Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2016 11:19 - Цената на логиката на една мумия
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1586 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 03.07.2016 11:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ДОЦ.Д-Р ИВАН ИВАНОВ : „ЦЕНОВИТЕ РЕШЕНИЯ НА КЕВР ЗА НОВИЯ РЕГУЛАТОРЕН ПЕРИОД СА ПЛОД НА ЯСНА ИКОНОМИЧЕСКА ЛОГИКА И СА СИГНАЛ КЪМ ГРАЖДАНИТЕ И БИЗНЕСА ЗА СТАБИЛНОСТ И УСТОЙЧИВОСТ НА ЕНЕРГЕТИКАТА“

Това заяви преди точно три дни пре(дсе)дателя на Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР), по повод новия регулаторен период и новите цени на елекроенергията, за следващата година.
Нека сега, заедно с вас, проследим логиката на мумията Ив. Ив. (71 г.), на примера на "Заявление за утвърждаване на цени на електрическата енергия от АЕЦ "Козлодуй" ЕАД до КЕВР" (можете да го видите ТУК, 82 страници в PDF формат).
За вас избрах интересен откъс от заявлението, на което попаднах на страница 22/82, където се иска да бъдат признати разходи за близо 33 милиона лева, за повишаване мощността на двата работещи реактора, респективно на блоковете. И той изглежда ето така (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху долната снимка):

image

Една страница по-напред (21/82) от същото заявление можете да видите искане за признаване на друг разход, в размер на 53 милиона лева, за нещо, което няма нужда да се върши. И така сумарно само за две мероприятия имама общо 86 милиона лева, само за 2016-та година. Но подобни разходи са правени и през 2015-та г. и ще се правят и през 2017-та г., и още, и още ... За няколко години двете мероприятия ще глътнат много над ЕДИН МИЛИАРД лева. 
Същата вечер, 30-ти юни, мумията пусна бодряшки поздрав към робите, от Фейсбук стената си:

image

Буквално минути след публикуването на тази ехидна гавра мощността на АЕЦ "Козлодуй" тръгна на долу. Започна понижение на натоварването на мощностите. Паралелно със свиване на продукцията на най-евтиния производител цените на борсата скочиха и удариха тавана в цяла Европа, за което своевременно и нагледно ви разказах и показах в "
Електрошокови игри". Първото понижение беше с 10% от номиналната мощност. След още 24 часа последва ново понижение на мощността, с нови 8%, което направи общ спад с 18%, и пак най-високи борсови цени в Европа ("Електрошоковата терапия продължава"). Вече трето денонощие АЕЦ-а продължава да работи със значително понижение на натоварването си.
Тук е момента да погледнем към още един любопитен момент от горното заяврение на АЕЦ-а към КЕВР. И то изглежда така (на страница 10/82 от заявлението):

image

Това е таблица, показваща, какво количество електроенергия ще произведе всеки един от блоковете, по месеци и, какво количество ядрено гориво ще бъде похарчено за целта. Колонките свързани с разхода на ядрено гориво услужливо са били скрити, преди заявлението да бъде публикувано на уеб-страницата на КЕВР. Ето защо ние ще използваме пространството на заличените колони от таблицата, за да си направим проверка, дали заявеното отговаря на днешната действителност.
Преди това, обаче, трябва задължително да отбележим, че във втората колонка от таблицата има елемент на неграмотност. Заявените количества са посочени в производната единица кВт.ч (кило-Ват-часа), която е 1000 пъти по-малка от МВт.ч (Мега-Ват-часа), каквато действително е трябвало да бъде посочена. Поправяме грешката и провеждаме елементарните пресмятания, както е показано с чевения цвят. Така получаваме, че за да бъдат изпълнени заявените количества всеки един от блоковете трябва да бъде натоварен минимум до 990 МВт. По-долу, в синята рамка, виждате до какви нива са натоварени те вече трето денонощие.
ИЗВОД - още от сега категорично можем да заявим, че заявените количества произведена електроенергия за месец юли няма да се изпълнят!
Така мумията признава стотици милиони разходи, за повишаване на мощността, но вместо това тя пада, а "усвоените" средства "справедливо и логично" се разпределят по сметките ни за ток. Пак ли нещо не е ясно?

Ще ви предложа своето обяснение на тази маневра, от страна на политико-енерГЕПИйната мафия, а ако не ви хареса си намерете свое. Преди броени дни ви разказах "
Историята на една оферта за продажба на електроенергия (допълнена)". Там проследих яловите усилия на ядрената мафия да продаде едно количество електроенергия, подавайки оферти почти ежедневно през месец юни, за следващия месец ЮЛИ, т.е. ДНЕС, но така и не успя. Причината - прекалено високата цена, която се искаше. Тръгнаха от 65,50 лева/МВт.ч и стигнаха до 61,50 лева/МВт.ч, но пак никой не прояви интерес. Търговците не ядат доматите с колчетата? Защо да купуват скъпо, като могат да намерят и по-евтино?
Тогава ядрената мафия решава да свие мощностите и да дочака по-благоприятен период, когато търговците ще клекнат. Това че е намалена мощността на даден ядрено-енергиен блок не води до загуби, а само до отлагане във времето на изгарянето на ядреното гориво в реактора.

И тук възниква фундаменталния въпрос! Защо мумията и кукловодите му от политико-енерГЕПИйната мафия приемат разходи за стотици милиони за повишаване на мощност, която очевидно няма реализация. Е, тук смятам, че ще се справите и без моя помощ?

Това според мумията и ортаците му се нарича "ясна икономическа логика".

По моята неясна и сбъркана логика, ако тези и други разходи не се признаваха това ще доведе до драстичен спад в крайната цена на електроенергията за всички нас. Но кой съм аз да се сравнявам с мумията, като имам 20 години стаж в енергетиката, а тя няма и 20 секунди.

Георги Котев


Тагове:   логика,   мумия,   заявление,   КЕВР,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. planinitenabulgaria - Същата мръсотия тая мумия направи и с водата.
04.07.2016 10:04
Водните мафиоти губят 70% от водата, което е 10 куб.м./сек, вземат заплати на 200000 лв. на месец, поради което не остават пари за инвестиции, квартали като Факултето, който получава годишно 8000000 куб. м. вода и никой не плаща, унищожените собствени водоизточници /Кътина, Локорско, Волуяк и др./ и да повишава мумията цената на водатаа, защото станала качествена - такова нахалство ве е имало вероятно и по времето на маймуните с влажните носове, ако тогава е имало водоснабдяване. Турнаат да му дърпат конците, а не директор, който разбира работата си и непобтен човек. Дано да се засрами и да се разкара от този пост.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9833177
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031