Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2017 14:18 - Те ги пускат (блоковете), ние ги хващаме (в лъжи)
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1254 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 09.06.2017 14:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Блок №5 в АЕЦ "Козлодуй" е бил включен в електроенергийната система на страната около 11 часа тази сутрин, след ремонт и презареждане с ядрено гориво. Това се случва ТРИ дни преди заявения график от самата централа. Но по-интересното е да сравним това мероприятие с последното включване на блок №6, което се състоя на 10-ти ноември 2016-та г., т.е. преди около 7 месеца. Нека видим първо днешното официално съобщение от сайта на АЕЦ-а:

09.06.2017 ЗАВЪРШИ ПЛАНОВИЯТ ГОДИШЕН РЕМОНТ НА ПЕТИ БЛОК НА АЕЦ “КОЗЛОДУЙ”

На 9 юни 2017 г. приключи плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ “Козлодуй”. След проверка и издадено одобрение от Агенцията за ядрено регулиране,  в 11 ч. и 02 мин. 1000-мегаватовата мощност бе включена в електроенергийната система на страната.

По време на плановия престой, започнал на 22 април, е извършено презареждане на реактора със свежо ядрено гориво (1). В предвидения срок са изпълнени необходимите ремонтни дейности и профилактика на системите и оборудването на блока.

Планираните за периода на годишния ремонт дейности от проекта за продължаване на срока на експлоатация и по проекта за повишаване на топлинната мощност до 104% са реализирани в съответствие с приетия график за работа. Статорът на турбогенератора на пети блок е подменен с нов (2) и е извършена модернизация на сепарационните системи на два парогенератора. Модернизацията на сепарационните системи на другите два парогенератора на блока е извършена през 2016 г.


Скобите и цифрите в тях са от мен, за да служат за маркери при следващите коментари.

image

1-во небрежно е споменато, че "
е извършено презареждане на реактора със свежо ядрено гориво", но няма и една буква намек, дали то е от същият тип, с каквото е зареждан до сега или е от нов, по-добър вид? Нека сравним днешната картинка, с пускането на блок №6 от преди 7 месеца, за което тогава ви разказах във "Включват бомба с чесовников механизъм в АЕЦ "Козлодуй"". Там ви показах заявление на зам-председателя на ядрения регулатор по БНР, което изглежда ето така (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката):

image

Става ясно, че шести блок е зареден със смесено ядрено гориво - ново и старо. Пак от хвалбите на ядрения мафиот става ясно, че това плюс другите промени трябваше да повиши мощността на блока. На практика тя ПАДНА! През последните СЕДЕМ месеца блок №6 работи на по-ниска мощност, отколкото преди да вкарат в него новото ядрено гориво.

2-ро става ясно, че "
статорът на турбогенератора на пети блок е подменен с нов". Сигурно ще си помислите, че на 6-ти блок още не е подменен статорът на генератора и това му пречи да повиши мощността си? Ъ-ъ! Статора на генератора на блок №6 е подменен преди ПОВЕЧЕ ОТ ГОДИНА И ПОЛОВИНА. Ето съобщението на АЕЦ-а:

28.10.2015 ПРИКЛЮЧИ ПЛАНОВИЯТ ГОДИШЕН РЕМОНТ НА ШЕСТИ БЛОК

Така смяната и профилактиката на оборудване, както и зареждането с ново ядрено гориво струва неизвестен брой СТОТИЦИ МИЛИОНИ ЛЕВА, но вместо това да доведе до резултати, с които тези пари да се избият и увеличат печалбите, на практика следва понижаване на мощността и задълбочаване на загубите. Тази премълчавана от ядрената и политико-енерГЕПИйната мафии елементарна истина ги е принудила днес да не бият барабана, с медийни изяви и хвалби. Какво и как ще се случи с блок №5?
Още е рано да се каже, но със сигурност ще следим и няма да ги оставим на спокойствие. Ядрената мафия имам предвид. Още повече, че случая с блок №6 предстои още повече да се размирисва.

От селските номерца на (из)родната енерГЕПИйна мафия! Всеки път, когат някой от блоковете на АЕЦ-а бива спиран за ремонт и презареждане, това води автоматично до спекулативен скок на борсовата цена на електроенергията. Днешното включване на блок №5 в мрежата НЕ доведе до реципрочно действие - т.е. понижаване на цените.

Георги Котев



Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9884344
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930