Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2016 10:19 - Испанското слънце прави ток и нощем
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2566 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Това не е шега или блъф, а най-обикновена истина потвърдена от Европейската мрежа на националните Електроенергийни системни оператори (ENTSO), която е създала и поддържа интернет-платформа с много богата база данни, почти в реално време плюс архив, за производството и трансфера на електроенергия в и между държавите на континента.
Това което съм избрал да ви покажа е от 18-ти автуст 2016-та г., т.е. от преди броени дни, но то се случва практически постоянно и можете да се убедите сами от ТУК. А за желаещите да разберат как точно да се чете информацията нека кликнат с мишката върху долната снимка:

image

От лявата част на графиката се вижда почасовото натоварване на различните видове мощности, за цяла Испания, за деня 18-ти август. С мишката съм избрал да погледна детайлно разпределението на мощностите за последния час от денонощието, от 23:00 до 24:00 часа, и това са вижда от долния жълт маркер. Така се появяват разноцветните хоризонтални надписи, с точното посочване на натоварването на съответната генерираща мощност, през съответния час. В горния десен ъгъл съм показал увеличен кадър на част от лявата графика. Със черната стрелка ви обръщам вниманието върху стойността на натоварването на фотоволтаичните инсталации в Испания, в часът преди полунощ, което прави 759 Мега-Вата (МВт). Това прави точно 38% от цялата номинална мощност на АЕЦ "Козлодуй". Платформата поддържа архив, така че можете да се разходите и убедите, че това не е изключение.

Чудо ли е това? Преди три години в България избухна скандал, когато беше разпространена снимка от родния Електроенергиен системен оператор (ЕСО), на която се виждаше, че фото-волтаичните мощности отчитаха генерация на електроенергия в тъмната част на денонощието. Случаят с Испания най-вероятно не е такъв. От къде тогава тази генерация при отсъствие на слънце?

ПРЕДПОЛАГАМ с голяма доза вероятност, че става въпрос за генерация на ток от акомулирана слънчева енергия, натрупана през светлата част на деня. Със сигурност знам, че испанците имат такива слънчеви централи, при които не цялата приета слънчева енергия автоматично се трансформира в електрическа и се подава за консумация. Част от енергията се акомулира в специални огромни съдове, под формата на топлина, която се съхранява под формата на разтопени солни съединения. А вечерно време, когато има нужда от допълнителна електроенергия част от тази топлина се освобождава, тя загрява вода, която се изпарява, върти турбини и електрогенератори, произвежда ток и радва испансата индустрия и домакинства. Всичко е много просто?

Казано накратко - бъдещето е вече тук. Обърках се? Бъдещето е вече в Испания. А през това време (из)родната политико-енерГЕПИйна мафия, барабар с "национално-отговорните медии" ни спрягат постановката "Без нова АЕЦ България няма бъдеще". Но не защото наистина вярват и искат нова АЕЦ, а защото алчността им е безгранична.

Как работи слънчевата технология в Испания можете да видите в краткото видео (4,5 минути) под името ми. Филмчето е снимано от австралийци, но действието се развива в Испания.

Георги Котев




Тагове:   Испания,   слънце,   нощ,   ток,


Гласувай:
3



1. bojinkata - Учат се от нашите "зелени&...
24.08.2016 09:19
Учат се от нашите "зелени"
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9878692
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930