Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2016 11:19 - Първите милиони на Иван Костов 2
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 5856 Коментари: 9 Гласове:
8

Последна промяна: 24.02.2016 11:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ето и "шапката" на прословутото Споразумение за закупуване на енергия между НЕК и "американската" ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово”, бившата държавна ТЕЦ "Марица Изток 1", сключено 42 дни преди падането на кабинета Костов. То е изключително важно, за да се разбере, какво точно и как е договорено. Причината да ви го покажа и разкажа е, че много хора ме питат има ли в споразумението конкретен ангажимент за делът на енергията, която НЕК се е задължила да изкупува от приватизираната ТЕЦ. И ето го сега отговорът (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху долната снимка, която представлява 1:1 страница №1 от Споразумението):

image

На практика на тази 1-ва страница няма нищо кой знае колко съществено, освен датата на подписването на документа и последните два реда - желанието на "американският" инвеститор да изпълни проекта, по "усвояването" на едни пари. Ангажимента на НЕК е зафиксиран в първите ТРИ реда от втората страница на споразумението и те изглеждат ето така:

image

Първите ТРИ реда от последната снимка са точното продължение 1-ва страница. От тях става ясно, че НЕК се задължава да изкупува абсолютно всичко, което излиза извън ТЕЦ-а, под формата на енергия. (Разликата межде Брутна и Нетна енергия е енергията за собствени нужди, т.е. НЕ = БЕ - ЕСН .)

Под първата червена линия на втората страница съм поставил определението за "Договорена мощност", така като е в споразумението.
Под втората червена линия съм поставил действителната мощност на двата блока към днешна дата (от ТУК).

Независимо от това, че междувременно мощността на всеки един от двата блока, както и мощността на ТЕЦ-а, като цяло, се е повишила с 15% от предварително договорената НЕК продължава да изкупува всичко произведено на 100%.

Грижа и отговорност за изпълнение на заробващите ангажименти има лично упълномощеният от Иван Костов негов послушник и инсталиран (преди около година) за председател на КЕВР Иван Иванов (70 г.).

Така тези двамата, а вероятно и още няколоко около тях, си докарват допълнително тлъсти комисионни, над онези, за които ви разказах вчера в "
Първите милиони на Иван Костов".

Остава, може би, да поговорим още за цената? В споразумението няма споменати конкретни суми за единица продукция но има формули и "бисери" по тази тема. Ще помисля как да ви ги покажа и тях.

ЛЮБОПИТЕН ФАКТ!
Горното споразумение е сключено на рожденният ден на сегашният премиер на България Бойко Борисов, в деня в който той навършва 42 години. Не търся никакъв таен или друг замисъл в този факт, само го отбелязвам. А също така и това, че вече втори мандат на чело на правителството той НЕ прави нищо за да избави народа от това робство.

Георги Котев

Към коментар№4:

image





Гласувай:
8



1. bojil - Първите си милиони този бивш съв...
22.02.2016 23:46
Първите си милиони този бивш съветски агент е получил от куфарчетата на Луканов,заедно с цялата парвенюшка капиталистическа шайка,която управлява нашата икономика днес. Който не знае това- не е научил цялата истина,а който го отрича е неин агент.
цитирай
2. meto76 - Първите си милиони този бивш съв...
23.02.2016 08:05
bojil написа:
Първите си милиони този бивш съветски агент е получил от куфарчетата на Луканов,заедно с цялата парвенюшка капиталистическа шайка,която управлява нашата икономика днес. Който не знае това- не е научил цялата истина,а който го отрича е неин агент.


+1
цитирай
3. spiritch - Здравей, Само искам да сложа малки ...
24.02.2016 11:04
Здравей,
Само искам да сложа малки уточнения. ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" няма нищо общо с бившата държавна ТЕЦ "Марица Изток 1", освен една ограда. Бившата държавна ТЕЦ "Марица Изток 1" се обедини с Брикетна фабрика и сега е "Брикел" Между другото цената на електроенергията от "Брикел" е доста по-висока. Брутната иnсталирана мощност на ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" е 2*343MW или нетна около 2*300MW.
цитирай
4. gikotev - Re: Здравей, Само искам да сложа малки ...
24.02.2016 11:50
Здравей! По повод коментарът ти за връзката между двата ТЕЦ-а направих справка и снимка от интернет сайта на компанията, която снимка поставих след моето име, в края на горната статия.
Що се касае до брутната и нетната мощност аз изхождам от следните съображения. Разликата между тях е в т.нар. "собствени нужди" (СН) и аз съм го пояснил това в текста. Според теб излиза, че ТЕЦ-а ползва 15% от производството си за СН? Не знам. Може и да си прав, но ми се вижда твърде много. От опит, от АЕЦ "Козлодуй" знам, че СН на атомната са в интервала 4-6%. Не ми се вярва нормата за ТЕЦ-овете да е ТРИ пъти по-висока?

Поздрави!
цитирай
5. spiritch - ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" ...
24.02.2016 12:32
ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" наистина беше ТЕЦ "Ей И Ес 3C Марица Изток 1", но не е имал нищо общо с държавната ТЕЦ "Марица Изток 1", освен това, че са комшии, а собствените нужди се менят, но са около 12,5% от брутната мощност. Само на всеки котел има по два въздушни вентилатора по 2MW, два димни вентилатора по над 6MW, 6 мелнични вентилатора (работят поне 5 при пълна мощност на Блок) по 1,5MW. Отделно има въглеподаване и сяроочистващи инсталации, за които няма да давам подробности за двигателите. За кондензни, питателни и охлаждащи помпи си имаш представа.
цитирай
6. spiritch - ТЕЦ "Марица Изток 1"
04.03.2016 20:51
https://taxdog.wordpress/2015/12/14/brikel/
Това е малко инфо за бившата държавна ТЕЦ "Марица Изток 1" или ТЕЦ "Първа Комсомолска"
цитирай
7. gikotev - Re: ТЕЦ "Марица Изток 1"
04.03.2016 21:22
Благодаря!
Може и да е вярно това, което г-н Събев твърди в статията си, НО то е само едно твърдение. Аз не познавам историята на Мариците, но от статията за Брикел не следва нищо. Няма референция/линк към доказателство за твърдението. Пък и ако Брикел е взел ТЕЦ "МИ1", защо и "американците" за период от няколко години също ще се наричат "МИ1"? Мисля че продължаването на спора е безсмислен. Даже и да се окажеш прав, нямам нищо против, това не намалява вината за престъпните практики на Костов.
Поздрави!
цитирай
8. spiritch - Не ме разбирай погрешно, аз не сп...
04.03.2016 21:34
Не ме разбирай погрешно, аз не споря, просто се опитвам да внеса някакво уточнение и не искам да намалявам вината на никого, напротив, който, каквото си е надробил, това трябва да си сърба, а не да се отърва.
цитирай
9. gikotev - Re: Не ме разбирай погрешно, аз не сп...
04.03.2016 21:55
ОК! Разбирам те и съм съгласен с теб. Даже ти благодаря за усилието. Но в даденият случай нямаме неоспорими доказателства. Ще поразпитам тук-там. Обикновено, когато допусна фактологична или логична грешка в някой от постовете си от енерГЕПИйната мафия веднага се включват, за да ме поправят. Но този случай не е такъв. Дежурните коректори си мълчат. Това ми дава допълнителна увереност в правотата.
А е възможно и истината да е нещо средно? Ще видим.
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9833193
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031