Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2016 18:19 - Защо Иран отказа да купи нашите ядрени реактори?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2334 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Преди два дни, на 10-ти септември, на брега та Персийския залив се проведе кратка церемония по полагане на първия камък в изграждането на АЕЦ "Бушер 2", с участието на висши руски и персийски ядрени мафиоти. Новината беше съобщена още рано сутринта на съботния ден от руската информационна агенция №1 ИТАР-ТАС:

Росатом приступил к строительству АЭС "Бушер-2" в Иране
Росатом приступил к строительству АЭС "Бушер-2" в Иране


е на ТАСС:
http://tass.ru/ekonomika/3610589
"Росатом пристъпи към изграждането на АЕЦ "Бушер 2" в Иран"

Това което ми направи впечатление от краткото съобщение не беше шаблонния текст а факта, че агенцията ИТАР-ТАСС беше изпратила цели ДВА кореспондента за отразяване на светлото събитие, но въпреки това радостната новина не беше придружена от снимков материал. Нямаше фото от събитието. Това ми се видя странно и се поразрових в мрежата, използвайки руски език, за да се добера до снимки от събитието, но ударих на камък.
След няколко часа попаднах на първа картинка от събитието в англоезично издание, публикувало снимка на иранска информационна агенция. След още малко попаднах и на втора снимка, но от казахстанско издание. Не виждам смисъл да ви ги показвам, защото те не представляват никакъв интерес.
Много по-интересна е следващата публикация на същата ИТАР-ТАСС, за същото събитие, но на следващия ден, 11-ти септември, около 28 часа след радостното съобщение от предния ден и, което до някъде обяснява въздържанието от показване на кадри от събитието:

Фактически строительство 2-го энергоблока АЭС "Бушер" начнется в 3-м квартале 2019 г.

"Фактическото строителство на 2-ри блок на АЕЦ "Бушер" ще започне през ТРЕТОТО тримесечие на 2019-та г."


В момента ние пребиваваме в ТРЕТОТО тримесечие на 2016-та г. Ще рече че 2-ри блок на АЕЦ "Бушер" или 1-ви блок на АЕЦ "Бушер 2", което е едно и също казано по различен начин, ще започне едва след цели ТРИ години. Ако въобще започне?
За да не си помислите, че съм песимист или по навик се заяждам с дружбата между руските и иранските клонове на ядрената мафия ще поясня.

В Ислямска република Иран има една-единствена АЕЦ "Бушер" с един-единствен изграден и работещ енергиен блок. Неговота изграждане е продължило цели 36 (тридесет и шест) години, от 1975-та до 2011-та години. Изграждането е стартирано от германци, а е завършено от руснаци, като само руската част от сагата по довършването продължава 18 години. Алелуя!
Историята на световната ядрена мафия сочи безмилостно, че всяко следващо поколение АЕЦ се строи много по-бавно и по-дълго от предходното. В същото време водещата световна "мирна" ядрена сила САЩ вече започнаха масово да декларират предсрочно затваряне на блокове (до сега ПЕТ от 100 действащи, скоро и още), заради икономическа несъстоятелност. Продукцията и поскъпва и става неконкурентно способна на останалите източници, в това число и на ВЕИ.

И сега си представете! Ако изграждането на АЕЦ "Бушер 2" наистина започне след три години и продължи поне 20 години, когато тя влезе в експлоатация в света вече едва ли ще има действащи други АЕЦ, а персийците ще трябва да си дават всички приходи от петрол и газ, за да си плащат тока от нея. А? Как ви изглежда това?
Но руснаците не падат духом. До тогава те ще продължават със сухите тренировки на строителите на бъдещата иранска АЕЦ ето така:

image

При тази картинка, ако вие бяхте персиец щяхте ли да се похарчите за някакви си български ядрени реактори, които при това никой никога не е виждал?

ТУК е изключително важно дебело да се подчертае, че преди ДВА месеца, по време на екскурзията на Борисов и компания в Техеран, Иран, любимите "медии" на фондация "Америка за (унищожаване на) България" най-силно крещяха "
Причината да се търси Иран като възможен купувач на българското оборудване е напредналият стадии на проекта за два нови блока в АЕЦ "Бушер"" . Напреднал, напредна, колко да е напреднал? 

Георги Котев


Тагове:   иран,   АЕЦ,


Гласувай:
4



1. sartorium - Че за какво са им наши радиационни течове?
13.09.2016 03:01
Те си имат техни.
цитирай
2. gikotev - Re: Че за какво са им наши радиационни течове?
13.09.2016 07:33
Те няма как да си имат свои, като се знае, че не произвеждат такова оборудване. А както ке вижда от съобщенията та ИТАР-ГАСС още им е много рано да си поръчват, ако въобще някога се стигне до поръчка.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9835337
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031