Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2016 10:19 - Президента на Беларус Лукашенко: Черна котка ми мина пътя
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1719 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Президента на Беларус Александър Лукашенко е загубил съня си заради нелеп инцидент с ядрен реактор на все още строящата се АЕЦ "Беларус", разказва вчера руската информационна агенция ИТАР-ТАСС:

Лукашенко: Белоруссия откажется от корпуса реактора строящейся АЭС, если он поврежден


"Лукашенко: Беларус ще се откаже от корпуса на реактора за строящата се АЕЦ, ако той е повреден"

10 июля на площадке строительства Белорусской АЭС произошла нештатная ситуация при перемещении корпуса реактора на площадке АЭС

На 10-ти юли, на строителната площадка на АЕЦ "Беларус" се е случила нещатна ситуация, по време на преместване на корпус на реактор.

Беларус ще се откаже от корпуса на ядрения реактор на строящата се АЕЦ "Беларус", в случай че той е повреден, в резултат на нещатна ситуация, която се е случила на 10-ти юли. Това заяви в четвъртък (4-ти август - бел. Г.К.) пред журналисти президента на страната Александър Лукашенка, при посещението си в област Витебск.
"Даже и заради най-малка повреда или драскотина ние сме длъжни да се откажем от този корпус. И руснаците казват, че ако белорусите се откажат от този корпус то те ще донесат нов и ще го инсталират. И това е цялото произшествие", - отбелязва Лукашенка, чиито думи се предават от агенция БЕЛТА.
Президента съобщи, че той незабавно е бил информиран за случилото се на площадката на строящата се АЕЦ. "Те (подизпълнителска фирма) са го премествали (корпуса) в склада, опитвали са се да го повдигнат. Издигнали го на нивото на моя ръст, може би малко повече, въжетата не са издържали и тази "бъчва" от към единия си край е паднала на земята, от където после са я вдигнали", - уточни Лукашенко. Той заяви, че лично контролира строителството на централата, "така че всички инциденти ми се докладват". "Ако имаше провал във фундамента или пък се отронеше парче от стената тогава щеше да се започне световна врява", - каза Лукашенко.
Както съобщи основният изпълнител на проекта и официален представител на Росатом, този инцидент не е нанесъл никакъв ущърб на оборудването и корпуса на реактора може да се използва при строителството. Независимо от това Русия е готова да замени това оборудване, ако от Беларус постъпи подобна молба. Литва не е удоблетворе на от обясненията за инцидента.
Първата АЕЦ в Беларус се строи не далеч от град Островец, област Гродно, с участието на руски специалисти. АЕЦ-а ще се състои от два енерго-блока с обща електрическа мощност от 2400 МВт.


image

Без да съм някакъв фаталист виждам в тази случка сигнал свише, че тази АЕЦ не я чака нищо хубаво. Допълнителен аргумент в тази посока е и факта, че за трите седмици от случката истината за нея все още не е осветена на всички 100%. В самото начало се твърдеше за много по-невинно произшествие, за да се стигне до падане от височина над ръста на президента Лукашенко. Дълбоко се съмнявам, че това е всичко?

Ще продължим да следим?

Предупреждение към българските авантюристи! Ако на някой му хрумне мисълта, че тази случка е удобен повод да предложим на Лукашенко някой от нашите два реактора за АЕЦ "Белене", дето нашите уж се опитват да пробутат на някой балък, нека забравят. Белоруските реактори са от типа ВВЕР-1200, докато беленските, ако въобще съществуват, трябва да са ВВЕР-1000. Разликата е съществена и даже Лукашенко ще забележи.

Георги Котев



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9840527
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031