Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2016 11:19 - Какво става с новото ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй"?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1669 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 17.05.2016 16:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вчера АЕЦ-а включи 5-ти блок в мрежата, след ремонт и презареждане с ядрено гориво, и по този повод специално натърти следното "Реализирани бяха редица мерки по проектите за продължаване на срока на експлоатация и за повишаване на топлинната мощност на реактора, сред които ... ". (Цялото официално съобщение ТУК.) Това ме подсети, че подобно съобщение четохме преди половин година и за 6-ти блок. Помните ли?

28.10.2015 ПРИКЛЮЧИ ПЛАНОВИЯТ ГОДИШЕН РЕМОНТ НА ШЕСТИ БЛОК

В рамките на плановия годишен ремонт на шести блок са реализирани редица важни мероприятия и модернизации, насочени към продължаване на срока на експлоатация и към повишаване на топлинната мощност на реакторната инсталация до 104%. Най-мащабната от тях е уникалната операция по замяна и монтаж на нов статор на турбогенератора на шести блок. Съоръжението, с брутно тегло 370 тона, е най-тежкото единично оборудване в атомната централа.

Следва нещо много интересно, което (из)родната АЕЦ е пропуснала да ни се похвали, но това направи руския клон на ядрената мафия. Съобщение на уеб-страницата на държавния концерн РОСАТОМ, от 30-ти декември 2015-та г.:

Топливная компания Росатома «ТВЭЛ» подвела предварительные итоги деятельности в 2015 году

Горивната компания на РОСАТОМ "ТВЕЛ" показа предварителни резултати от диейността си през 2015-та г.

ТВЭЛ поставил топливо нового поколения ТВСА-12 для АЭС «Козлодуй» (Болгария). Начиная со следующего года, болгарская АЭС будет работать на топливе с более высокими потребительскими свойствами для повышения экономической эффективности.

ТВЕЛ е доставила гориво от ново поколение (вид) ТВСА-12, за АЕЦ "Козлодуй" (България). От следващата година българската АЕЦ ще заработи с гориво, с по-високи потребителски свойства, за повишаване на икономическата си ефективност (разбирайте на по-висока мощност).


Обърнете внимание! Това, че съобщението е публикувано на 30-ти декември 2015-та г. НЕ ОЗНАЧАВА, че ядреното гориво е доставено у нас предния ден или предната седмица. Това се е случило минимум ДВА МЕСЕЦА по-рано, а вероятно и повече. Т.е. вече повече от половин година (из)родната АЕЦ е закупила и държи на склад ново, по-скъпо, "по-хубаво" ядрено гориво, НО то не се отплаща, защото мощността на реакторите, респективно - на блоковете, НЕ СЕ ПОВИШАВА. А ще се случили поне някога това повишение?

Преди около месец АЕЦ-а въведе нова информационна платформа, наречена
"Прозрачност на пазара", до която можете да стигнете от ТУК, а после да кликнете върху абревиатурата REMIT, в долния десен ъгъл на страницата. Там ще видите под-страничка "Разполагаем капацитет", от където можете да проверите, какви са изгледите за нивата на мощност, до които ще се натоварват блоковете до поне една година напред. И аз проверих, за месец март 2017-та г. И ето какво видях:

image

След близо една година общата електрическа мощност на двата блока ще бъде точно толкова, колкото е била и през последните повече от 20 години. Към този момент "новото" ядрено гориво ще е престояло на склад минимум ГОДИНА и ПОЛОВИНА, а може би даже и повече? 
Възникват маса въпроси? Но аз няма да ви ги формулирам. Убеден съм, че вие и сами можете да си ги задавате и да им търсите отговорите.

За финал ще добавя само, че през идната есен (септември - октомври 2016-та г.) 6-ти блок пак ще бъде спиран, ремонтиран и презареждан с ядрено гориво. Можете да видите приблизителните дати в "
Завръщане в бъдещето на ... АЕЦ "Козлодуй"". Съдейки по прогнозите за натоварването през март 2017-та г. идното презареждане пак няма да бъде с "новото" гориво?

Георги Котев




Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9880887
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930