Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2016 12:19 - Какво ми отговори ЕРП-то EVN за цената на тока?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3445 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 01.06.2016 12:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
България се намира в момента в ситуация на поетапен, но безвъзвратен процес на либерализиране (освобождаване от регулация) на електроенергийния пазар, което ще рече че отскоро всички ние ще си избираме доставчика, за разлика от днешното крепостно право. В тази обстановка аз се опитвам да се ориентирам и, доколкото успявам, да ви разкажа и на вас. 
До ушите ми достигна слухът, че ЕРП-етата (електро-разпределителните предприятия) са подготвили и предлагат на клиентите си т.нар. "стандартизирани тарифни профили" (СТП), на чиято база да сключват бъдещи договори за доставка на електроенергия до краен потребител. Сега ще ви покажа два от тези СТП, които са подготвени от две ЕРП-та (EVN и CEZ) и се отнасят за битови потребители, т.е. би следвало да не се различават съществено. За да се подготвите ще ви кажа, че въпросните СТП представляват най-обикновени електронни таблици (тип Excel), с две съществени колони в тях - дата и час плюс една колона с неясни числа в нея.

EVN (кликнете върху следващия линк и ще ви изскочи таблица) Битов клиент, общ профил, H0

CEZ (същото се отнася и за ЧЕЗ) CEZ_H1_Households_Urban.xlsx 

Аз ги събрах 2 в 1 и сега ще ви ги покажа (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху долната снимка):

image

На
EVN са си само първите две (жълтите) колони, а останалите три (зелените) са добавени от мен. Как стана това? Когато видях въпросната таблица първо се опитах да разшифровам смисъла на числата в колоната "Стойност" и най-подходящо ми се видя те да означават цената на електроенергията в единици лева/МВт.ч (лева за 1 Мега-Ват-час, където 1 МВт.ч = 1 000 кило-Ват-часа (кВт.ч)). Ето защо направих съответните две умножения, за да превърна числата в единици ст/кВт.ч, а после им "начислих" и ДДС, като ги увеличих с 20%, т.е. умножих на 1,2. В резултат на това построих и преди около две седмици (в "Защо ни плашат със свободния пазар на електроенергия?") ви показах една сравнителна графика, която изглеждаше ето така:

image

След това изпратих същата графика в офиса на
EVN и ги попитах дали правилно съм интерпретирал техните числа и дали въпросното сравнение е коректно. На което те ми отговориха следното:

Уважаеми господин Котев,
Благодарим Ви, че се свръзахте с нас.
Във връзка с постъпило Ваше запитване, свързано с стандартизиран товаров профил за битов клиент, сътрудници на дружеството извършиха проверка и Ви уведомяваме за следното:

Построената графика и тълкуванието на стандартния товаров профил не е коректно. 

„Стандартизираният товаров профил (СТП) e поредица от коефициенти, отразяваща характера на потреблението на електрическа енергия.“ т.е. той не е директно свързан с цените на електроенергия. 

СТП е необходим на доставчиците на ел.енергия, които предлагат ел.енергия на Либерализирания пазар. Ако Вие сключите договор с някой от сертифицираните доставчици в България, той ще прецени Вие към кой тип потребление (СТП) спадате и ще Ви предложи договор с конкретна цена на kWh ел.енергия.  

Вашият доставчик ще използва СТП, за да поръча и закупи енергия със същия почасов характер какъвто е характера на Вашият СТП, за да може да я продаде на Вас. 

Цената на енергията която Вие ще използвате и формирането ? зависи от методите на работа на Вашият нов доставчик. Тези методи са специфични за всеки доставчик и единствено той може да Ви ги разясни или опише в договора между вас. 

СТП представлява единствено почасов характер на потребление на определен тип потребители. Формирането на цените на свободния пазар и добавянето или не на каквито и да е такси е въпрос на търговска стратегия на Вашият нов доставчик и зависи единствено от него.


Надяваме се да сме били полезни с предоставената информация.
 

С уважение,

 

Отдел Връзка с клиенти

Екип Мрежа


Ето защо реших да съпоставя, сравня битовия профил на EVN с този на CEZ, вижте пак горната таблица. Ако това, което ми е отговорило ЕРП-то, е приблизително вярно то тогава колонката с коефициентите на двата доставчика не би следвало да се различават много-много. НО на практика разликата между тях е в ПЪ-ТИ! Ако разделите всяко едно от числата от последната (бяла) колонка на съответното му по ред от втората (жълта) колона ще разберете в колко пъти е разликата между тях.
Ами сега? Как да разберем, как точно и вярно ли се формира цената на тока, която се опитват да ни пробутат? 

Моето лично заключение е, че ЕРП-тата нямат грижа ние да достигнем до истината. Тях ги интересуват само нашите пари, които после да се преразпределят с политико-енерГЕПИйната мафия, която ги покровителства.

Това не означава че съм се отказал да продължа да търса истината и корените на поредната измама, която ни пласират за "наше добро".

Георги Котев


Тагове:   ЧЕЗ,   EVN,


Гласувай:
4



1. someother - Цена пренос, цена електроенергия и пр.
02.06.2016 12:31
Здравейте. Не разгледах подробно тези таблици, защото очевидно има доста да се чете, докато се разконспирират. На пръв прочит смятам, че таблицата посочва цената за пренос мрежа НН в посочените дни и часове (вероятно статистически базирана на предходната година?) Поне тази на ЧЕЗ. Сега трябва да се вземе цената на ел. енергия свободен пазар, да се види каква е цената за пренос ВН, цената НН от съответната таблица + всичкия рекет под формата на "Задължения към обществото (мутри)".

Очаквам следващите постове по темата!!!
цитирай
2. gikotev - Re: Цена пренос, цена електроенергия и пр.
02.06.2016 12:58
Всички ЕРП-та и "медии" твърдят в един глас, че това са КОЕФИЦИЕНТИ, но никой не съобщава какви точно коефициенти са това и как са формирани. Явно "предполагат", че ние сме прекалено тъпи за да ги разберем, но достатъчно "умни", за да им плащаме. Възнамерявам в скоро време да посетя централата на ЧЕЗ в софия и на място да потърся експерт по съставянето на въпросните таблици. Ако ми се удаде да го сторя и получа повече смислена информация обещавам да я споделя.
Поздрави!
цитирай
3. someother - Точно така, грешката е моя. Доко...
02.06.2016 13:27
Точно така, грешката е моя. Доколкото разбрах това са таблици, които заменят използването на почасови електромери с цел икономия закупуването на такъв електромер от крайния клиент.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9835445
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031