Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2016 14:19 - Министър: Оборудването за АЕЦ "Белене" е на екскурзия
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1507 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Преди точно ДВЕ седмици (из)родната политико-енерГЕПИйна мафия щеше да си счупи краката, за да приеме специален закон с който да ни оскубе с € 620 милиона плюс по €167 000 всеки Божи ден, вече 120 дни. По този повод ще ви покажа думите на министър Теменужка Петкова пред парламентарната Комисия по бюджет и финанси, по време на прокарването на обирджийския закон, от 27-ми септември, от стенограмата на заседанието (желаещите да видят ТУК):

МИНИСТЪР ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА: Уважаеми дами и господа народни представители! Въпросите, които поставяте, са съвсем резонни на фона на онова, което трябва да вземем като решение и да го изпълним.
По отношение на поставения от господин Гечев въпрос – какво е правила държавата години наред и защо не е видяла какво е произведено, ще направя уточнение.
На първо място, подобни инспекции са правени през 2012 г. – седем на брой, в които представители на НЕК са отишли, били са там на място, приели са оборудването, както е разписано в Допълнение № 5 към Споразумението от 2016 г. Работата е приета по отношение на първия реактор.
По отношение на втория реактор Арбитражът е стартирал, но никой не е ходил на място и не е имал възможност да види на какъв етап е производството на това оборудване. В хода на Арбитража са поискани доказателства за степента на завършеност на оборудването, за да може да се заключи категорично, че вторият реактор е произведен почти 90%. Изискани са сертификати от „Атомстрайекспорт“ за удостоверяване степента на завършеност на съответното оборудване. Такива сертификати са приложени като доказателство в арбитражното решение, но никой от нас не е отишъл на място да провери разписаното в сертификата реално отговаря ли на произведеното според сертификата. В хода на арбитража не е било възможно да се направи такова посещение на делегация или на експерти от НЕК и Министерството на енергетиката.
Сега, непосредствено след излизане на Арбитражното решение (след 14 юни), ние отправихме писмо до „Атомстройекспорт“, с което искахме да ни бъдат предоставени сертификатите, за да направим анализ и да видим с експерти как руската страна мотивира производството на това оборудване. Заявили сме желание да посетим на място и да направим инспекция по отношение на произведеното и какво се съдържа в документите.
Не последва отговор от „Атомстройекспорт“. Впоследствие написахме второ писмо със същия текст и същата молба. Онзи ден разговарях със заместник-изпълнителния директор на „Росатом“ – компанията майка на „Атомстройекспорт“. Информирах го, че нямаме отговор на двете писма, а за нас е изключително важно, че за да платим, трябва да отидем на място и да видим какво е произведено. Получих уверение от негова страна, че такъв отговор от „Атомстройекспорт“ ще получим и ще имаме възможност в указан от тях ден и час да проверим степента на завършеност на това оборудване.
Надявам се никой не си представя, че това е оборудване, произведено и стои, та някой да отиде да го види. Това са отделни модули и елементи от проекта, произведени в различни заводи. Инспекцията, която трябва да бъде направена от експертите на НЕК, а по всяка вероятност ще ползваме и експерти на „Евроатом“, ще бъде напълно професионална и безпристрастна.
Едва след като бъде направена такава проверка, ние ще направим плащането. На всички е ясно, че когато се плаща такава значителна сума, трябва да се види какво стои зад нея.
Уверявам Ви, че нито за миг правителството, НЕК и БЕХ не са бездействали. От първия ден на излизане на Арбитражното решение това е била нашата първа мисъл и идея – да проверим на място какво се случва.

image

Интересно, какво прави отдавна произведено оборудване, ако не стои и не чака някой да дойде, да го провери и да си го прибере, ако съответства и си плати, разбира се. Предполагам, че е тръгнало на изследователска експедиция из сибирската тундра и това ще затрудни издирването и събирането му? А мое част от него да потъне и безвъзвратно да го загубим, но ще го платим? Твърдението на министър енерГЕПИка, че оборудването е произведено от различни заводи е също силно преувеличено. Заводът производител "Ижорски заводи", край Санкт Перебург произвежда ВСИЧКО за първи контур на блок с реактори ВВЕР-1000. Ако е поръчвано и турбинно оборудване (не е сигурно, макар да се намеква) то и завода за неговото производство "Силови машини" също се намира в старата столица на Русия.
На практика министър енерГЕПИка подготвя почвата за сериал по-дълъг от "Дързост и красота"?
Този извод се налага и от последното и твърдение, от горния цитат, че ръководеното от нея министерство и останалите компании (НЕК и БЕХ) не са преставали да работят за решаване на проблема. Тук е мястото да припомним, че след жесток инструктаж, в края на юли се появиха съмнения, че "
Български министър е арестуван в Москва", защото тя изчезна за цели ТРИ седмици. Какво и как е работила през това време не знаем, а и въобще не вЕрваме.
За да да докажем обосновано лъжовно-престъпното поведение на тази персона ще напомня и това, че същата още на 21-ви юли 2016-та г., в студиото на бТВ, заяви, че следващата седмица наши експерти ще тръгнат за Русия да търсят въпросното оборудване. Ахам! Още си стягат багажа?
Точно толкова са вЕрни и истнски клетвите и от преди две седмици в НС. Междувременно нейните съдружници организират отвличащи вниманието маневри с искане за създаване на анкетна комисия.

А през това време по 326 000 лева вече цели 120 дни продължават ежедневно да се изпаряват от нашите джобове. Вече са се натрупали близо 40 милиона лева и краят му не се вижда. НИЩО! За това пък те после ще си ги разпределят?

Георги Котев



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9873148
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930