Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2016 11:29 - Договориха фалшивите реактори за АЕЦ "Белене"
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2316 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Това съобщи вчера на интернет страницата си държавната корпорация Росатом ето как: "Ростовская АЭС: болгарские атомщики перенимают опыт волгодонских коллег в области эксплуатации систем вентиляции и кондиционирования". Сега превеждам, както заглавието така и цялото съобщение 1:1, като в скоби ще поставям цифрови маркери, които по-късно ще коментирам :

"АЕЦ "Ростов": български атомни експертие приемат опит от волгодонските си колеги в областта на експлоатацията на системи за вентилация и конденциониране"

В края на октомври на АЕЦ "Ростов" в продължение на една седмица работеха специалисти от АЕЦ "Козлодуй" (България). Целта на посещението на българските колеги (1) беше споделяне на опит от волгодонските специалисти в областта на експлоатацията на вентилационни конденциониращи системи за АЕЦ с реактори от типа ВВЕР-1000.
Климата в района, където е разположена АЕЦ "Ростов", е сходен с климата в България, поради което и българските специалисти са избрали да дойдат точно тук (2). Те обсъдиха с волгодонските си колеги особеностите на работа на системата за вентилация на херметичния обем (в който се намира ядрения реактор - бел. Г.К.) в условията на повишени температури на технологичната среда, опита от експлоатацията на хладните, пароежекторни машини ... (следва тесно специализиран професионален жаргон, който е неразбираем и безсмислен за широката публика, поради което го пропускам - бел. Г.К.).
Специалистите от АЕЦ "Ростов" са натрупали голям опит в областта на експлоатацията на вентилационни и климатични системи (3). И българските колеги получиха не само пълната интересваща ги информация, но и успяха лично да се убедят в ефективността на работа на системите.
(Следват думи на благодарност от страна на българите, с което и приключва съобщението - бел. Г.К.)


Към репортажа е приложена и снимка, която също поставям 1:, без никакво вмешателство:

image

Снимката е малка и не дава възможност да се разпознаят лицата на българските "специалисти". Предположително това са двамата с белите каски на фотото. От снимката не личи някой да работи, както се твърди в репортажа, а по-скоро напомня на посещение в галериите на парижкия музей Лувър? Освен това мястото на снимката не е от херметичната зона, както пак се твърди в съобщението, защото в нея зона не влиза естествена дневна светлина през прозорци, както се вижда на картинката, а и облеклото там е по-различно. Освен това обекта на внимание от страна на сниманите не е вентилационна система, а по-скоро е част от турбо-генераторната установка.

Преди да коментирам маркерите от текста нека направя важно уточнение за използваните в него имена - Ростов и Волгодонск. В Русия, още от времето на Съветския съюз, е прието и продължава да се прилага всяка АЕЦ да се кръщава на името на областния център, а не на името на най-близкия град, в който живее основната маса персонал на централата. Ето защо АЕЦ-а носи името на областния център Ростов, а града на енергетиците е Волгодонск. Ако ние следвахме руския опит нашата АЕЦ трябваше да се казва "Враца".

Коментираме:

1 - Не е споменато нито едно име, нито даже инициали на поне един български "специалист". Най-малкото това не е добър тон, но в дадения случай май е повече от належащо да се запази тяхната анонимност?
2 - Твърдението за сходството на климатите е силно преувеличено. Истинската причина е, че на 15 километра от въпросната АЕЦ се намира завода "Атоммаш", в който се произвежда реакторно оборудване за АЕЦ с реактори от типа ВВЕР-1000, в град Волгодонск. Това ви го разказах и показах наскоро в "
Росатом заличава следите на грабежа АЕЦ "Белене"".
3 - А твърдението за натрупания голям опит е още по-пресилено и от това за климата. От интернет страницата на компанията оператор на всички АЕЦ в Русия "Росенергоатом" (ТУК) извадих таблицата с историята на блоковете в АЕЦ "Ростов". И тя изглежда ето така:

Действующие энергоблоки Ростовской АЭС
номер энергоблока Тип реактора Установленная мощность, М Вт Дата пуска
1 ВВЭР-1000 1000 30.03.2001
2 ВВЭР-1000 1000 16.03.2010
3 ВВЭР-1000 1070 27.12.2014

Общото количество натрупан опит се измерва в 23 реакторни години. В същото време от интернет страницата на АЕЦ "Козлодуй" (ТУК) можете да видите следното:

Пуск на 5 блок: 1987 г.
Пуск на 6 блок: 1991 г.

Общият брой реакторни години натрупан опит се равнява на 53. Кой, кой, кой, кой ... има повече опит? Кой при кого трябва да ходи?

За капак! Както виждаме от съобщението на Росатом нашите "експерти" са били във Волгодонск в края на октомври, без да са посочени точни дати, а в същото време в последния ден на същия месец пак Росатом съобщи за "
Реактор №2 за АЕЦ "Белене" потегли на път". За заблуда на матряла реактора е нарочен уж за АЕЦ "Беларус", но ... ние си знаем, кой ще го отнесе?

За капак на капака! Вече почти цели ПЕТ месеца (из)родната ядрена мафия не може да спретне и изпрати групичка, която да издири и установи наличието и съответствието на оборудване за АЕЦ "Белене", в "Ижорски заводи", край Санкт Петербург, а изведнъж и напълно случайно група наши вентилатори посещава града в който се съхраняват стари ядрени реактори, произведени още по времето на Михаил Горбачов.

Имате ли нужди от още жокери?

Георги Котев


Тагове:   АЕЦ,


Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9842318
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031