Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2019 19:19 - Технология за поскъпване на тока
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1098 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В края на март Национална електрическа компания (НЕК) поиска от енергийния регулатор (КЕВР) поскъпване на цената за закупуване на електроенергията от производителите с 19,4% за идния регулаторен период спрямо настоящия, който ще приключи на 30-ти юни. Сега ще видите есенцията на това искане и два от ключовите манипулативни инструменти. За по-добър преглед и прочит кликайте с мишката върху снимката:

image

НЕК изкупува електроенергия за нуждите на микса от три ТЕЦ-а, но в първата колона на таблицата виждаме, че с пълното си име е представена само държавната "Марица Изток 2". Двата "американски" ТЕЦ-а "МИ1" и "МИ3" са със съкратени имена. За сметка на това техните показатели в таблицата са подсилени с по един допълнителен ред, в който е показан размерът на дела в цената на продукциите им, който отива за заплащане на въглеродните емисии. По близо 22 лева за произведен и продаден Мега-Ват-час.  За държавната ТЕЦ "МИ2" такъв дял не е показан!!! Да не би да не е предвиден?

Всъщност предвиден е и в цената на тока от държавната ТЕЦ има такъв дял, но НЕК съзнателно не го показва, защото ... ще лъсне огромна измама. Прогнозната цена за закупуване на въглеродни емисии от ТЕЦ "МИ2" е с повече от 50% по-ниска от тази на двата "американски" събратя. Съзнателно не посочвам точното число, защото вие все едно няма да го разпространите/споделите, за да стигне истината до повече жертви.

За предстоящият регулаторен период е предвидено НЕК да не изкупува електроенергия от ТЕЦ "МИ2", а вместо това е увеличена квотата на АЕЦ "Козлодуй" в микса за регулирания пазар. До тук добре, но ... имаме още един капан. Ако предвидените разходи за въглеродни емисии преди една година са били в рамките на реалните пазарни цени към онзи момент, то сегашните прогнози са много високо надути, с около и над 40% от пазарните показатели.

Така в рамките на само една страничка от искането си към КЕВР НЕК нагло манипулира числата, за да се опита да стегне примката около вратовете ни с още 19,4%.

Ето я и шапката на оригиналното 24 странично Заявление, за желаещите да си го открията от сайта на НЕК:

image

Друг механизъм използван за обосноваване на подготвяното поскъпване ви показах в понеделник в "Мега случаен грабеж (видео)". И това далеч не е всичко, но се старая да ви показвам само най-значимите от тях.

Георги Котев



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9882093
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930