Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2016 10:29 - Другарю Кадиев, къде отиваш, може би?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 4641 Коментари: 4 Гласове:
15

Последна промяна: 14.07.2016 10:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Снощи (13/07/2016г.) в предаването "Лице в лице", по бТВ името ми беше замесено от двама депутати едновременно. Методи Андреев от ГЕРБ и Георги Кадиев (не)зависим. Първият цитира статия във вестник "Фактор", в която съм изказал мнението си за фамилия Кадиеви. Вторият беше дошъл в студиото, за да опровергава първият. Сега ще ви покажа, как точно протече мероприятието. (10 минутното участие на Кадиев можете да видите от ТУК.) И ето как той се задява с мен.
Говори Георги Кадиев:

Цитира (има предвид Методи Андреев - бел. Г.К.) статия на Георги Котев. Някой, който не го познавам. „Семейство Кадиеви има лични интереси в АЕЦ „Козлодуй””. Единствения интерес, който имам е честна конкуренция. И сега аз пък ще Ви цитирам едно писмо на съпругата ми, до директора на АЕЦ „Козлодуй”, от 29-ти юни тази година. До така нареченият Димитър Ангелов.

Соня Кадиева: „Уважаеми г-н Ангелов! На 23-ти юни АЕЦ „Козлодуй” обявява тръжна процедура, за продажба на енергия, за месец юли на цена 63,75 лева/МВт.ч.”  

Георги Кадиев: „Енерджи съплай”, тоест нейната фирма се явява и печели. На следващия ден АЕЦ „Козлодуй” обявява нова тръжна процедура. За същия месец юли, само че на цена с един лев по-ниска (62,75 лева/МВт.ч). Тя отново се явява. Отново печели. На следващия ден АЕЦ „Козлодуй” обявява три тръжни процедури, със още лев и петдесет надолу (61,25 лева/МВт.ч). Тя вече не се явява, защото е купила количествата, които и трябват и се явяват други фирми, които очевидно е имало възможност да имат информация предварително да се явят на ниската цена. Къде е честната конкуренция тука, питам аз? Това не е ли корупция?

Има един принцип при организацията на вторични и третични търгове. Когато ги правиш винаги започваш от цената, която си постигнал на първия търг и вървиш нагоре. Защото иначе е нечество към тези, които са се явили на първи търг. Ето това нещо се случва в АЕЦ „Козлодуй” всеки месец. И това е корупция. Това е загуба за АЕЦ „Козлодуй”.


Другарят Кадиев, обаче, със сигурност не знае, че аз съм, може би единственият човек в България, който ежедневно си прави снимки и си архивира офертите на АЕЦ "Козлодуй", за продажба на електроенергия. А правя това, защото самата АЕЦ не го прави и така обърква аналитиците при определяне на пазарните стойности на електроенергията. И сега ще ви покажа 1:1 и трите оферти, за които говори другарят.

Първата е от 23-ти юни, както вярно казва той, отнася се за следващият месец юли и е на цена 63,75 лева/МВт.ч (лева за Мега-Ват-часа, където 1 МВт.ч = 1 000 кВт.ч):
(За по-добър преглед и прочит на офертите кликайте с мишката върху тях.)

image

Последната, четвъртата оферта в таблицата е за месец юли и е на ниво 63,75 лева/МВт.ч. До тук добре. Но веднага след това другарят твърди, че на следващия ден цената на същата оферта е паднала с ЕДИН ЛЕВ. Да видим, дали наистина е така?

image

Тук нашата оферта е вече на първо място в таблицата. И какво забелязваме? Цената не само, че не е паднала, а даже се е повишила с 5 стотинки. Нещо повече - повишило се е и предлаганото количество за следващия месец. Товарът от 90 МВт се е повишил на 120 МВт. (Количеството електроенергия се определя като съответния товар се умножи на броя на часовете през месец юли и така получаваме МВт.ч.) В студиото Кадиев твърди, че другарката си е купила и първия и втория ден, като вторият път е било с левче по-евтино, което не кореспондира с офертата.
Тук е добре да знаете, че АЕЦ "Козлодуй" не публикува резултатите от търговете, които провежда, макар да е длъжна да го прави, според нарочна директива на ЕС. Кланът Кадиеви, обаче, тази подробност не ги притеснява, даже напротив - много им отърва.

Но да се върнем на твърденията на другаря от студиото. Той твърди, че "на следващия ден", т.е. това трябва да е вече 25-ти юни, АЕЦ-а пуска нова оферта, с още 1,5 лева/МВт.ч надолу, т.е. пада до 61,25 лева/МВт.ч. Но преди да видим истината нека уточня, че не става въпрос за следващия ден, а за след цели два дни, защото 25-ти юни е събота и в почивни дни АЕЦ-а обикновено (с редки изключения) не оферира. Така стигаме до 27-ми юни и гледаме:

image

Цената е паднала, но само с 20 стотинки, а не както твърди "борецът" Кадиев с 1,5 лева. Количествата са се запазили, което поставя под въпрос покупката на другарката Кадиева от петък, 24-ти юни?

Но и това не е всичко! После другарят започва да чете лекция по пазарни правила, логика и вероятности за злоупотреба с вътрешна информация, което заклеймява като корупция. А сега ще ви покажа и най-първата оферта за месец юли, която АЕЦ-а пуска още на 8-ми юни, много преди 24-ти юни, от където започва "борецът". И тя изглежда ето така:

image

Видно от първия ред в таблицата нивото на офертата е 65,50 лева/МВт.ч. Така, според твърденията на другаря Кадиев, другарката Соня Кадиева очевадно е разполагала с вътрешна информация и е изчакала цената да падне с близо 2 лева и се е включила в търговията чак на 24-ти юни.

Кадиев, ти май а? Какво като не ме познаваш! Важното е, че аз знам що за лъжец си и нямам притеснения да го показвам на хората.

Георги Котев



Гласувай:
16



1. debeloto - най-тъпото е, че хлъзгавите и ра...
14.07.2016 13:40
най-тъпото е, че хлъзгавите и раболепни "журналисти" не си и правят труда да се информират и подготвят по темите, за които говорят и обсъждат с гостите си, а там, както е видно от това, което си пуснал, говорят и наглеят всякакви индивиди, като въпросния безсрамник кадиев.
цитирай
2. apostapostoloff - Кадиев е думбазин, чорбаджия и
14.07.2016 15:25
народен изедник, който се прави на социалист. Социалист, загрижен за бедните, за унижените и оскърбените. Ама забравя, че баламите умряха от глад по времето на Жан Виденов.
цитирай
3. morskipesni - Голямо..змийче,..кадийчето.
14.07.2016 22:26
Хубаво..че..още..има...съвестни..хора...да..разкажат.
цитирай
4. planinitenabulgaria - За такиви документи
14.07.2016 22:36
в Енергетиката гръмват този, дето ги показва...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9871370
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930