Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2016 11:19 - Поставиха ядрена мишена в центъра на София (допълнена)
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2764 Коментари: 0 Гласове:
11

Последна промяна: 28.01.2016 18:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Използвайки услугите на Google Earth (Гугъл Земя) направих снимка на мястото, където вече е инсталирана мишената, преди още това да се е случило, защото то наистина се е случило съвсем наскоро. Аз я забелязах едва миналата седмица и наистина си глътнах езика. Ето как изглежда мястото без мишената:

image

Долу в дясно на снимката се виждат географските координата на мястото, на което е направена снимката, в случай, че някой от вас не се ориентира, къде е това място.
А ето как изглежда същото място в наши дни (желателно е да кликнете с мишката върху снимката, за да я разгледате по-детайлно):

image

Снимката открих с помощта на чичко Google, защото, по волята на (из)родната ядрена мафия, нямам технически възможности за правене на снимки.

Когато видях за първи път тази имитация на произведение на изкуството наистина ми увисна ченето. Обикалях го и го разглеждах в продължение на много минути, може би поне половин час. Опитвах се да го разгадая. И сега, ако желаете, ще споделя с вас своите разсъждения.

Червените кръгове определено имитират орбитите на въртене на електроните около атомно ядро. Но във вътрешността на подобието на атом има само един модел и един цвят (син) частици. А ядрената/атомната наука учи, че ядрото се състои (с изключение на химичен елемент №1 - Водород) от два вида частици - протони (с положителен електрически заряд) и неутрони (електрически неутрални). В научната и научно-популярната литература, обикновено, двата вида частици се оцветяват различно, но не и в нашият случай. Освен това протоните и неутроните са плътно прилепени едни до други, а не, както е показано на мишената, с прилични разстояния между тях. Протоните и неутроните са приблизително равни по маса помежду си, разликата им е пренебрежимо малка. Но тези две частици, всяка една от тях, тежи приблизително 2 000 (две хиляди) пъти повече от обикалящите ги електрони, чиито червени орбити са показани на мишената. Възниква въпросът - възможно ли е тези сини топки да имитират електрони? Възможно е изпълнителят на обществената поръчка (художникат-усвоител на парите) и да си е мислел така и да е искал да ни внуши същото и на нас, но от научна гледна точка това не може да бъде така. Защо?
Работата е там, че в един нормален, стабилен, електрически неутрален, НЕйонизиран атом броят на електроните и броят на протоните (в ядрото) са равни по-между си. Именно бройката на протоните в ядрата на атомите и определят мястото им в таблицата на химичните елементи, създадена от руският учен Менделеев. В таблицата на Менделеев са предвидени места за само 118 броя химични елемента, като последният от тях, който съществува и се среща на земята е с № 92 и се нарича Уран. По-тежките от него елементи до №118 са толкова нестабилни, че не могат да просъществуват дълго време, разпадат се и не стават за нищо. Който от вас иска може да се опита да преброи сините топки от мишената. Пожелавам успех!
Бройката им е много над 118, което ще рече, че това е някакво чудо на природата. Така се сещам, от къде идва крилатият израз - "България - нация техническа"?

Казано по-просто този "паметник" няма научно-познавателна стойност. Не може един учител да заведе клас с ученици под него и да им обяснява устройството на атома и атомното ядро. Само ще ги обърка и на практика ще им навреди.
Произведението няма и естетическа стойност. Ако някога ви се случи да минавате покрай него си направете труда да се поспрете под него и внимателно го разгледайте. Който го е правил си е оставил ръцете. Има липсващи детайли, има ненапаснати детайли и още други "красоти".

За какво тогава бяха "усвоени" тези пари? Много се чудех и попаднах на поне един вариант за въжможен верен отговор. Отрих го пак с помощта на
Google Earth (Гугъл Земя), който предлага възможност за измерване на разстояния от точка до точка, по права линия. И какво открих ли?

Мишената се намира на точно 1 000 (хиляда) метра южно (и малко, около 28°, западно) от кабинета на министър-прадседателя на България. Независимо кой е той.


ДОПЪЛНЕНИЕ!
Във Фейсбук получих следният коментар "
това е логото на детската Евровизия, проведена в София ... Глухарче е уж...".

Ето и моят отговор "
Мина ми през ума за вариант глухарче, но поне ТРИ неща не ми се връзват. Цветовите НЕсъответствия, червените орбити (ако беше глухарче и трябваше да служат за крепежни елементи беше логично да са прозрачни) и липсата на поне едно-едничка зелено листче. Иначе проверих, наистина е използвано за лого на детската Евровизия. Четвърто несъответствие - тя не се проведе в НДК, а през Армеец. Много намирисва тази работа.".

И още! Когато дълго и упорито го/я разглеждах нарочно потърсих и табела с пояснение, какво представлява това, НО такава около мишената не открих.

И още 2! Между ДВУ-мерното лого на детското мероприятие и ТРИ-мерната мишена има принципно структурно различие. Няма да слагам дву-мерният вариант на логото тук. Намерете си го и ги сравнете.

Георги Котев


Тагове:   Витоша,   паметник,   мишена,   атом,   ядро,


Гласувай:
11



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9842360
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031