Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2019 19:19 - Възходът на Четвъртия райх
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1559 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За първи път в историята на Германия производтвото на електроенергия от възобновяеми източници (ВЕИ) премина границата от 40% в рамките на една календарна година. Това се случи през изминалата 2018-та и по сравнение с предишните години изглежда ето така:

image

Детайлна разбивка на произведената електроенергия по видове източници:

image

А сега вместо да сравнявам това историческо постижение на европийската икономика №1 с престъпленията на (из)родната организирана престъпност ви предлагам да се запознаете с историята на предишните три германски райха. Ето кратка историческа справка.

"Най-напред какво значи думата райх, понеже се казва третия, преведено, но пък райх остава непреведено. Дължим го на съветската пропаганда, която не желае да превежда думата райх. А преводът е важен. Райх на немски означава директно царство. В някакъв по-общ смисъл империя. Но етимологията е от достигане, разполагане, райхет, райхен. Тоест става въпрос за площ. Ето как, когато се говори за райх, се има предвид хем територията, хем държавната структура върху нея. Това е важно уточнение, защото немският райх има за цел да обедини немците и те да останат обединени. Но има и друга цел - митологична.
И така, директно на втората част на въпроса. От историческа гледна точка Първият райх е този на Карл Велики. Но имайте предвид, че немският райх не е същото като Свещената Римска империя, става въпрос за две различни неща. Немският райх обхваща само германските племена. Терминът е по-късен и се появява едва през XV век. Не е съществувал по времето на Карл Велики по ред причини. Вторият райх е свързан с конституцията на Бисмарк и трае от 1871 година до 1918 година. Смисълът на термина е по-скоро философски. И Третият райх е на Хитлер, който официално обявява това име през 1933 година.
Сега идва интересната част. Първо, Хитлер не е автор на термина. Второ, под този термин се разбират толкова много неща, че самият Хитлер престава да го използва от 1939 година нататък. А от 1942 година има и официално пропагандно решение терминът да се изостави. Значи той е имал смисъл през 1933, но не и през 1939 година. Разбира се, руснаците и англичаните забравят тази подробност и си наричат националсоциалистическа Германия Третия райх до края. Нищо, че самата Германия не желае вече да се нарича така, за сметка на Великонемски райх или само Немски райх. Но Третият райх не бележи последователността в исторически план, както ви се струва. Карл Велики - Първи райх, Бисмарк - Втори райх, Хитлер - Трети райх. За грандоман като Хитлер това е нелепо - да се поставя на трето място. Третият райх е философско-религиозен термин. Идва от апокалиптиката. Това е времето след второто пришествие.
При идването си на власт националсоциалистите спешно се нуждаят от митология. Така че заедно със символиката на пречупения кръст, който не е съвсем кръст, вкарват и друга окултна терминология, като Третия райх, хилядолетния райх, което означава вечен. Това опит за сливане на паганска и християнска риторика. Кой точно е автор на философския термин е спорно. Употребява го философът и математик Готлиб Фреге. Той говори за неща, които не се възприемат със сетивата. Ибсен също говори за Трития райх. През 1923 година консерватрът и антидемократ Артур Мьолер ван ден Брук пише книга, наречена "Третият райх". А мнозина смятат, че ранните националсоциалисти получават термина префасониран от поета Дитрих Екарт, който е политичесик активен в редиците им, а в същото време е преводач на Ибсен
."

Георги Котев



Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9837088
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031