Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2017 19:19 - Менте ли е виаграта за АЕЦ "Козлодуй"?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2896 Коментари: 8 Гласове:
5

Последна промяна: 19.09.2017 09:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вчера в 2:34 часа през нощта АЕЦ "Козлодуй" изключи от мрежата и спря за ПЛАНОВ годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво блок №6. Часове по-късно на страницата си в интернет централата публикува официално съобщение за събитието. Четохте ли го? Внимателно? А забелязахте ли, какво липсва в него? Нещо, което неизменно присъстваше във всички последни ЧЕТИРИ аналогични съобщения, за спиране или пускане на блока, през последните ДВЕ години? Забелязахте ли? Не сте?
Искате ли да четем заедно? Ето го вчерашното съобщение 1:1

16.09.2017 ШЕСТИ БЛОК НА АЕЦ “КОЗЛОДУЙ” Е В ПЛАНОВ ГОДИШЕН РЕМОНТ

На 16 септември 2017 г., в 02:34 часа, 1000-мегаватовият шести блок на АЕЦ “Козлодуй” бе спрян за провеждането на планов годишен ремонт. В рамките на престоя ще бъдат изпълнени необходимите ремонтни дейности, надзор и профилактика на оборудването и на системите на енергоблока. Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво за 23-а горивна кампания. В периода на спирането предстои реализация на дейности по проекта за продължаване на срока на експлоатация на шести блок, обхващащи комплексно обследване на оборудване и тръбопроводи.

Предвижда се плановият годишен ремонт да приключи в края на месец октомври.

Другият 1000-мегаватов блок на АЕЦ “Козлодуй” – пети, работи с пълно натоварване на мощността.
........................................................................

А ето ги и останалите ЧЕТИРИ съобщения, през последните ДВЕ години:

10.11.2016 ПРИКЛЮЧИ ПЛАНОВИЯТ ГОДИШЕН РЕМОНТ НА ШЕСТИ ЕНЕРГОБЛОК НА АЕЦ “КОЗЛОДУЙ”

На 10 ноември завърши плановият годишен ремонт на шести енергиен блок на АЕЦ “Козлодуй”. След проверка и издадено одобрение от страна на Агенцията за ядрено регулиране, 1000-мегаватовата мощност бе включена в паралел с електроенергийната система на страната в 10:06 часа. 

В рамките на плановия престой, започнал на 1 октомври 2016 г., бяха извършени предвидените ремонтни дейности и профилактика на системите и оборудването и реакторът бе презареден със свежо ядрено гориво. В изпълнение на проектите за продължаване на срока на експлоатация и за повишаване на топлинната мощност на блока до 104% бяха реализирани редица мерки, сред които обследване на компоненти от оборудване и тръбопроводи в реакторно отделение, в машинна зала и в дизелгенераторните станции, оценка на състоянието на строителни конструкции, приключване на модернизацията на сепарационните системи на парогенераторите и др. 

Пети блок – другият 1000-мегаватов блок на атомната централа, работи със 100% натоварване на мощността.

 image

При предишното спиране имаше сухи тренировки за повишаване мощността на блока до нива, които виждате на снимката (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху нея). В действителност цяла година след това той не е доближавал нива от 1020 МВт натоварване.

01.10.2016 ЗАПОЧНА ПЛАНОВИЯТ ГОДИШЕН РЕМОНТ НА ШЕСТИ БЛОК НА АЕЦ “КОЗЛОДУЙ”

В 2 ч. и 21 мин. на 1 октомври 2016 г. шести блок на АЕЦ “Козлодуй” бе спрян за планов годишен ремонт. По време на престоя ще бъдат изпълнени предвидените ремонтни работи, профилактика на оборудването и на системите на блока, както и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво за 22-та горивна кампания. Планирана е реализацията на дейности по проекта за продължаване на срока на експлоатация на 1000-мегаватовата мощност, сред които обследване на компоненти от оборудване и тръбопроводи в реакторно отделение, в машинна зала и в дизелгенераторните станции, оценка на състоянието на строителни конструкции и др. По другия голям проект – за повишаване на топлинната мощност на 6 блок до 104%, се предвижда приключването на модернизацията на сепарационните системи на парогенераторите.

Очаква се плановият годишен ремонт на шести енергоблок да приключи през първата половина на месец ноември.

Днес, 1 октомври, пети блок на атомната централа работи със 100% натоварване на мощността.


28.10.2015 ПРИКЛЮЧИ ПЛАНОВИЯТ ГОДИШЕН РЕМОНТ НА ШЕСТИ БЛОК

На 27 октомври завърши плановият годишен ремонт на шести енергоблок на АЕЦ “Козлодуй”. Той бе включен в паралел с електроенергийната система на страната в 18:04  часа. Блокът е пуснат след извършена проверка и издадено одобрение от Агенцията за ядрено регулиране.

В периода на плановия престой, започнал на 5 септември, са изпълнени необходимите ремонтни и надзорни дейности, профилактика на оборудването и системите на блока, като са обхванати над 7000 единици от конструкции и технологични системи. Реакторът е презареден със свежо ядрено гориво за следващата горивна кампания.

В рамките на плановия годишен ремонт на шести блок са реализирани редица важни мероприятия и модернизации, насочени към продължаване на срока на експлоатация и към повишаване на топлинната мощност на реакторната инсталация до 104%. Най-мащабната от тях е уникалната операция по замяна и монтаж на нов статор на турбогенератора на шести блок. Съоръжението, с брутно тегло 370 тона, е най-тежкото единично оборудване в атомната централа. Всички дейности по подмяната на статора са изпълнени съгласно утвърдения график.
Констатираното на 21 октомври по време на изпитания на турбогенератора несъответствие на неговите характеристики с изискванията на заводската документация беше отстранено успешно с участието на специалисти от завода производител. Проведените повторни изпитания показаха добри резултати.

Другият 1000-мегаватов блок на АЕЦ “Козлодуй” – пети, работи с пълно натоварване на мощността.

image

05.09.2015 Започна плановият годишен ремонт на шести блок

На 5 септември в 2 часа и 55 мин. шести блок на АЕЦ “Козлодуй” беше спрян за планов годишен ремонт.

По време на плановия престой ще бъдат изпълнени необходимите ремонтни работи, профилактика на оборудването и системите на блока, както и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво. Графикът на дейностите включва извършването на подмяна на статора на генератора на 1000-мегаватовата мощност. Мярката е в изпълнение на проектите за повишаване на топлинната мощност на реактора до 104% и за продължаване на срока на експлоатация на блока.

Предвижда се плановият годишен ремонт на шести енергоблок да приключи в края на месец октомври.

Днес, 5 септември, пети блок работи със 100% натоварване на мощността.

.............................................................

Сега забелязахте ли? Това, което не се споменава в официалните съобщения на АЕЦ-а е, че от октомври 2016-та година е стартирана и поетапна замена на досега използваното ядрено гориво, с ново - по-мощно, по-добро и по-по- ... каквото се сетите.

И накрая? "Забравиха" да ни зарадват, че след поредното пускане пак ще вдигат мощността на реактора до 104%? Именно за топлинната мошност на реактора става въпрос, а не, както няколко пъти погрешно се говори в съобщенията, за топлинна мощност на БЛОКА. Такова понятие, като последното, не съществува!

Парите, стотиците милиони за "подобренията" идват от нашите джобове. Плащаме си за виагра, а получаваме ..., но вие сами се сещате? Всичко това умножете на ДВЕ, защото същото се случва и с блок №5.

Историята продължава на "Менте ли е виаграта за АЕЦ "Козлодуй"? 2" ( http://gikotev.blog.bg/drugi/2017/09/19/mente-li-e-viagrata-za-aec-quot-kozlodui-quot-2.1568091 ).

Георги Котев



Гласувай:
5



1. kasnaprolet9999 - Ти не написа ли ПРИ-СЪ-Е-ДИ-НЯ-ВАМ ...
17.09.2017 21:26
Ти не написа ли ПРИ-СЪ-Е-ДИ-НЯ-ВАМ СЕ! С какво се присъединяваш. след като продължаваш да пишеш тук???
цитирай
2. gikotev - Re: Ти не написа ли ПРИ-СЪ-Е-ДИ-НЯ-ВАМ ...
17.09.2017 21:54
1. Това че следиш, кога, къде и какво пиша е ПОХВАЛНО!
2. Това че се опитваш да вадиш неща от контекста и да подвеждаш те прави злазима, а не къснапролет!
3. Ако още веднъж напишеш подобед кретенски коментай не се надявай да го видиш пуснат на блога ми.
4. ПОЯСНЯВАМ! Аз написах ПРИ-СЪ-Е-ДИ-НЯ-ВАМ СЕ! като коментар под пост на друг блогър, който настояваше да се възстановят инструментите за редактиране на статиите в Блог.БГ, които бяха отнете преди около месец. Никъде и никога не съм обещавал, че ако това не се случи ще престана да пиша тук.
5. Ти си прекалено нищожна величина, за да ти давам обясненя, защо и къде ще продължавам да пиша. Не е твоя работа!
Пожелавам ти приятно гърчене в злобния си сок!
цитирай
3. gikotev - Re: Общи приказки, малко конкретика
18.09.2017 08:46
Реалното и просто обяснение за по-ниската мощност на блока сигурно е известно на сегашните служители в сектор "РФР", на АЕЦ-а, но пожеже нито общувам с тях, нито разполагам с фактите и данните, които имат те няма как да знам истинската причина. Все пак съм напуснал сектора преди ДЕВЕТ години? Освен това не знам и характеристиките на новото ядрено гориво, което АЕЦ-а упорито избюгва да споменава в съобщенията си. Добре че е АЯР.
Ето защо бих Ви бил много благодарен, ако ми дадете ЖОКЕР!
Аз от своя страна ще поясня, за хората извън кухнята на АЕЦ-а, че абревиатурата РФР означава Реакторно-Физични Разчети, което преведено на български означава Реакторно-Физични Пресмятания. Това е структурно звено в АЕЦ-а, което се занимава с прогнозиране и последващо проследяване и сравняване на характеристиките на ядреното гориво, по време на неговата експлоатация.
Поздрави!
цитирай
4. gikotev - Re: Почесвам се аз по главата и си мисля...
18.09.2017 09:27
И ко праим ся? Беше ми обещан ЖОКЕР, а вместо това виждаме опит да бъда вкаран в ролята на студент, който трябва да си вземе изпита по реакторна физика? Вместо обещания жокер се появява въпрос, който е много размит, многозначен, без грам конкретика и, навярно, целящ да ме вкара в режим на обяснение. Да не би някой да се опитва да ми подложи динена кора?
цитирай
5. gikotev - Re: @анонимен
20.09.2017 11:08
Последният, меко казано, заядлив коментар ме принуждава да внеса едно важно уточнение. Независимо, че за публиката авторите на горните коментари са АНОНИМНИ, за мен те не са такива, поне що се отнася до регистрацията им в Блог.БГ, от където идват те. Това ми дава възможност за по-богата и пълна картина на подмятанията, за които се ползва блога ми. Нали така, ...incho?
И още нещо! Аторът на последния коментар, под № 10, е същият, който в коментара си под №3 обеща ЖОКЕР, но така и не го подаде. Сега се опитва да иронизира, но пак не предлага алтернативана "баснята", както той нарича коментар №9. Такова отношение издава, мека казано, нечистоплътност и не съвсем коректни цели. Нали така, ...incho? По този повод предупреждавам авторът им, че ако продължава по този път може да се лиши от удоволствието да продължава да мъти водата тук.
Опити за обяснения на този мой коментар също няма да пускам. Имам си по-важна работа за вършене!
цитирай
6. gikotev - Re: Re: @анонимен
20.09.2017 11:17
ПОПРАВКА към коментар №11. Не ми било ...INCHO, най ми било ...LINCO. Това уточнение се налага, за да не си помисли автора, че има грешка. Ъ-ъ! Такава няма.
цитирай
7. gikotev - СУПЕР ВАЖНО!
20.09.2017 18:34
Последните ДВА МОИ КОМЕНТАРА, които сега са под номера 5 и 6, но до скоро бяха 10 и 11, уплашиха едно нищожество, което побърза да изтрие своите си коментари, с които целеше да ме вкара в режим на объркване, обяснения и оправдания. Така му е било поръчано от ДеСе. Нищожеството има НЯКОЛКО регистрации в Блог.БГ, за да имитира различни гледни точки, разигравайки няколко образа едновременно. Но в момента, в който разбра, че аз виждам задкулисния му театър страхливо подви опашка и побърза да се скрие. НЯМА ДЕ СЕ СКРИЕШ! Розов, ти ще бъдеш изобличен!
Гърчовете ти ще бъдат публични и много жалки.
цитирай
8. pinkpanter - Котев, пак си се объркал
20.09.2017 22:26
Колко пъти да ти повтарям, че по всички въпроси свързани с теб, тук в този блог, в различни интернет форуми, както и в коментарите под статии в различни сайтове, пиша ЕДИНСТВЕНО И САМО С НИК "Розова пантера", "Пинко", "Pinko", "Pinkpanther", "Розов котарак" и всякакви други, свързани с розов представител на Семейство "Котки"? Не знам кой е "анонимния", но не съм аз. Когато ти пиша, държа да знаеш, че съм аз. А фактът, че невъзможността да разбереш кой съм те вбесява, ме прави щастлив. :) Успех ти пожелавам в разобличаването ми .... :) P.S. Всеки ден те чета, не съм пропуснал и тази тема. Имам какво да кажа по нея, но прецених, че няма смисъл да се обаждам. Жалко, че "анонимния" си изтри постингите, но това е негово право.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9837026
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031