Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2016 18:19 - Ядрена буря в чаша вода
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1715 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 06.10.2016 18:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вчера Министерски съвет на Руската Федерация издаде Разпореждане, с което прекратява сътрудничеството си със САЩ в научните изследвания и разработките в ядрената и енергийната сфери, подписано на 16-ти септември 2013-та г. във Виена. Трябва да призная, че първоначалното ми усещане, че "Торнадото на върха на световната ядрена мафия се засилва (допълнена)" беше малко преувеличено. След като преспах, премислих и се поразрових тук-там нещата започнаха да изглеждат доста по-просто.

Внимателният прочит на съобщението на МС на РФ дава да се разбере, че става въпрос за стопиране на сътрудничеството само в сферата на научно-техническите разработки, но НЕ и в областта на бизнес връзките. Там има един подвеждащ текст, който гласи:

"Регулярное продление США санкций против России, в число которых входит и приостановление российско-американского сотрудничества в области атомной энергетики, требует принятия контрмер в отношении американской стороны."

"Редовното продължаване на санкциите срещу Русия от страна на САЩ, в това число и стопирането на руско-американското сътрудничество в областта на атомната енергетика, изисква приемане на контрамерки към американската страна"


А сега ще ви покажа, какво казва преди по-малко от ЧЕТИРИ месеца довчерашният Генерален директор на Росатом Сергей Кириенко, по същата тема пред авторитетното руско издание Life.RU:

"У нас не прервался ни один контракт. 21-22% американского рынка топлива для атомных станций производят предприятия Росатома. Это выгодно нам — мы получаем доход. Это выгодно американским производителям, потому что они создают конкуренцию своим производителям. Они понимают, что если вдруг перекрыть российские поставки, то свои поставщики тут же поднимут цены или ухудшат качество, — пояснил Кириенко."

"При нас няма развален нито един договор. Между 21-22% от американския пазар на гориво за атомните централи се произвежда от предприятия на Росатом. Това е изгодно за нас - ние получаваме доход. Това е изгодно за американците, защото те създават конкуренция между собствените си производители. Те разбират, че ако изведнъж прекратят руските доставки, то собствените им доставчици автоматично ще вдигнат цените или ще понижат качеството - поясни Кириенко."

Сега разбрахте ли? На практика нищо не се променя. Бизнеса между водещите кланове на световната ядрена мафия ще продължи да си цъка с пълна сила. Как на този фон, все пак, да възприемаме вчерашното Разпорежданена МС на РФ?

Ще се опитам да ви поясня на фона на една фотография от преди повече от 70 години, направена на територията на тайното тогава градче Лос Аламос (днес е национална лаборатория на САЩ), където са се създавали първите атомни бомби в света. Дечата са рожби на участници в проекта Манхатън.

image

Вчерашното разтрогване на научно-техническите контакти между Русия и САЩ в ядрената област означава, че от днес и за в бъдеще, когато и ако американските учени и техници изобретят и създадат действащ самолет задвижван с ядрен реактор, руските им колеги никога няма да узнаят за това и ще се пръскат от яд и завист. И обратното също е в сила. Това не е прецедент в световната история. Подобно затишие наистина е имало, когато децата от снимката са си играли на ядрени пилоти.

След като американците създават първите атомни бомби и успешното им взривяване над японските градове Хирошима и Нагазаки те поднасят технологията за производството им на руснаците, както се казва на поднос. Повторението на историята след повече от 70 години повдига въпроса - Кой на кого и какво сега ще подарява? Но отговорът му ще разберем един друг път. Досегашната информация не ни позволява да погледнем по-далеч в бъдещето. За сега.

Георги Котев


Тагове:   вода,   буря,   САЩ,   Русия,   чаша,   развод,


Гласувай:
2



1. vladtepes - За ядрения самолет
07.10.2016 12:26
Ядрения самолет има много недостатъци - малък полезен товар, тъй като реакторът и защитата са тежки и обемисти, неизбежно радиоактивно замърсяване, тъй като се налага да се предава топлината към горещи газове задвижващи турбина или реактивен двигател, сериозна опасност при катастрофа. Неслучайно през 60-те експериментите в тази насока в САЩ и СССР са били прекратени.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9876948
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930