Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2018 12:20 - САЩ: Думам ти, Путине, сещай се, Росатоме
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1349 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 30.01.2018 12:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Администрацията на президента Доналд Тръмп публикува т.нар. "Списък Путин" с  200 имена на политици и олигарси, които дължат своето благополучие на руския президент. Този списък не означава автоматично въвеждане на санкции и ограничения спрямо упоменатите в него лица, но това може да се случи във всеки един следващ момент. Списъкът е резултат от ... но нека се възползвам с обяснението на вестник "Дневник":

Общо 114 политици и държавни служители и 96 олигарси влязоха в списъка с лица, за които се смята, че властта или богатството им са свързани с президента Владимир Путин. Той е съставен въз основа на закон, приет от Конгреса на САЩ миналата година. Текстът даваше възможност за наказване на Русия за предполагаемата ѝ намеса в президентските избори през ноември 2016 г., отбелязва "Асошиейтед прес".

Правителството на американския президент Доналд Тръмп имаше краен срок да го публикува до вчера. Вечерта обаче администрацията на президента съобщи, че засега не смята да налага санкции на никого. И в документа се казва, че включването на съответните имена "по никакъв начин не бива да се тълкува като налагане на санкции на тези лица или организации." "Само по себе си" то не създава пречки и във взаимодействието с тях от американски или чуждестранни граждани, нито показва, че правителството знае за техни "злонамерени дейности".

Ако обаче санкции бъдат задействани по-късно на базата на списъка, засегнатите няма да могат да пътуват зад граница или да имат достъп до банковите си сметки в чужбина. Не е изключено да бъдат замразени активи зад граница и да стане нежелателно за чуждестранни политици, банки и официални лица да контактуват с тях.

Едно нещо прави специално впечатление в този списък. За първи път в подобен документ фигурира име на НАЙ-ВИСОКОПОСТАВЕН функционер на държавната корпорация Росатом. До преди малко повече от година неин Генерален директор , а след това човек №2 в президентската администрация в Кремъл. В същото време, обаче, Сергей Кириенко продължава да заема поста председател на Надзорния съвет на Росатом.

image

В края на миналата седмица САЩ публикува и разширение на списъка със санкции срещу лица и компании, във връзка със ситуацията в Украйна. В него попадна и завода "Силовые машины", който има да доставя заплатено оборудване в България, по проекта АЕЦ "Белене". В "медиите" плъзнаха много слухове и неистини по този повод, но никой не отбеляза факта, че въпросният завод НЕ Е под "шапката", т.е. не е в структурата, на Росатом.

Следователно днешният акт на щатската администрация е първото меко размахване на пръстче срещу ядрения гигант. Това е повод за изненада, защото американската ядрена мафия много добре си работи с Росатом и структурите преди нейното създаване, в продължение на десетки години. Ще се стигне ли до "развод"?

Само отбелязваме факта.

А ето и още един списък, със свидетелите от руска страна по делото за АЕЦ "Белене", за което бяхме осъдени и платихме близа 1,2 милиарда лева за НИЩО.

image

Георги Котев



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. nedovolen - Ех, Г, , добре ги нижеш. Но кой те ч...
30.01.2018 16:08
Ех, Г,, добре ги нижеш. Но кой те чете, брадЧеде, требе трети клас. Хубаво, че го пущаш из БезВъздушното пространство.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9872522
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930