Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2016 18:19 - Европейски енерГЕПИйни практики - Германия
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2146 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Тъй като вчера, в "Истинската цена на тока в ЕС, по страни" ви споменах, че политическите и енерГЕПИйните мафии по цял свят са като скачени съдове реших днес да подкрепя тази констатация с нова, силно говоряща графика, за водещата европейска икономика, на Германия. И тя изглежда ето така (за по-добър преглед и прочит, а също и ако искате да си я запазите за колекцията, кликнете с мишката върху нея):

image

Ако изключим 2007-ма година, по обективни причини (борсовата търговия е била все още в зародиш и търгуваните количества са били в пъти по-малко от днес), то последващият тренд на цените е впечатляващ.
За да разберете смисълът на графиката си спомнете скорошното поевтиняване на петрола, на световните пазари. Всички собственици на превозни средства зажаднях, основателно, за бързо и съществено падане на цените на бензините и дизела, за крайния потребител. У нас (из)родната политико-енерГЕПИйна мафия доста забави този процес и даже не го довърши до край.
Така и цената на електроенергията на борсата може да се разглеждат като цените на петрола на световните пазари, а цената и за крайния потребител като тази - за ползвателите на автомобили. Сигурен съм, че разбахте логиката и сте съгласни с нея?
Следователно, при падането на цената на тока на борсата следва да очакваме и поевтиняването и за крайния потребител. Не ли?
А какво виждаме на графиката? А?
Ако през 2008-ма и 2009-та години цената за потребителите се е равнявала на приблизително ЧЕТИРИ пъти цената на борсата, то в наши дни тази разлика е ДЕСЕТ ПЪТИ!!! ДЕСЕТ ПЪТИ! И тренда сочи последващо нарастване.
Стоплихте ли? Какво става? Къде е логиката? А?
Единствената логика е натъпкване на портфелите на политико-енерГЕПИйната мафия.

ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ! Цената на тока от борсата съответства на средната цена (усреднена от базовите дневни цени) за МЕСЕЦ ЯНУАРИ, за всяка една от посочените години. Не за цялата година, а само за януари. Причината е в трудоемката работа по събирането и обрабатването на данните. НО не се съмнявам, че когато обработя всички числа до последното картинката няма да се измени, даже може да се влоши за нас.

Другарката Ангела Меркел е канцлер на Германия от ноември 2005-та г. Така че това което виждате се случва по време на най-ното управление.

Допълнително смущение внасят ДВА ФАКТА. За разглеждания период потреблението на електроенергия в Германия макар ис малко, но е паднало. В същото време износът на електроенергия ежегодно расти и за същият период скока му е приблизително 60%. В същото време цената за битовия потребител в Германия се е повишила с над 50%, видно от графиката.

Надуването на цените идва НЕ от пазарни и обективни причини, а за да се спонсорират "политическите" марионетки. През последните години това става с въвеждането и постоянното увеличаване на така наречената такса "задължение към обществото", която никой не може да обясни, какво означава и как се разпределят парите от нея.

Същите практики постепенно и уверено се въвеждат и прилагат и у нас, от (из)родните марионетки.

Ще ви оставя малко, за да осмислите видяното и научено. Бих могъл да продължа, защото има утежняващи вината обстоятелства, като например масовото въвеждане на ВЕИ-източници на ток в Германия (след трагедията в японската АЕЦ през 2011-та г.), които постоянно поевтиняват, което би следвало да води до още по-осезаеми ползи за потребителите. НО НЕ БИ! Даже и с много по-евтините ВЕИ-та ще продължават да ни газят и тероризират.

Който иска да провери верността на данните да види числата в Евростат и германската енергийна борса.

Георги Котев



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9878087
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930