Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2018 19:19 - Най-красивата електрическа батерия на света
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2539 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Така я нарича, разказва за нея и я показва на читателите си американската информационна агенция Блумбърг (Bloomberg) в дълга и широка, много интересна, поучителна и познавателна статия, чиято начало изглежда ето така:

image

Тя се намира в австрийските Алпи и е на възраст около 70 години. Правилното и техническо название е Помпено-Акумулираща Водно-Електрическа Централа (ПАВЕЦ). Такава имаме и у нас, в България и сигурно не е по-грозна от австрийската. Нашата се нарича ПАВЕЦ "Чаира" и се намира в Рила планина. Но преди да продължа да ви разказвам за нея нека ви покажа принципа на работа на австрийската.

image

Точка ТРИ (3) от принципната схема показва, как помпата между двата резервоара се захранва с електроенергия произведена от Слънцето или Вятъра. Помпата изпомпва водата от долния резервоар към горния. Така се акумулира енергия, която в часовете на дефицит се трансформира в електроенергия чрез турбината между двата резервоара, задвижвана от падащата вода.
По същият начин може да работи и родната ПАВЕЦ "Чаира", на слънце и вятър. В наши дни тя работи като поема излишния товар който АЕЦ "Козлодуй" произвежда през малките часове на денонощията, когато хората спят и повечето бизнеси не консумират. През светлата част на деня освобождава акумулираната енергия, за да покрие пиковите търсения. Всичко е повече от елементарно! Най много да ни се наложи да изградим още една ПАВЕЦ, за което има планове и проекти, за да преминем на 100% на възобновяеми източници за производство на електроенергия. Без АЕЦ и без ТЕЦ.

Вместо това трошим милиарди, наши милиарди, за политико-медийно-енерГЕПИйната мафия, за да ни лъже, че ще ни построи нова АЕЦ "Белене" със старото желязо, което се въргаля по бреговете на Дунав.

На първата от двете снимки има всички атрибути, които позволяват да се отрие оригиналната статия и всеки желаещ може да си я намери и се запознае с нея.

Георги Котев


Тагове:   батерия,   Блумбърг,   ПАВЕЦ,


Гласувай:
5



1. novitejivotni - Прочетох.
02.10.2018 22:57
Много интересно. Благодара за препратката.
Значи имаме нужда от още една ПАВЕЦ ? Това достатъчно ли ще бъде, след като някой ден затворим Козлодуй ?
цитирай
2. gikotev - Re: Прочетох.
02.10.2018 23:18
Зависи, в кой ден ще бъде на веки спряна АЕЦ "Козлодуй". Ако това се случи в близките 3 - 4 години ДА, спешно имаме нужда от изграждане на нова ПАВЕЦ, с приблизително същата мощност, като на ПАВЕЦ "Чаира". Последните слухове, обаче, от средите на ядрената мафия твърдят, че АЕЦ-а ще пребъде поне още 30 години. Ако това наистина се случи то тогава не трябва да се бърза с нова ПАВЕЦ, защото до тогава може да се появят нови и още по-компактни и ефективни акумулатори. Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9872297
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930