Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2016 12:29 - СССР, 1-ви януари 1941-ва г., вестник "Правда" пророкува
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2773 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
По времето на конунистическия режим на Съветския съюз вестник "Правда" беше №1. В новогодишния брой на вестника, през 1941-ва г. (същата, в която Хитлер напада СССР), на 6-та страница има стихотворение, което се нарича "Днес" ("Сегодня"). То е повече от интересно, поради което и реших да ви го покажа. Първо само част от него, която на мен, а надявам се и на вас, ми се вижда най-интересна, а после цалото стихотворение, както и други части от 6-та страница на този брой. И този откъс изглежда ето така (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката):

image

"През 41-ва ние ще докоснем с лопати свежите пластове на земята и, може би, уранът ще стане обикновено гориво, разбит от циклотрона."

Не очаквайте да ви го преведа в стихотворна форма. Какво е интересното? Датата е 1-ви януари 1941-ва г. Самият факт, че урановите ядра могат да се делят и да освобождават енергия е открито, като научен факт, през декември 1938-ма г. и съобщено публично през януари 1939-та г. (Съобщението, а не самото откритие, е направено от датския физик Нилс Бор, в Ню Йорк, ако не бъркам на 26-ти януари, 1939-та г.) В началото на 1941-ва г. все още не е било доказано експериментално, че хора могат да предизвикат самоподдържаща се верижна реакция на деление на ураниеви ядра. Това се случва едва почти две години по-късно, на 2-ри декември 1942-ра г., от екип ръководен от италианския физик Енрико Ферми, на стадион в (тогавашните) покрайнини на град Чикаго, щат Илинойс. През 41-ва г. даже все още не е стартирал секретния американски проект "Манхатън", за създаване на първите атомни бомби.
А ето го и цялото стихотворение:

image

Под урана има още един пре-любопитен епизод от това стихотворение, който в свободен превод изглежда така:

"А може би към шестнадесетте герба ще се прибавят още ..."

Открита заявка за разширяване на съветската империя, чрез завладяване на други държави. Предполагам, че гербовете са 16, заради 15-те герба на съюзните републики плюс основния - на Съветския съюз.
От ляво на стихотворението, в репортаж от Ню Йорк се съобщава за програмата за въоръжаване на САЩ, за предстоящата 1941-ва г. В Европа Хитлер вече се е разпищолил. Числата идващи от Ню Йорк са силно впечатляващи, даже и в наши дни. Препоръчвам ви да се запознаете с тях.

НО ядрената тема не е приключила на тази страница, в този брой на вестник "Правда". Точно под стихотворението има следната рисунка, в която са вписани и двама руски/съветски атомни физици:

image

Искаше ми се да можех да поставя цялата страница 1:1, но за съжаление възможностите на Блог.БГ не позволяват.

Защо ви разказвам това ли? Защото, според мен, пророчествата не се сбъдват. Както за урана, така и за гербовете. Обяснението за гербовете е по-лесно. След края на Втората световна война СССР разширява своите владения, в които влизаме и ние, НО не увеличава броя на гербовете, защото нито една от новите комунистически държави не става част от СССР. А пророчеството за урана не се сбъдва, не защото то не става гориво, а защото то не става НОРМАЛНО такова. И както приключи СССР така скоро ще приключи и неговото използване.

Съветския съюз започва сериозно да се занимава с така нареченият от самите тях "уранов проблем" едва от 20-ти август 1945-та г., след нарочен указ на Йосиф Сталин, броени дни след бомбандировките над Хирошима и Нагазаки, от американците.

Първата съветска атомна бомба е била взривена в края на август 1949-та г., на полигона Семипалатинск, Казахстан.

Първата съветска, а също така и в целия свят, АЕЦ е пусната през юни 1954-та г., в град Обнинск, Московска област.

Предстои закриване на световната ядрена програма? Това не е просто мечта. Преди броени дни това беше предсказано от водеща руска информационна агенция, но за това ще ви разкажа един друг път.

Георги Котев


Тагове:   вестник,


Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9819707
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031