Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2016 11:19 - От Брекзит до АЕЦ "Белене" (допълнена)
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2555 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 27.06.2016 10:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Разстоянието е повече от кратко, но потресаващо никой не ще да го забележи. И за двете се проведе референдум, за малко повече от три години. И двата референдума са в рамките на ЕС. Но на никой не му идва на ум да ги сравни? Защо така бе, другари? Защо така бе, "журналисти и политици"? Защо бе, платени мрежи и (не) правителствени жени с леко поведение?
Очевадното е на повърхността!
Вече второ денонощие голяма част от Европа се вълнува дали ще има повторение на референдума Брекзит. Причината - петиция на уеб-страницата на британския парламент, която призовава заканатворците да се позоват на правило, според което, ако прогласувалите ЗА или ПРОТИВ (оставането на обединеното краство в ЕС) е под 60% или избирателната активност е под 75% (а тя беше 72%) то трябва да се насрочи и проведе нов референдум. Изискването парламента да я разгледа е минимум 100 000 гласа/подписи под съответната петиция, която вече второ денонощия се провежда и до този момент е събрала ....

image

А сега нека ви напомня, какво предвижда (из)родният


ЗАКОН ЗА ПРЯКО УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ И МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ

Приемане или отхвърляне на предложението - предмет на референдума
Чл. 23. (1) Предложението, предмет на референдума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели. (2) Ако предложението, предмет на референдума, не е прието, национален референдум по същия въпрос може да бъде иницииран не по-рано от две години от датата на произвеждането на референдума. (3) Когато в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на референдума, се внася в Народното събрание и се разглежда по реда на чл. 52.
Да обобщим ли?

Във Великобритания, ако гласувалите са под 75% може да се иска прегласуване. У нас - ако гласувалите са 20% плюс 1 глас номерът минава, без мрънкане. СТАНДАРТИ! Нещо повече! У нас мръснишкия номер мина даже и с под 20% от наистина заблудените и ходили да гласуват. На организаторите на гаврата им трябваха цели ЧЕТИРДЕСЕТ часа за да донадят нужния брой хартийки, за да изкарат избирателна активност до колосалните 20,22%. ПОТРЕС!

Именно заради тези двойни и тройни стандарти ЕС е обречен на загниване. Еврочиновниците ни занимават с кривината на краставицити и разположението на оцетниците в ресторантите, а в същото време имаме потресаващи различия в прилагане на пряка демокрация.

По този повод ми се иска да ви припомня личното мое становище, по повод цирка рИферендум ЗА или ПРОТИВ проекта АЕЦ "Белене", което по чудо все още не е изтрито от сървара на Нацинолното радио (БНР, Хоризонт):


Формално няма абсолютно никакво значение дали резултатът ще бъде обявен "да" или "не", дали ще бъде легален или непризнат от ЦИК. Това няма никакво значение, защото на практика хората са подведени. Референдумът е предрешен с факта, че в момента в "Козлодуй" се харчат милиони левове, за да се подготвя почвата за изграждането на Седми блок, а също така са предвидени 266 млн. евро за удължаване живота на Пети и Шести блок. Тези две неща обезсмислят референдума, защото на практика те ще построят и ще удължат съществуващите мощности до ниво да произведат същия ядрен боклук, който би бил произведен в "Белене". Моят апел към българските граждани е да не ходят да гласуват, защото вече са излъгани.

Животът потвърди тази моя прогноза, изречена повече от ДВА месеца преди провеждането на самият рИферендум.

Не правя сравнение със страната на банките и референдумите Швейцария по простата причина, че тя не е член на ЕС. А който иска да се убеди, как продължава подписването петицията за прегласуването на Брекзит може да го стори от ТУК.

ДОПЪЛНЕНИЕ! Близо 23 часа, след като пуснах горният материал се появи следното съобщение:


Великобритания разследва за измама петицията за повторен референдум

39 411 подписа са дошли от Ватикана, макар че населението на страната е само 800 души, а други 23 778 – от изолираната Северна Корея.
От територията Южна Джорджия и Южните Сандвичеви острови, която няма постоянно население, са дошли 3000 подписа. Над 300 са регистрирани от Британската антарктическа територия, където има 400 изследователи, пише в. "Телеграф".
Участници има от Аруба, Бермудите, Китай, Хонконг, Япония, Венецуела, Тувалу, Бутан, Бурунди, Чад, Джибути, Еритрея, Западна Сахара, Монголия, Сомалия и др.


Става интересно?

Георги Котев



Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9837779
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031