Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2020 18:19 - Много искаха, но нямаха желание
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1441 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вчера, 5-ти юни, Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е публикувала Проект на Решение за определяне на новите цени на електроенергията за новия регулаторен период, от 1-ви юли 2020-та. Вече повече от 24 часа нито една мисирка не е изкрякала и един звук по темата. А знаете ли, защо?

Ще ви покажа сравнение между сега действащите (определени от КЕВР) цени по които "ЧЕЗ Електро България" продава на клиентите си и новото предложение, което трябва да влезе в сила от 1-ви юли. За по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката, ако трябва и втори път:

image

В лявата таблица са сега дейсващите цени, а в дясната новите предложения. Можете да сравнявате числата във всеки един ред. Първите две цифри след всяка десетична запетайка са практически стотинки, а от третата цифра започват частите от стотинката. Така в действителност поевтиняването на тока за клиентите на ЧЕЗ е символично под 0,5%. За пълнота на картината ето и как се изменят таксите, съпътстващи и формиращи крайната цена:

image

Още по-малко като размер (около 0,2%), но за сметка на това в посока ПОСКЪПВАНЕ е движението при клиентите на ЕВН. По-съществено е поевтиняването при клиентите на ЕНЕРГО-ПРО, между 1,5 - 3,5%.

Какво означава това и защо на мисирките е наредено да не кудкудякат?

Това означава, че цената може и трябва много по-значимо да падне надолу, но точно сега нямат никакво желание да го правят. Ще ви дам само две доказателства за това. Нека видим първо най-големият и най-евтин производите в България АЕЦ "Козлодуй". Независимо от абсолютно рекордната печалба на АЕЦ-а за цялата и 46 годишна история ...

image

... , над 300 милиона за 2019-та г., КЕВР не само не свива цената на която тя да продава на НЕК, а даже я повишава. По този начин ще осигури още по-високи заплати на ръководството и, за да може то сигурно и вярно да насочи "спечелените" пари накъдето и когато трябва.

image

Другото тлъсто перо през което цената трябваше да се понижи още повече е т.нар. такса "задължение към обществото". Тя трябваше да се понижи още от 1-ви май, заради поевтиняването на природния газ, но тогава политико-медийно-енерГЕПИйната мафия извъртя едно престъпление, което им "даде основание" да не понижават таксата. За него подробно се разказва и показва в първото видео по-долу. И макар оправдаващото престъпление за това да изтича на 30-ти юни 2020-та сега вече по подразбиране не я пипат тази такса.

Само тези два фактора, ако коректно и справедливо се борави с тях, трябваше да доведат до понижаване на цената от поне 10%. А те не са единствените.

Така организираната престъпност много искаше да ни намали цената на тока, но желанието и се отклони в посока събиране на пари за колекционера на ... пури.

Аз до сега не си спомням година в която мисирките да не са кудкудякали новите цени на тока в процеса на тяхното "опичане", но този сезон нещо са се разболяли?

Важно е да се напомни също, че КЕВР за втора поредна година ще промени регулираните цени в грубо и умишлено нарушаване на Закона за енергетиката. Ето само едно от многото доказателства за това:

image

Георги Котев











Гласувай:
6



1. dobrodan - Котев, с цялото ми уважение!
06.06.2020 19:25
Реакцията към постингите ти е буквално никаква. Що за народ сме.............
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9833979
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031