директор на Български енергиен холдинг (БЕХ), след като на 19-ти август Жаклен Коен подаде оставка, счетоводителката Нуша я прие, но той продължава да заема поста, поради липса на годен матрял да го замени.
Днес две водещи медии се занимават с раследване на застоя в кадровата рокада на върха на (из)родната енерГЕПИка. И двете ще ги познаете от долната снимка:

image

Първо, по обяд, говорителите на фондация "Америка за (унищожаване на) България" повдигат завесата над задкулисните пазарлъци за инсталирането на нов мафиотски бос в държавната енерГЕПИка. Ето съществената част от тезата им:

Вече 42 дни правителството не може да реши кой да бъде новият изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг - най-голямата структура в страната, която обединява в себе си цялата държавна енергетика. След като на 19 август Жаклен Коен подаде оставка, фактически промени не са вписани в Търговския регистър, тъй като не може да бъде намерен подходящa фигура за този пост. "Или кандидатите са силно компрометирани, със спорно минало и политически обвързаности, или просто не искат да си сложат главата в торбата", разказва източник на "Капитал" от енергийните среди в правителството.

 

Последният пример в това отношение е Мартин Тафров. Вчера mediapool.bg обяви, че Тафров, който е директор на дирекция "Продажби на електроенергия" в АЕЦ "Козлодуй", ще оглави БЕХ, като според източници на медията енергийният министър Теменужка Петкова вече била подписала заповедта за назначението. По информация на "Капитал" обаче кандидатурата на Тафров вече е оттеглена и до влизането му в енергийния холдинг вероятно няма да се стигне. Причината за това е именно спорното му минало.

От Министерството на енергетиката вече втори път отказват да отговорят официално на въпроса на "Капитал" дали ще бъде спазено изискването на Закона за публичните предприятия за провеждането на конкурс за длъжността изпълнителен директор на БЕХ. Също така не се казва и кой оперативно ръководи холдинга, ако вече Коен не изпълнява тази функция.


За Мартин Тафров също се твърди, че е човек на ДПС. Той е син е на бившия шеф на НЕК Данаил Тафров, който пък е работил по проектирането на язовир "Цанков камък" заедно с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. От документите по казуса, които бяха разглеждани на времето в парламентарната комисия по корупция, стана ясно, че Данаил Тафров е получил 25 хил. лв. за помощта, вероятно част от консултантския хонорар на Доган от 1.5 млн. евро. Самият Мартин Тафров пък е бил в съвета на директорите на търговеца на ток "Енерджи маркет" през 2008-2009 г., а след това става директор на дирекцията за продажби на ток в АЕЦ "Козлодуй". Именно в последната си роля той е свързан с редица скандали за продажба на електроенергия на занижени цени и по неясни схеми. Допреди 2018 г. сделките с ток се сключваха непрозрачно, на вътрешни платформи на централите, до които достъп имаха само избрани фирми.

Близо 5 часа по-късно счетоводителката беше инсталирана в бТВ, за да НЕ потвърди, че заповедта за назначаването на Тафров е факт, а вместо това заяви, че ще има конкурс, но без подробности за времето и формата.

Интересното предстои?

Първите два видеоклипа по-долу показват лицето Мартин Тафров, от юни 2019-та година, по време на общественото обсъждане на новите цени на тока, за регулирания пазар (демек за бита), проведени в офиса на енергийния регулатор КЕВР. На практика изказванията на Тафров са достатъчни за осъждането му и изпращането му в затвора за няколко години. Третия клип е на още по-интересно "изказване" непосредствено след второто изказване на Тафров.

Георги Котев









Гласувай:
4



1. rebu - ето
29.09.2020 20:04
Има кандидат, явно си ти!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9836312
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031