Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2016 11:19 - Как (не) се продават ядрени реактори?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1171 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 17.11.2016 11:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Решението на арбитражния съд срещу НЕК, по казуса АЕЦ "Белене", показва и разказва една сърцераздирателна драма за титаничните усилия както на руската така и на българската страни да ограбят всички нас - българите. Действието започва от момента в който Министерски съвет на Република България прекратява проекта АЕЦ "Белене" (28/03/2012г.), т.е. спира действието на подписаното в края на 2006-та г. Споразумение за бъдещо договаряне за изграждане на централата. Към датата на спирането му обаче руската страна (Атомстройекспорт = АСЕ) твърди че в заводите на наетите от нея подизпълнители има налично значително количество оборудване с дълъг цикъл на производство (ОДЦП - реакторно и турбинно оборудване), което сега трябва да се заплати и да се определи бъдещата му съдба.
Какво пледират двете страни? Руската страна, в лицето на АСЕ и корпорацията-майка Росатом заявяват - платете си, вземете си железата и си постройте АЕЦ "Белене" или пък ги използвайте за нови блокове в АЕЦ "Козлодуй". Българската страна, в лицето на НЕК - продайте, каквото сте произвели, на някоя от строящите се в Русия АЕЦ или на партньорите ви в чужбина. И започва мощна имитация на замерване с ядрени бомби.
Ще ви покажа само два елемента от спектакъла, а после и доказателството за ниското му качество и абсолютна бездарност.
Ето какво четем на страница 128/412 от Решението (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху сннимката):

image

Ищец = АСЕ, а ответник = НЕК. Нашите участници в пиеската настояват руснаците да спазят клауза (чл. 77) от Конвенция на ООН, според която руската страна трябва да се опита да намали щетите си чрез опит да препродаде оборудването на друг клиент. Руската страна, обаче, носи вода от девет планини в десета и прави невероятни лупинги, "показвайки и доказвайки", че това няма как да се случи, нито за руска, нито за чужда АЕЦ. В Решението на арбитражния съд личи и пристрастие и вземане на страна в полза на руснаците. Но вместо това ще ви покажа и част от "аргументите" на българите. Ето какво четем на страница 134/412:

image

Обръщам ви внимание на имената на страните, предложени от НЕК за евентуални покупатели на оборудването за АЕЦ "Белене". А сега ще ви припомня ДВЕ важни съобщения направени на интернет страницата на завода производител на реакторното оборудване за Белене - "Ижорски заводи". Първото от тях гласи:

19 март 2012-та г. Ижорски заводи, Русия, съобщава:
Ижорские заводы завершили контрольную сборку корпуса реактора с внутрикорпусными устройствами для болгарской АЭС «Белене»

"В Ижорските заводи завърши събирането на корпуса на реактора с вътрешно-корпусните устройства, за българската АЕЦ "Белене""


Второто съобщение гласи:

image

Сравнете датите на двете съобщения! Реактора за България е завършен на 19-ти март 2012-та г., а реактора за Китай започва да се събира (не произвежда, а събират частите на вече произведения реактор) на 17-ти септември 214-та г. Разликата между двете събития е точно ДВЕ и ПОЛОВИНА години. И двата реактора са абсолютно от един и същи тип ВВЕР-1000. Можеха ли руснаците да предложат беленският на китайците още в началото на 2012-та г., когато българите се отказват? А? Можеха ли? Опитали ли са се? Българите пък "не са и чули", че в Китай се строи руска АЕЦ от същият тип? Но Китай не присъства в смешният списък предложен от НЕК по време на арбитража.
Другият аргумент от руска страна е, че оборудването за всяка една АЕЦ е уникално и неприложимо за друга АЕЦ. Българите отговарят с амнезия (къса памет), че същите руснаци изкупиха старото (съхранявано 20 години) оборудване за АЕЦ "Белене", за жълти стотинки и то много добре си намери мястото в АЕЦ "Калинин".
Резултата от тази пиеска - € 620 милиона, които ще платим всички ние, за старо желязо, което никога и по никакъв начин няма да върне и 1 стотинка.

А причината за плитката пиеска е, че и господарите и робите прекрасно знаят, че оборудване за АЕЦ "Белене" не е произвеждано и никой не е по-продажен от българите, за да купи старо желязо излято още от времето на Михаил Горбачов.

Георги Котев



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9874229
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930