Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2016 18:19 - Забраниха ли ползването на руски език в България?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1830 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 19.09.2016 18:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Въпросът е повече от уместен, защото вече над 60 часа няма сигнал за това, че в България поне един "журналист" владее ОСМИЯТ по популярност език в света. Случката стартира в 03:25 часа на нощта в събота (17-ти септември), когато Българска телеграфна агенция (БТА) публикува следното съобщение:

"България ще погаси голяма част от дълга си за АЕЦ "Белене" до края на годината, заяви руски заместник-министър"

БТА и всички останали "медии", които се позовават на нея цитират като първоизточник руската информационна агенция ИТАР-ТАСС, НО никой от тях не си прави труда да провери достоверността на заявеното. Може би защото не владеят руски език или защото някой им е забранил да го ползват?

Публикацията на ИТАР-ТАСС е от 16-ти септември, в 23:08 часа. Понеже Руската федерация не превърта часовниците си на лятно време София и Москва се намират в един и същи часови пояс сега. Това означава, че публикацията на ИТАР-ТАСС е изпреварила тази на БТА с ЧЕТИРИ часа и 17 минути. Ето я и самата нея:

Герасимов: участие РФ в строительстве газового хаба в Болгарии зависит от гарантий

Российская сторона будет рассматривать все предложения болгарской стороны, которые могли бы убедить наш хозяйствующий субъект, заверил первый замминистра юстиции РФ

ВАРНА /Болгария/. 16 сентября. /Корр. ТАСС Игорь Ленкин/. Участие России в реализации проекта строительства газораспределительного центра "Балкан" в Болгарии будет зависеть от гарантий и объема поставок. Об этом в интервью ТАСС по итогам встречи сопредседателей Межправительственной комиссии по экономическому и научно-техническому сотрудничеству (МПК), состоявшейся в Варне, сообщил первый замминистра юстиции РФ Сергей Герасимов.

"По газовому хабу "Балкан" (по сравнению с проектом "Белене") ситуация менее оптимистичная. Российская сторона будет рассматривать все предложения болгарской стороны, которые могли бы убедить наш хозяйствующий субъект ("Газпром") в том что, во-первых, этот проект интересен, с точки зрения объемов газа, - отметил он. - Вторая составляющая - это гарантии, которые должны предоставить болгарская сторона и Еврокомиссия. Если "Газпром" согласится на поставки газа для болгарского хаба, то ни при каких обстоятельствах, никакая из сторон не могла бы отказаться от его реализации".


В единствената публикация на руската агенция по темата НЯМА НИЩО ПОДОБНО на твърденията на БТА, свързано с плащанията по АЕЦ "Белене"!

image

Възмущението ми взе връх, когато днес видях аналогично съобщение от любимата "медия" на фондация "Америка за (унищожаване на) България" вестник "Капитал", заявявайки следното:

България ще плати 400 млн. евро, което е по-голямата част от дължимото за АЕЦ "Белене", до края на годината. Това е заявил в интервю за информационна агенция ТАСС първият заместник-министър на правосъдието на Руската федерация Сергей Герасимов, цитиран от различни медии. Въпросът за изплащането на дълга е бил основна тема на проведената във Варна миналия петък (16 септември) междуправителствена комисия между Руската федерация и България.

Не са проверили има ли такава публикация в ИТАР-ТАСС или няма, а също така не цитират нито една от споменатите "различни медии", нито БТА, на която се позовават всички останали.

Ето какво показва и как става търсенето в уеб-страницата на ИТАР-ТАСС. Последния резултат който дава е същият който съм цитирал 1:1 по-горе.

image

Има ли забрана за използване на руски език в България? Ако има нека някой ми каже, за да не ме арестуват някой ден. А може би, когато ни вземат и се разплатят с исканите € 400 милиона забраната ще падне?

Бойко Борисов: Всеки ден ще е така до вен-де-та-та!

Аз не съм нито русоФИЛ, нито русоФОБ, макар да съм живял почти пълни ШЕСТ години в Русия. Уважавам, ползвам и се наслаждавам на богатите руски култура и наука, и владеенето и ползването на руски език е едно от малкото богатства, с които разполагам.

Докато пишех тези редове ми хрумна да проверя новината с г-н Герасимов и в англоезичната версия на ИТАР-ТАСС, но и там ударих на камък.

Георги Котев


Тагове:   бта,   руски език,   забрана,


Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9872999
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930