Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2016 12:19 - Задача от ядрената физика за 5-ти клас (допълнена)
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1794 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 12.05.2016 17:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
След дълга "суша" вчера АЕЦ "Козлодуй" най-сетне публикува поредните оферти "продава ток" за идния месец (юни), а също така и от началото на юни и юли до края на 2016-та г. В офертите е скрита много занимателна и познавателна задачка. Ето как изглеждат трите оферти, в цветните, различни от черните линии (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху графиката):

image

Червената и синята криви представляват офертите от началото на юни и юли до края на годината, съответно. Но заедно с тях има и една краткосрочна оферта, от началото до края на месец юни, с доста по-ниска цена. Останалите детайли от офертите можете да видите от следващата снимка:


image

Вече всички данни за поставяне на задачата са на лице. Какво се търси? Търси се, колко лева струва площта/лицето на правоъгълника, заключен между двете червени, синята и жълтата отсечки? Казано по-просто - колко може да спести търговец, ако не се връзва на дългите "димки" на АЕЦ-а, а си пазарува на дребно и по-често? А? Можете ли да я решите? Пожелавам успех! Резултата е впечатляващ. Единственият жокер, който мога да ви (по)кажа е, че отговорът се състои от ШЕСТ цифри, в лева.

УТОЧНЯВАЩО ДОПЪЛНЕНИЕ! Струва ми се, че нещо не съм казал съвсем правилно? Когато се изчисли лицето на споменатия правоъгълник ще се получи сумата за само 1 МВт заплатен товар. А от втората таблица виждаме, че оферираните товари са по 100 МВт, за всяка една от офертите. Ето защо лицето на правоъгълника трябва да се умножи по товара за да се получи пълната печалба от закупуването на енергията на по-ниски цени. Така на практика се получава, че търсиме обем на паралелепипед = ВРЕМЕ * ПАРИ * ТОВАР. Надявах се сами да се досетите иначе нямаше смисъл от подаване на втората таблица.

Ако някой му е интерено, от любознателност, да узнае цените по черните криви, от горната графика, може да си ги припомни от "
Дрогата в АЕЦ "Козлодуй" убива България".

Моля "експертите" по ядрена физика, които ще пледират, че задачата не била от тяхната област да не ми губят времето с възраженията си. АЕЦ-а да не би да е фризьорски салон? Макар, че наистина се опитва и даже успява да "подстриже" този-онзи. Какъв е смисълът да знаеш ядрена физика, ако не можеш да пресметнеш, с колко ти олеква джоба, от номерата на енерГЕПИйната мафия?

Показаните оферти ще бъдат видни и валидни до ранният следобед, утре 13-ти май, ТУК.

Георги Котев


Тагове:   оферти,   задача,   5-ти клас,


Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9838130
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031