Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2016 18:19 - Какво ни каза зам-шефа на Росатом Комаров?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2333 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вече два дни постоянно ми се мярка под носа поръчково интервю на заместник Генералния директор на Росатом Кирил Комаров, чрез което се опитва да ни изнудва да им платим, за скалъпената схема АЕЦ "Белене". В същото време, обаче, в настървените си усилия да ни стресне и уплаши той използва за пример един също кух проект, за изграждане на атомна електроцентрала в съседна Турция (АЕЦ "Акую") и даже дава конкретни числа, за постигнати договорки, за гарантирано изкупуване на бъдещата електроенергия. За да засили ефекта на стреса той се позовава и на още един кух проект за строеж във Великобритания (АЕЦ "Хинки Пойнт Си"). И навярно е очаквал това силно да ни уплаши и да си дадем последните стотинки, за да ни построят още една АЕЦ? Преценете сами!

Ще подам линк към оригиналното интервю на Комаров за БГНЕС, а след това и двата конкретни откъса, касаещи споменатите горе два АЕЦ-а. И ето какво четем:

Кирил Комаров: Не сме обидени за АЕЦ "Белене", готови сме да продължим

.....................

"
Откакто проектът „Белене“ беше прекратен, географски съвсем недалече, в съседна страна – в Турция, ние се договорихме за изпълнение на проект, в който участваме със собствени пари. Но, обърнете внимание, там условията са съвършено различни. Там строим 4 блока и при това имаме твърда гаранция, оформена като междуправителствено споразумение, че турското правителство ще изкупува произведената от нас електроенергия по много добра цена – 12,35 американски цента за киловатчас. При това за достатъчно продължително време. Ще се изкупува не цялата електроенергия – 70% от първите два блока и 30% от вторите два. Това ни позволява да имаме много ясна гаранция, че ние ще възстановим вложените в проекта пари."

....................
"Великобритания, както знаем, се насочи към т.н. Contract for Difference, т.е „договор за разлика в цените“. В този случай на инвеститорите се казва: няма значение каква ще бъде цената на електроенергията на пазара, във всички случаи ние ви гарантираме, че ще ви я платим не по-ниско от определено ниво."
....................

Г-н Кирил Комаров казва на какви условия са се договорили с Република Турция. Назовава конкретни числа. Споменава и Великобритания, която се е договорила с ЕДФ (Електрисите дьо Франс), за конкретни условия, без да споменава числа. Цената за Великобританската АЕЦ е лесно откриваема в стотици статии на водещите британски и световни медии.
В резултат на това реших да направя и ви покажа едно елементарно сравнение между цените на електроенергията на бъдещите два АЕЦ-а и настоящата цена, на която двата "американски" ТЕЦ-а, продават на нашата НЕК. Цената, средно претеглена за настоящата година, за двата "американски" ТЕЦ-а съм ви я показал в материала "Ъ?" И ето какво се получи:

image

Важно е нарочно да уточня, защото някои четат нещата през прасти! Това НЕ са цени за краен потребител. Това са цени на производител към съответния посредник. Докато стигнат до нас те се надуват с още 30-40%, а в някои страни в Северна Европа и повече.

А сега си представете, какво би била цената на електроенергията от една бъдеща АЕЦ у нас? И дали е възможно това въобще някога да се случи?

Днес всички сме възмутени от високите цени на които купуваме от "американските" ТЕЦ-ове. Изписвам ги в кавичики, защото не вярвам че са американски и често ме питат за това.

Казано накратко, г-н Комаров казва, че атомната енергетика няма бъдеще. И за да не ме упреквате в спекулации ще ви обещая, че в най-скоро време ще ви покажа, че цената на тока от вятърни ЕЦ в САЩ вече падна до 5 цента/кВт.ч, което прави под 10 стотинки/кВт.ч, а инсталираните мощности в същата страна вече се равняват на 75 (седемдесет и пет) ядрено-енергийни блока, като двата все още работещи в Козлодуй.

Четете внимателно и мислете, когато си имате работа с представител на ядрено-енергийната мафия, независимо от чий национален клон е той!

Георги Котев



Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9841434
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031