Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2016 13:29 - (Из)роден енерГЕПИен (дис)баланс
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1445 Коментари: 3 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Вчера (15/03/2016г.) бях гост на международна конференция, обсъждаща предизвикателствата пред търговията и регулирането на енергийните пазари на Балканския полуостров, която се проведе в луксозен хотел, в центъра на София. Нямаше къде по в центъра да бъде, но не това е най-важното.

Във втората половина на деня беше зачетен доклад от представителка на българския Електроенергиен системен оператор (ЕСО), госпожа Викторя Поповска, шеф на отдел „Електрически пазари”, за реформите в родната енергетика и предизвикателствата пред интегрирането на пазарите в региона. (В оригинал, от програмата на събитието: Bulgarian energy sector reforms and market integration challenges, Victoria Popovska, Head of Department, Electricity Market, Electricity System Operator EAD, Bulgaria)

След края на словото на г-жа Поповска се възползвах от правото си на задаване на въпрос и той гласеше следното:

„Вашата компания публикува всяка седмица справка за Енергийния баланс на страната, в която се показват данните от началото на годината до съответната поредна седмица и се сравнява със същият период на предходната година. В този баланс присъстват позиции като ПРОИЗВОДСТВО, ПОТРЕБЛЕНИЕ и ИЗНОС, но липсва свързващото звено ВНОС. Въпросът ми е, защо в баланса липсва позицията ВНОС?”

Госпожата каза, че не била наясно с тези справки и обеща да провери, но не обеща да ми доведе до знание. Тогава неин колега, мъж с неустановена от мен самоличност, взе микрофона и заяви, че ВНОСЪТ нямал значение на енергийният баланс на страната. В този момент водещият на конференцията прекъсна спорът ни с пожелание да го изясним по между си, за да не изяждаме от времето на следващият докладчик.

Докато течеше следващият доклад г-н НЯМА ЗНАЧЕНИЕ си взе връхната дреха и се изнесе от залата, без повече да се появи. На кафе почивката г-жа Поповска ме подмина като селска автобусна спирка, без никакъв намек или желание за изясняване на истината. След почивката и тя се изпари.

По този повод днес съм ви подготвил истинкият електроенергиен баланс на страната, изготвян от Националния статистически институт (НСИ - ТУК), като обработих числата и ги превърнах в графика. И тя изглежда ето така:

 image

И баланс, според НСИ, представлява следната формула ПРОИЗВОДСТВО + ВНОС – ИЗНОС = ПОТРЕБЛЕНИЕ. Баланс означава знак за равенство между двете страни на уравнението. Но ако от лявата му страна отпадне променливата ВНОС ще се получи НЕ-равенство. Не ли? Е, доколкото аз разбирам от математика де.

А ТУК можете да видите как изглеждат седмичните справки на ЕСО и се опитайте да откриете в тях ВНОС. А ако не го откриете се запитайте, ако искате де, защо го крият? ЗАЩО? Защо ли? Защо?

Аз си имам своя версия за това, но днес ще ви я спестя. Ще ви дам само един малък жокер и той е думичката ТРАНЗИТ.

Но кое е още по-любопитното. Европейската мрежа на електроенергийните системни оператори (ENTSO), в която влиза и българският ЕСО, не прави разлика между ИЗНОС и ТРАНЗИТ, а приема за ИЗНОС всичко, което напуска границите на съответната държава, независимо от къде е дошло. От собствено производство или от внос. Да, но какво разбират тия европейци?

Георги Котев




Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9871095
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930