Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2016 14:19 - Капанът "свободен" пазар на електроенергия у нас
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2312 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За да разберете, къде и как е поставен капанът ще ви покажа една графика, която показва движението на борсовите цени на електроенергията, от както у нас съществува такъв и после ще ги сравним с намеренията на "честните" посредници да ни изпържат. И въпросната графика изглежда ето така (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху нея):

image

ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ! Цените са в единици лева/МВт.ч (лева за Мега-Ват-часа), където 1 МВт.ч = 1 000 кВт.ч (кило-Ват-часа). Така базовата цена от горната графика (53,79 лева/МВт.ч) може да бъде представена като 0,054 лева/кВт.ч., което е все едно да кажем 5,4 стотинки/кВт.ч. Важно е да правите резлика и бързо да ги прехвърляте, от една производна единица в друга.

А сега ще ви покажа една таблица, от вестник "Капитал", която обяснява, как, ако сега излезете на т.нар. "свободен" пазар, в качеството ви на битови клиенти, сметката ви непременно трябва да поскъпне. (За по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху таблицата):

image

В червените рамки е сега съществуващото положение, т.нар. регулиран пазар. А в сините рамки - "свободен" пазар. Забелязвате ли? При сегашната ситуация има ДНЕВНА и НОЩНА ТАРИФИ. Ако излезете на "свободния" пазар тарифата става една - 8,5 стотинки/кВт.ч.
Сега идва момента да сравните тази единна тарифа с цените от енергийната борса, на горната графика. Забелязвате ли разликата? Даже и на горните цени (от графиката) да се поставя ДДС те пак са доста далеч от офертите на "честните" посредници, като другарят Георги Кадиев, примерно (
"Клановете Прокопиеви и Кадиеви се сватосаха"). При това, след като те самите купуват на различни нива, защо ще продават на нас на едно ниво?

Прокопиев-ият "Капитал" "не забелязва" това разминаване, защото посредниците са му заплатили, за да рекламира "услугата" им, част от която реклама е и въпросната таблица.

Другият тънък момент в преджобването ни е т.нар. "такса задължение към обществото". От "Капитал"-истическата таблица разбираме, че при сегашната ситуация (регулиран пазар) тя вече е включена в цената на електроенергията, поради което не се плаща допълнително, НО не се обяснява, как точно е станало това включване. На "свободния" пазар тя се начислява на крайния потребител, т.е. на членовете на обществото. Така политико-енерГЕПИйната мафия (с любезното съдействие на "медиите") ни убеждава, практически ни прави на кретени, че ние трябва да плащаме задължение към самите себи си. На практика ще им плащаме на тях. На робовладелците.


Ето, какво буквално пишат под своята таблица "капитал"-истите:

"
Самите търговци на електроенергия предупреждават, че въпреки че законът дава право за излизане на свободния пазар, цените на регулирания са по-изгодни. В момента, ако клиентите изберат да сменят доставчика си, те биха губели между 5 и 8 лв. на всеки 100 лв. сметка, сочат изчисленията на търговци. Други пък пресмятат, че на годишна база загубата би била приблизително около 170 лева. Този резултат се дължи основно на цената на нощната енергия, тъй като на свободен пазар цената за тока е една (независимо кога е доставен). Точно затова някои от търговците препоръчват на клиентите да изчакат до средата на годината, преди да предприемат тази стъпка. Причината е, че има очакване от началото на юли регулаторът да определи по-висока цена за електроенергията, макар че това би било рискована стъпка, като се има предвид общественият натиск срещу покачването на цените. На практика обаче това би бил единственият начин за стимулиране на битовите потребители да излязат на свободния пазар."

И КЪДЕ ТУК Е ПАЗАРНИЯТ ЕЛЕМЕНТ???

Георги Котев



Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9876365
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930