Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2016 13:19 - Правителството одобри финансова помощ за ... Русия
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3342 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 20.09.2016 13:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
На днешното заседание на Министерски съвет, под точка №38 е приет законопроект за предоставяне на финансова помощ за изплащане на задълженията на „НЕК“ ЕАД. На практика това означава старт на легализиране на престъплението на века - грабежа за плащане на два ядрени реактора, които никой никога не е виждал и не иска да види, защото може да се окаже, че ги НЯМА. Ето какво съобщава по случая правителствената пресслужба:

Чрез увеличение на бюджета на Министерството на енергетиката се предоставя възмездна финансова помощ за изплащане на задълженията на „Националната електрическа компания“ ЕАД. Това предвижда законопроект, одобрен на днешното заседание на Министерският съвет. С проекта на закон се цели осигуряване на финансови средства на НЕК за заплащане на присъдените суми по арбитражно дело ICC Case 18086/GZ/MHM във връзка с проекта АЕЦ „Белене“. Според законопроекта, НЕК ЕАД не заплаща лихви за ползваната помощ и не предоставя обезпечения.

 

През месец юни 2016 г. Международният арбитражен съд постанови решение по арбитражното дело, с което осъжда НЕК ЕАД да заплати на „Атомстройекспорт“ АД дължимите суми за произведеното оборудване съгласно подписаното на 05.11.2008 г. Допълнение №5 за поръчка и производство на оборудване с дълъг цикъл на производство. Съгласно Арбитражните правила на Международния арбитражен съд, решението е окончателно и задължително за страните и следва да се изпълни незабавно.

 

За да се спазят правилата за държавните помощи, в законопроекта е регламентирано, че възмездната финансова помощ ще се предостави на НЕК ЕАД след положително решение от страна на Европейската комисия.


Светлината в края на тунела показва, че това престъпление трябва да се одобри от Европейската комисия. Защо ли съм песимист? Ако Европейските институции бяха против това престъпление не трябваше да ни отпускат последните € 160 милиона, за бежанците, а да ни насърчат да се бръкнем сами, вместо да ги даряваме на Русия за НИ-ЩО? Точно преди броени дни от "
Бойко Борисов: Ако не им дам ще ме ..." стана ясно, че ние искаме пари от Европа, защото собствените си ще ги харизим на Русия.

image

Сега следва (из)родния парламент да приеме този проектозакон, а после да видим реакцията на ЕК. Все още не всичко е загубено?

По-рано днес се случи следното - "
Платена мрежа: Днес плащаме за АЕЦ "Белене"" И нека изненадата започне СЕ-ГА!

Георги Котев


Тагове:   МС,   НЕК,   помощ,   проектозакон,


Гласувай:
3



1. ok3223 - Стига с твойте глупости, бе.
20.09.2016 15:03
Международен арбитражен съди ни осъжда, на базата не на гъзарски прикозки на един фукльо, като теб. Който всичко знае,и нищо не разбира. А на базата на договори, факти и документи, разглеждани и признати за валидни от най-висока класа международни съдии.
И НА БАЗАТА НА ТЕЗИ НАРУШЕНИ БЕЗПРИЧИННО ДОГОВРИ, НИ ОСЪЖДАТ ДА ПЛАТИМ ТЕЗИ НАКАЗАТЕЛНИ КОМПЕСАЦИОННИ МИЛИОНИ, ПРЕДВИДЕНИ В САМИТЕ ДОГОВОРИ ЗА ТОЗИ, КОЙТО ГИ НАРУШИ БЕЗ ДОСТАТЪЧЧНО ОСНОВАНИЯ. КОЕТО СЕ ОТНАСЯ И ЗА ДВЕТИ СТРАНИ ПОДПИСВАЩИ ДОГОВОРИТЕ. СЪСТАВЕНИ ОТ ЮРИСТИ ОТ НАЙ-ВИСОКА КЛАСА.
Каквото трябва е представено като факти документи, каквито е нужно експертизи са извършени на супер ниво. Адвокатите и на двете страни са си казали думата, пледоариите са били дълги и горещи, става дума за мноого милиони. И съдът, международен съд от най-висока класа оторизиран и специализиран в разглеждането на дела от този характер и мащаб. След дълго умуване оценки и преценки ЗА и ПРОТИВ, РЕШАВА С ЕДИНОГЛАСИЕ, НА БАЗАТА НА ИЗНЕСЕНИТЕ ФАКТИ И ДОКУМЕНТИ ПРЕД СЪДА.
ИЗЛИЗА С ПРИСЪДАТА, РЕШЕНИЕТО В ПИСМЕНА ФОРМА, КАКТО СИ МУ Е РЕДЪТ,
ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ВИНОВНА ЗА НАРУШАВАНЕТО НА ДОГОВОРА, НА ДОГОВОРИТЕ ЗА СТРОЕЖА НА АЦ - БЕЛЕНЕ,
И ТРЯБВА ДА ПЛАТИ НЕУСТОИКАТА, И НЕУСТОЙКИТЕ ПРЕДВИДЕНИ В ДОГОВОРА, ЗАЕДНО С НАКАЗАТЕЛНИТЕ ЛЛИХВИ, ПРИ ЗАБАВЯНЕ НА ИЗПЛАЩАНЕТО.
ТАКАВА Е ПРОЦЕДУРАТА ПРИ ТАКИВА ДЕЛА И ТЯ Е СПАЗЕНА СТРИКТНО.
цитирай
2. gikotev - Re: Стига с твойте глупости, бе.
20.09.2016 15:20
Скъпа! Като ти стига, като си доволна, като си удовлетворена престани да ме навестяваш ;-) Никой не те кани тук, нито пък те кара на сила да четеш "глупостите" ми. А може би някой ти плаща да идваш тук и да ръсиш "бисерите" си?
Слушай, СПИНозно кучко! Отиди на Фейсбук стената на Боко Тиквата и виж последното видео, от днес, от заседанието на МС. Там твоята несподелена любоФФФ министър енерГЕПИка за милиарден път заявява, че ДОГОВОР НЯ-МА! НЯ-МА! Ти си толкова тъпа, че ще се задавиш от собствената си злоба. Мен това напълно ме удовлетворява. За да ти помогна ще продължа да пиша ;-)
цитирай
3. campri - От стенограмата на МС, Теменужка ...
20.09.2016 18:03
От стенограмата на МС, Теменужка Петкова:
"На 29 ноември 2006 г. е подписано споразумение във връзка с изграждането на този проект, като в това споразумение страните, в нарушение на Закона за обществените поръчки, са се договорили, че ще водят преговори, в рамките на които ще подпишат договор, който да е свързан с инженеринг, доставка и строителство на този проект.

Този процес е продължил доста дълго време, така и до окончателен договор не се е стигнало. Близо две години са водени подобни разговори, подобни преговори, но договор не е подписан.

Независимо от това, че не е налице такъв договор, през 2008 година – на 5 ноември 2008 година, бившите двама изпълнителни директори на „Националната електрическа компания” подписват Допълнение №5, с което допълнение поръчват оборудването с дълъг цикъл на производство. Това оборудване е поръчано без да е налице съответно разрешение от принципала. Не е искано такова, не е и давано. Подписва се това Допълнение №5, договаря се цялото оборудване с неговата стойност, която е в размер на 673 милиона евро.

Непосредствено след това се прави и превод към „Атомстройекспорт” за аванс в размер на 84 милиона евро и така процесът става необратим."

Има подписано споразумение (което юридически си е вид договор), към него допълнения (подписаното е №5), платили сме аванс и твърдим, че договор няма!
Е, няма такъв съд, който да не ни осъди да си платим масрафа.
А ако е имало нарушения, двамата бивши директори отдавна да са ги осъдили. Да, ама не! И БЕХ, и министъра са знаели и към този момент са смятали, че така е правилно.
А към проекта си имаше консултанти, дирекция в НЕК с маса персонал. Защо никой сега не ги пита как са приели изработеното оборудване? Защото си е прието по всички правила. Само че е по удобно да се твърди, че никой не е виждал оборудването. А цялата документация вероятно е налична в НЕК.
цитирай
4. gikotev - Re: От стенограмата на МС, Теменужка ...
20.09.2016 18:29
Благодаря за стенограмата от днешното заседание на МС!

Останалите разсъждения, обаче, опасявам се, че са много свободни. Да се твърди, че Споразумението е със сила на Договор е все едно да се каже, че Годежа е със силата на Брачен Договор. Съжалявам, но не съм съгласен, още повече че не сме и виждали самото Споразумение.
Що се касае да приемането на оборудването има много въпросителни, за които сега, поне аз, нямам точни отговори. Черно на бяло в публичното пространство няма безспорни доказателства за такова/такива мероприятия. Времето ще покаже.
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9841350
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031