Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2016 12:19 - Банички с марихуана в АЕЦ "Козлодуй"
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2392 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Днес ще погледнем през силно увеличителна лупа едно писание на последният (дез)информационен проект на Държавна сигурност ГЕПИцентър озаглавен

Русия доставя модернизирано ядрено гориво за шести блок на АЕЦ „Козлодуй“

30 май 2016 | 17:17
Атомната ни електроцентрала може да повиши мощността на блоковете до 1100 мегавата и даже до 1200 мегавата, смята депутатът Валентин Николов

Разглеждането под лупа ще стане по следния начин. Ще поставя целиат текст на ГЕПИцентър 1:1 в наклонен шрифт, а на ключовите места в скоби ще коментирам, т.е. ще поставям лупата. Започваме?

Хилядамегаватовият шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде зареден през септември тази година с усъвършенствано ядрено гориво от Русия. Това стана ясно по време на Осмия международен форум „Атомекспо 2016“ в Москва.
Новото гориво премина вече една експертиза, предстоят още две.
(Каква експертиза? Какви ексепртизи? Кой ги провежда? Къде се провеждат? В Русия, в България, в Судан или ...? Няма абсолютно никакви експертизи!) Очаквам догодина то да бъде заредено и на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“, каза Олег Григориев, вицепрезидент на руската компания ТВЕЛ, дъщерна фирма на държавната корпорация „Росатом“.
„Ние сме единствената компания, която предлага на своите клиенти изцяло референтно ядрено гориво – такова, което е преминало изпитания в АЕЦ в Русия. Неговите качества и неговата безопасност са напълно доказани“, обясни той.
(Преди половин година в "
Експеримент с непознато ядрено гориво започват в АЕЦ "Козлодуй"" ви показах и разказах, как това не се е случило и няма как и до ден днешен да се е случило.)
В отговор за Епицентър.бг Григориев посочи конкретните преимущества на новото ядрено гориво. Усъвършенстваните уранови касети ТВС А-12 ще имат удължен с 50% цикъл на работа – 18 месеца, вместо 12 месеца. Това ще позволи блоковете да се спират за планов ремонт и презареждане веднъж на година и половина, вместо всяка година.
Сега плановите ремонти в АЕЦ „Козлодуй“ отнемат 60-70 дни годишно (общо за двата блока – бел. а.). В зависимост от тарифите приходът от работата на един блок е 1 млн. долара на ден. Пресметнете ползите от съкращаването на тези срокове, поясни Григориев.
(И срокът за ремонт е занижен, но по-интересно е да ви покажа колко е раздут дневният приход от работата на един блок. Днес АЕЦ-а продава на свободния пазар по 55 лева/МВт.ч и на регулирания по 30 лева/МВт.ч. Съотношението между двата дяла е 2/3-ти от продукцията е за свободния и 1/3-та - за регулирания. Това прави средно претеглена цена от 47 лева/МВт.ч. Като приспаднем част от продукцията, която отива за собствени нужди на АЕЦ-а получаваме 980 МВт * 24 часа * 47 лева =  1 105 440 лева на ден от 1 блок, което прави 632 000 щатски долара. Ядрената мафия лъже на едро, защото разчита на облъчени мозъци, които няма да си направят труда да проверят.)
Усъвършенстваното гориво ще съдържа по-голямо количество уран, във всяка касета ще има допълнително около 50 кг. Освен това той ще бъде с повишено обогатяване. Новата конструкция ще позволява по-голяма дълбочина на „изгаряне“ на горивото, това означава по-голяма ефективност.
(Тук е най-големият риск, като се има предвид, че тези завишени характеристики не са тествани и не са потвърдени експериментално в Русия, а това на практика ще се случи у нас.)
Съществено преимущство на усъвършенстваните касети е, че те ще позволяват по-голяма маневреност на блокове. Без рискове за безопасността тяхна мощност ще може да се променя например в денонощен режим в зависимост от нуждите на енергийната система, които през деня са по-високи, а нощем намаляват.
(Това също не е потвърдено експериментално в Русия, още повече че иска повече време от изпитанието на самото гориво.)
Всяко презареждане на блок с новите касети ще носи 4 млн. долара допълнителен икономически ефект, допълни Григориев. ТВЕЛ е предложила същото модернизирано гориво на Чехия и Индия.
(А зщо не и Украйна, Китай и Иран, в които страни се експлоатират същият тип ядрени реактори (ВВЕР-1000)? Защото нито една от тези пет страни няма да приеме да експериментира с непознато ядрено гориво на своя територия, както вече за втори път го прави (из)родната ядрена мафия.)
Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Димитър Ангелов потвърди, че зареждането на шести блок с новото гориво е планирано за септември тази година. Централата очаква следващите експертизи, за да поиска от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР)да лицензираизползването на усъвършенстваните уранови касети.
(В (дез)информацията на ГЕПИцентър НИТО ВЕДНЪЖ не се споменава, че на практика новото ядрено гориво е закупено и мухлясва на склад в Козлодуй още миналата година. Защо е закупено след като още не е лицензирано? Ами ако не получи лиценз? Колко пари е загубила АЕЦ-а от авансовото купуване на горивото? Тази схема с безлихвено кредитиране на руския клон на ядрената мафия продължава вече десет години. Загубите за нас и печалбите за тях са в размер на много стотици милиони.)
По-късно днес ще се проведат разговори между Ангелов и Григориев за по-нататъшното сътрудничество между АЕЦ "Козлодуй" и руската горивна компания ТВЕЛ.
Внедряването на новото гориво е част от дейностите за увеличаване на мощността на пети и шести блок до 104%, а по-късно и до 107%, коментира депутатът от ГЕРБ Валентин Николов, зам.-председател на енергийната комисия на парламента. Ако мощността на един 1000-мегаватов блок може да бъде повишена на 1100 мегавата или дори на 1200 мегавата, какви по-добра нова ядрена мощност, допълни той в кулоарите на "Атомекспо 2016".

image

(Видно от автентичния индикатор блоковете и сега, без ново гориво, могат да работят на 104% и повече. Този факт съм го установил и оповестил още през 2011-та г., когато АЕЦ-а се похвали с рекордно производство, но след като бяха разобличени свиха платната.)

image

От дясно на снимката е въпросният депутат Валентин Николов (ГЕРБ), по-известен като Вальо Баничката, защото преди да стане "политик и ядрен експерт", през 2009-та г., снабдяваше детски заведения със закуски. Сега се готви да пласира новия си продукт банички с марихуана, за да подготви персонала на АЕЦ-а за бъдните подвизи.

По думите на депутата в срок до 2 години България трябва да приеме нова Енергийна стратегия, тъй като сегашната е със срок до 2020 г. Хоризонтът й трябва да бъде до 2050 г. В нея ще бъдат планирани заместващи мощности – не само за някои от въглищните блокове в централите от комплекса „Марица-изток“, но и за ядрените блокове.
„Колкото и да удължаваме живота на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“, след двайсет години ще трябва да вземем решение как те ще бъдат заместени, поясни Николов.
(Баничката се изпуска, че двата работещи блока вече повече от един път им се удължава живота и прави намек за бъдещи "удължавания". В света НЯМА ядрено-енергиен блок чийто живот/ресурс да е удължаван повече от веднъж. Познайте, защо у нас това се случва повече от веднъж?)
Една от задачите на делегацията от шефове на българската енергетика на форума в Москва е да се запознае с характеристиките на различните модели ядрени реактори, които се предлагат на пзара в световен мащаб.
Има нов срок за произнасяне на Арбитражния съд в Женева по спора между руската компания "Атомстройекспорт" и българската НЕК заради спрения проект за АЕЦ "Белене", стана ясно още от думите на Валентин Николов. И той, и шефът на БЕХ обаче не пожелаха да съобщят подробности за поредното отлагане. Последните назовавани срокове бяха за края на август 2015 г. и за "второто полугодие" на 2016 г.


(Не на последно място трябва дебело да се подчертае, че според нововъведената наскоро от АЕЦ-а платформа за "Прозрачност на пазара" даже и през март 2017-та г. НЕ СЕ ПРЕДВИЖДА нито един от блоковете да работи на повече от 100% от номинала си ("
Какво става с новото ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй"?"). Или прозрачността е мъглява или баничката е мухлясала? Времето ще покаже.)

Толкова с новините от ГЕПИцентър и коментарите към тях.

На края ще завърша с констатацията, че след като има банички със сирене, праз лук и спанак, защо да няма и с марихуана? Така най-лесно и евтино персонала на АЕЦ-а ще се вдъхнови за новите трудови "подвизи"?

Георги Котев



Гласувай:
4



1. nadzambunata - Боклуци
03.06.2016 07:59
То Козлодуй си е площадка за крадене и политически боричкания от време уно. Ама дотолко да е паднал гарда, че такива образи, като тоя да посредничат си е страшно. Маймуняци, като тоя не бива да се допускат до тия въпроси по-близо от ключа за ламбата. Това стана така по много причини, но най-вече, щото явно няма нито експертно нито научно силно лоби около централата. Те в магате не може да не ги знаят тия гимнастики, та въпросът е защо си трайкат. Ами и нали си имаше отдел за лизензиране на ядрено гориво в АЕЦ-а? Кво правят в тоя отдел? Егасиму и змиярниците, там свестен учен човек не може да припари. Гнус ме е просто вече!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9839570
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031