Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2018 10:19 - А дано, ама надали?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1472 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вчера в руската Дума (парламента) е внесен законопроект за противодействие на антируската политика на САЩ. В частност в него се предвижда прекратяване на сътрудничеството в областта на атомната/ядрената енергетика, а също така и забрана за износ на редкоземни метали от Русия към САЩ. В тази група метали влиза и суровината за производство на ядрено гориво - елемента Уран. Централната държавна телевизия даже изчисли, коло ще струва това на Русия, ако се случи:

image

Според журналистити към настоящия момент Русия има договори със САЩ за доставка на уран, които възлизат на 6,5 милиарда долара. Това е повече от достоверно, защото Русия от десетилетия е ядрен суровинен слуга на САЩ.

А сега нека видим точните текстове в проектозакона и да си придставим, дали медийната пушилка съответства на намеренията и целите на законотворците?

Оригиналният и пълен текст на проектозакона можете да видите от сайта на Думата ТУК: http://www.duma.gov.ru/news/26752/

image

Член 4-ти предвижда прекратяване на сътрудничеството в областта на атомната/ядрената индустрия.

image

Член 13-ти предвижда забрана за износ на редкоземни метали. Остава да видим, кога и при какви условия тези членове биха влезли в сила, ако този законопроект бъде приет от Думата?

image

Така става ясно, че президента на Руската федерация ще може да задейства части от този закон едва след като САЩ вече са въвели санкции по отношения определени стоки, дейности или услуги спрямо Русия. Казано по-накратко Русия може да задейства клаузите за ограничение на сътрудничеството в ядрената индустрия само ако преди това САЩ са въвели санкции спрямо държавната корпорация Росатом. Има ли такива санкции от страна на САЩ? Има ли намерения САЩ да пристъпи към подобни санкции? Отговорът е кратък - Ъ-Ъ! Даже няма и намек, че въобще е мислено по темата.

Защо тогава е този шум? А? Сещате ли се? Няма да ви преча да си мислите.

За финал ще ви покажа ...

image

... ядрено-горивна касета, произведена в Русия и доставена в САЩ, за нуждите на американските типове ядрени реактори, както с вода по-налягане, така и кипящи. Американските ядрено-горивни касети са с квадратно напречно сечение, а руските - с шестоъгълно.

Георги Котев



Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9833346
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031