Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2016 12:19 - САЩ започва да използва руско ядрено гориво
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 4424 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Това съобщи преди минути руската информационна агенция ИТАР-ТАСС в материала си Росатом и США подписали контракт на эксплуатацию российского ядерного топлива

"Росатом и САЩ подписаха договор за експлоатация на руско ядрено гориво"

Дъщерната компания на държавната корпорация Росатом ТВЕЛ, която се занимава с производството и доставката на ядрено гориво е подписала с един от операторите на атомни централи в САЩ (не се споменава името на компанията) първи договор за опитно-промишлена експлоатация на руско ядрено гориво от типа "ТВС-Квадрат", се казва в съобщение от Росатом.
"Ние вярваме в този проект" отбелазва генералния директор на корпорацията Сергей Кириенко (и бивш премиер на Русия, по времето на Борис Елцин - бел. Г.К.).
"Ние умеем да правим гориво от типа
"ТВС-Квадрат", което успешно се експлоатира в няколко атомни централи в Западна Европа, т.е. ние излизаме на американския пазар не с празни ръце. Важното е, че в сътрудничество с GE-Hitachi (Дженерал Електрик и Нитачи - бел. Г.К.) ние преминаваме от думи към дела, и вече е подписан договор за доставка на опитна партия гориво от компанията ТВЕЛ, за зареждането на реактор на територията на САЩ.", каза той.
Към днешна дата Русия заема 17% от световния пазар на ядрено гориво за АЕЦ, осигурявайки напълно нуждите на 76 енергийни реактора в Русия и още 14 други страни по света, сред които са Финландия, България, Унгария, Словакия, Чехия, Украйна, Китай и Армения.Ежегодния обем на износа на компанията (ТВЕЛ) превишава $ 1 милиард.

Край на превода на съобщението на ИТАР-ТАСС, със съкращения.

image

Това, което не се съобщава от ИТАР-ТАСС е най-интересното, а именно - коя от двете страни ще приема и обгрижва отработилото ядрена гориво, в близките 100 000 години? Аз май се досещам, но ще ви оставя сами да решите за себе си.

Сътрудничеството между САЩ и Русия на полето на ядрената мафия започва още в зората на нейното съществуване. Веднага след успешното изпитание на първата атомна бомба, на 16-ти юли 1945-та г. (в щата Ню Мексико), президентът Хари Труман, със съгласието на премиера на Великобритания Уинстът Чърчил, съобщава радостната новина първо на генералисимус Йосиф Сталин, по време на срещата им в Потсдам, Германия.
След бомбандировките над Хирошима и Нагазаки, през август 1945-та г., създателите на атомното оръжие започват да издават свое печатно издание, в което, още в първия брой, на първа страница, в първата статия е поет ангажимент новата технология да бъде предоставена на Москва, както и става в последствие. В същата статия презрително е спомената и ... България! (В същата статия са споменати още Китай, Иран и Палестина. В днешната статия на ИТАР-ТАСС пак са споменати Китай и България, а е пропуснат Иран, макар чу Русия доставя ядрено гориво и за тах, а също така и Палестина.)

image

За по-добър преглед и прочит на горната страница кликнете с мишката върху нея. Повече подробности можете да прочетете в "
Американското "Българио, бъди проклета!" става на 70 години".

По времето на Студената война ядреният СССР служи за удобно оправдание на САЩ за разгръщане на ядрено свръх въоръжаване. След падането на Железната стена, в първите години на управлението на Борис Елцин той подписва със САЩ 20 годишен договор за продажба на 500 тона високо-обогатен (около и над 95%) уран, предназначен за ядрените оръжия на Русия. Споразумението е известно под името "Мегатони за Мегавати", защото американците "разреждат" високо-обогатения уран до нива от около и под 5% и го използват в някои от 100-те си енергийни блока. (За да си представите за какво става дума ще поясня. При понижаването на обогатяването на урановата смес ("разреждането") от 95% до 5% обемът на ядреното гориво нараства близо 20 пъти. Така продадените 500 тона се превръщат в около 10 000 тона "мирно" ядрено гориво. За сравнение - в един козлодуйски ядрен реактор по време на работа се съдържа малко над 80 тона ядрено гориво. Веднъж в годината само по-малко от 1/3-та част от него се подменя със свежо ядрено гориво.)
Днес се полага началото на нов етап в най-здравата дружба на "враговете".

ЛЮБОПИТЕН ФАКТ! Днешната публикация на ИТАР-ТАСС е под номер 3466699 (с него завършва уеб-адреса на статията), където ми се привижда нещо зашифровано?

Георги Котев



Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9875490
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930