Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2018 12:19 - За Великден АЕЦ "Козлодуй" се похвали с велик грабеж
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1259 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Това се случи в навечението на Страстната седмица и официалното съобщение на сайта на централата гласи, че Агенция ядрено регулиране (АЯР) е одобрила преминаването на блок №6 към продължителна експлоатация на повишена топлинна мощност от 104%. Но всъщност вижте сами цялото съобщение (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката):

image

Преди всичко трябва дебело да подчертая, че понятие като ТОПЛИННА МОЩНОСТ НА БЛОК НЯ-МА!!! Има топлинна мощност на ядрения реактор и електрическа мощност на изхода от блока. Така "великите професионалисти" от АЕЦ-а се изхрачват в лицето на жертвине си още в началото на декларацията за извършеното престъпление.

На второ място трябва да отбележим, че изпитанията, за които се говори горе, бяха проведени още преди края на миналата (2017-та) година, което означава, че още от тогава блок №6 вече работи на повишените нива на мощност.

На трето масто последното обстоятелство ни дава законно право да направим елементарно сравнение между нивата на натоварване на блок №6 през последните три месеца с нивата на натоварването му през едни други, аналогични, три месеца. Какво и кой ни пречи? И нека това да бъдат първите три месеца на 2011-та г.? Избрах точно тях, защото през въпросната година АЕЦ "Козлодуй" постига абсолютния си рекорд по производство на електроенергия, само с двата работещи блока, 5 и 6. Плюс това периода е достатъчно отдалечен от момента на получаване на разрешението за работа на повишена мощност. За пълнота на сравнението реших да добавя аналогично сравнение и за блок №5, за който се говори в горното съобщение, но е още далеч от разрешение за надуване на мощността. Полученото сравнение впечатлява:

image

Числата за произведените количества електроенергия са взети от периодичното издание на АЕЦ-а "Първа атомна", чиито броеве можете да намерите и проверите тяхната вярност от следния адрес: http://www.kznpp.org/index.php?lang=bg&p=info_center&p1=publications

Числата за март 2018-та още не са публикувани в "Първа атомна", но са откриваеми на сайта на централата. Потърсете си ги сами.

За да се получат сумите в червените числа разликата в продукцията в кило-Ват-часа се трансформира в Мега-Ват-часа (МВт.ч), като се раздели на 1000, а полученият резултат се умножи на числото 65. Последното число представлява средната борсова цена на електроенергията у нас (в лева/МВт.ч), от началото на 2018-та г. Край на поясненията за съдържанието и формирането на таблицата.

А сега пак погледнете най-последното изречение от горното съобщение на АЕЦ-а. Там се говори за "собствени средства", което означава наши средства, защото ще ги плащаме всички ние през сметките си за ток. В същото време не е спомената окончателната сума на далаверата? Крият, колко пари са ни олекотили? Нека тогава сами си помогнем и предположим, че мероприятието е струвало минимум 300 000 000 (триста милиона) наши левчета. Сега остава да разберем дали някога тази "инвестиция" ще се изплати и ще започне да работи в наша полза?

Съдейки по червените числа за блок №6, от горната таблица, допълнителния приход от продажба на ток, след повишаване на мощността е около 1 000 000 000 (един милион) лева, на месец. С такива темпове въпросната "инвестиция" ще се изплаща минимум 25 (ДВАДЕСЕТ И ПЕТ !!!) години. И това е само в случай, че не вземама под внимание пропуснатите ползи от инвестиране на същите пари в други мероприятия, които биха донесли по-бърза и по-висока печалба, вместо в повишаване "мощността на блока". Така на практика годините стават доста над 30? Да, но през това време цената на тока от ВЕИ (възобновяеми енергийни източници) ще падне до такива нива, че нищо чудно АЕЦ "Козлодуй" да затвори предстрочно, за да не продава на загуба. Последното от години и все по-масово се случва в САЩ.

Нямам повече какво до добавя. Всъщност може и да имам, но нали вие празнувате?

Георги Котев



Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9875066
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930