Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2017 15:19 - Невежеството и лъжата са близнаци
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3386 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Много е модно в последно време, в социалните мрежи да се тиражират "умни" картинки, които да водят до философски заключения. Като например, как двама типа гледат написана на пода една цифра и спорят, дали тя е 6 или 9. Накрая неизвестен "мъдрец" прави извода, че ако единият е прав не означавало, че другият не е прав. Всичко било въпрос на гледна точка. Но дали "мъдрият" извод е правилен, верен, приемлив, познавателен и обогатяващ? Нека пак разгледаме ситуацията?

image

А абсолютно истина все пак има и тя не зависи от гледната точка. И тя е, че и двамата спорещи НЕ СА ПРАВИ и това няма нищо общо с гледната точка. А причината да не са прави е, че цифрата изписана на пода не е нито 6, нито 9. От къде става ясно това?
Това става ясно от знанието, как са възникнали арабските цифри.
Цифрата ЕДНО е построенна от две отсечки, които се допират в една точка и така образуват ЕДИН ъгъл. Цифрата ДВЕ е построена от три отсечки допиращи се така, че образуват ДВА ъгъла. Цифрата ТРИ е построена от четири отсечки свързани по между си така, че образуват ТРИ ъгъла. Цифрата ЧЕТИРИ и постоена от три или четири отсечки (зависи от тяхната дължина), които се допират така, че образуват фигура с ЧЕТИРИ ъгъла. Цифрата ПЕТ е с ПЕТ ъгъла, ШЕСТ е със ШЕСТ ъгъла и т.н. до ДЕВЕТ. Цифрата НУЛА няма ъгли.
И сега да се върнем на нашия пример. 6 или 9 е изписано на пода от горната картинка, ако си представим, че няма закръгления по ъглите, а е фигура от съединени по между си отсечки с различни дължини? Броят на ъглита в горната фигура е СЕДЕМ. Следователно тя не съответства нито на 6, нито на 9. Но тя не прилича и на познатата ни фигура на цифрата СЕДЕМ.
Причината за възникналото недорязумение е, че хората са забравили правилата и през вековете са изкривили първоначалното знание. Ако цифрата беше изписана според правилата тя винаги щеше да съответства на този знак, за който е създадена, независимо от гледната точка. 6-ицата щеше да има шест ъгъла, а 9-ката - девет ъгъла.
Постигането на истината е възможно, но се изискват много усилия за това, а не елементарни "мъдрости" породени от невежество.

Защо ви казвам това? Защото точно с това се занимавам в този блог. Старая се да откривам и ви показвам истината такава, каквато тя е, а не както съзнателно ви лъжат от ядрената и политико-енерГЕПИйната мафии, заедно с обслужващите ги "медии и журналисти". А жертвите се утешават с "мъдрости" от рода - и те са прави и ние сме прави? И все едни и същи са бедни и все едни и същи - богати?

Снощи, на Фейсбук стената ми някой е написал следното "
Бога ми, Георги! За пръв път срещам инженер, който е върл противник на професията си! Не ми го побира ума ... Извинявай, но е така."

Как да му обясна на този човек, че аз не съм се отказал от професита си, а съм прогледнал и се опитвам да помогна и на други да прогледнат, че това е античовешко занятие? Познанията ми от професията и от кухнята на ядрената мафия само ми помагат да се справям по-добре.

Георги Котев



Гласувай:
5



1. tres1 - Подкрепа
15.02.2017 23:27
Мога само да те подкрепям в начинанието с разбиране.
цитирай
2. gikotev - Re: Подкрепа
15.02.2017 23:50
И за това БЛА-ГО-ДА-РЯ!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9838087
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031