Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2016 16:19 - Кой открадна новото по-мощно ядрено гориво?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1913 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 13.06.2016 12:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
През последните две седмици виден търговец на детски закуски, временно инсталиран за депутат от управляващата групичка ГЕРП, снабдява "национално-отговорните медии" с (дез)информации, че скоро АЕЦ "Козлодуй" щял да заработи на по-висока мощност, защото реакторите му щели да започнат да се зареждат с ново, по-мощно ядрено гориво и това щяло да ни носи някакви "ползи". (Преди дни ви разказах детайли за това в "Банички с марихуана в АЕЦ "Козлодуй"".) Но дали това е така? Нека видим!

До края на този месец (юни) Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябва да излезе с решение за новите цени на електроенергията от производители задоволяващи т.нар. регулиран пазар, т.е. за нас. По този повод АЕЦ "Козлодуй" е депозирал в деловодството на КЕВР свое "Заявление за утвърждаване на цени на електрическата енергия". Заявлението е датирано на 30-ти март 2016-та г., състои се от 82 страници и всеки желаещ може да го чете от ТУК.
За ваше удобство и улеснение аз извадих и ви показвам най-интересната страничка (3/82) от заявлението и тя изглежда ето така (за по-добър прегледи прочит кликнете с мишката върху снимката с таблицата):

image

Пак за ваше удобство маркирах в червени рамки най-важният ред от таблицата, а също така количествата произведена и предстояща да се произведе електроенергия, и периодите за които се отнасят. Двете числа са напълно съпоставими, т.е. могат да се сравняват, защото и двете се отнасят за пълна календарна година, независимо от началото и края на съответния период. Т.е. и двата периода обхващат непрекъсната последователност от 365 календарни денонощия.
При не сложно пресмятане става ясно, че второто число (за предстоящия регулаторен период) е по-голямо от произведената от АЕЦ-а електроенергия за 2015-та г. със само 0,6% (нула цяло и шест десети от процента). В същото време, същият изпечен търговец на детски закуски (дез)информира "медиите", че след зареждането на новото ядрено гориво, през октомври 2016-та г., в реактора на 6-ти блок, топлинната мощност на реактора ще се повиши до 104% от номинала, което ще доведе до повишаване на електрическата мощност на електрогенератора до 107% - 110% и даже до 120%. Ако това е вярно то второто число от горната таблица трябва да е по-голямо от първото с поне минимум 3,5%, че даже и повече, но ...

Не се сещате, кой е търговецът на детските закуски? Сигурен съм, че много от вас са се досетили, но независимо от това ще ви го покажа пак:

image

Това което виждате е снимка от годишния отчет на АЕЦ-а за 2011-та г., когато той е бил директор (който иска може да види целият отчет от ТУК). Забелязвате ли още едно число там?
И сега ще сравним новото число с второто от горната таблица. И това се прави ето така:

( ( 16 314 271 - 15 475 284 ) / 15 475 284 ) * 100 = 5,42%

Така! Излиза, че през 2011-та година АЕЦ-а е произвел с над 5% повече електроенергия, с по-старото ядрено гориво. Станали ви ясно нещо? Ако нещо се чувствате объркани то вината не е в мен. Аз само ви показвам фактите, такива каквито са те и ви посочвам техните оригинални първоизточници. На вас оставям да си решите що за ново и по-добро ядрено гориво става въпрос.

За финал ще ви покажа и какво пише за него преди 10-на дни вестник "БанкерЪ":

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов е заявил, че намеренията са при плановия ремонт на VI блок през септември вече да бъде извършено първото частично зареждане с новото ядрено гориво. Догодина това трябва да стане и с V блок, според търговския вицепрезидент на руската компания ТВЕЛ Олег Григориев. "В момента се работи по подготовката на техническата документация за одобряване на въвеждането на новото гориво от българската Агенция за ядрено регулиране. Първата партида за експериментално ползване бе доставена миналата година, приключил е първият тест, предстоят още два", обяснил Григориев пред журналисти. 

Руснаците, разбира се, не пропуснаха да изтъкнат и ползите от иновацията си - касетите ТВС-А12 ще са с 50 кг повече гориво, ще са по-високо обогатени и ще позволяват маневреност през деня и през нощта на ядрената централа. Отделно ще се повиши производството на топлинна енергия. В рамките на провежданата модернизация се предвижда топлинната мощност да се вдигне с 4% и в добавка с новото гориво ефектът може да е използване на реакторите на 107 процента. Това щяло да пести на българската АЕЦ около 10 млн. лв. годишно. Икономиите щели да дойдат от обстоятелството, че вместо реакторите да се спират всяка година за планов ремонт и презареждане, тази операция ще се извършва на 18 месеца и така ще се съкрати времето, през което те не работя. Странно е само защо никой не каза колко точно ще струва една касета от новото ядрено гориво? Според източници на "БАНКЕРЪ" тя ще излезе около 1.2 млн. евро на АЕЦ "Козлодуй", или с една трета по-скъпо в сравнение с плащаните досега около 800 хил. евро. Разлика, която няма как да не стопи икономическите ползи. И едва ли ще спомогне  за подобряване на финансовото състояние на централата.

Има ли ново ядрено гориво? То наистина ли е това, за което се представя или пък е купчина влажни дърва? Доставяно ли е? Изчезнало ли е? Ъ !?

Не знам. Може пък някой ден и да разберем?

В същото заявление на АЕЦ-а пред КЕВР пише (или по-скоро е заличено, за да не стигне да нашите очи) още няколко, не по-малко интересни неща пак за ядреното гориво. И ако за широката публика заличените текстове не означават нищо, повечето даже няма да забележат липсата им, то на мен те ми говорят повече от достатъчно. Но за това ще ви разкажа един друг път.

иСТОРИЯТА ПРОДЪЛЖАВА С ОЩЕ ПО-ИНТЕРЕСНИ РАЗКРИТИЯ НА "
Колко струва новото по-мощно ядрено гориво?".

Георги Котев



Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9838130
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031