Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2016 17:19 - Войната на ядрените горива
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2242 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В рамките на една седмица станаха известни две коренно противоположни намерения на различни клонове на световната ядрена мафия. Първото - Русия започва да изнася свое ядрено гориво за САЩ, за което ви разказах в "САЩ започва да използва руско ядрено гориво". Второ - САЩ през ЕВРОАТОМ засилва натиска към България да започне използване на тяхно (произведено от компанията Уестингхаус) ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй", за което ви разказах в "Ядрен бумеранг заплашва АЕЦ "Козлодуй"". Сега обаче няма да ви занимавам с законността и легалността на отделните намерения и стремления. Вместо това ще ви покажа по най-прост и разбираем начин видимата разлика между двата вида ядрено гориво. 
Преди това е важно да се знае, че двата най-разпространени и на Запад и на Изток вида ядрени реактори са от един и същи принципен клас. И двата са от модела корпусни реактори с лека вода под налягане. Американския дизайн е известен като PWR (Pressurized Water Reactor - реактор с вода под налягане), а Съветския дизайн - като ВВЕР (Водо-воден енергиен реактор). Съществуват конструкции с различна номинална топлинна мощност на съответните реактори. Това което неизменно ги различава е конструкцията на ядрено-горивните касети, които се зареждат и после горят в тях. Американската конструкция е с неизменна квадратна стъпка на разположението на горивните елементи в касетата. Съветската конструкция е с неизменна шестоъгълна (триъгълна) стъпка на разположение на горивните елементи в касетата. И разликата между тях могат да се видят на една обща снимка, направена от продукция на държавната корпорация Росатом или от нейното дъщерно дружество ТВЕЛ:


image

На снимката се открояват три по-големи горивни касети. В ляво и по-средата - шестоъгълни касети, използвани в реакторите от типа ВВЕР-1000, каквито са и козлодуйските на блокове 5 и 6. В дясно на снимката виждаме горивна касета с квадратно разположение на горивните елементи, каквито се използват в най-разпространените амарекански реактори. 
На снимката не се вижда и един милиграм ядрено гориво. Касетите са празни. А ако биха били пълни с ядрен материал то той пак не би бил видим, защото щеше да се намира в тръбичките, събрани в сноповете на всяка касета. Това което виждаме на снимката са само конструктивните скелети на касетите изградени от сплав на основата на химичния елемент цирконий.

Тази война на двата водещи клона на световната ядрена мафия може да се нарече и войната на триъгълниците срещу квадратите. Какъв ще е резултата и изхода от нея ще разберем ... един друг път?

Георги Котев


Тагове:   pwr,   ввер,   горивни касети,


Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9841940
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031