Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2016 12:19 - Как изчисляват цената на тока на енергийната борса? (допълнена)
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2340 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 23.01.2016 12:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Вчера (20/01/2016г.) се проведе втората реална, т.е. - истинска, борсова сесия за продажба на електроенергия, за ден на пред, на Българска независима енергийна борса. И резултатите от приключилата търговия ни бяха показани ето така (линк към сайта на борсата ТУК):

image

Това, което ви предлагам сега е да подложим на критичен анализ едно от числата на графиката. И нека това бъде числото в долният ляв край, а именно 49,74 лева/МВт.ч (лева за Мега-Ват-час), наречена от борсата БАЗОВА цена (1 МВт.ч = 1 000 кВт.ч).
Остава да разберем, как точно са я определили? Който желае може да се поупражнява паралелно с мен.
Събрах всички налични числа от графиката, количества и цени, по часове, в една електронна таблица (Excel) и ето какво се получи (за по-добър преглед и прочит кликнете върху снимката с мишката):

image

В първата колона са часовете, във втората (резидавата) - количествата изтъргувана електроенергия в МВт.ч, и в третата (бежовата) - цената за 1 МВт.ч, за съответният час. Под всяка една от 2-ра и 3-та колони съм изчислил общото количество и средната, като общото съм разделил на 24 (часа). Така виждаме как е определена базовата цена, която ни предлагат от борсата. Казано по-просто това е средно-аритметичната цена от 24-те цени, без оглед на продадените количества. Но правилен ли е този начин?

Аз подходих по друг път. Реших да "претегля" количествата изтъргуван ток, за всеки час, спрямо общото количество - за целият ден. Заради това разделих всяко от 24-те числа от втората колона на общата им сума, показана с червени цифри под тях. Така се получи пета колона в тоблицата, озаглавена "Дял от общото" и няма размерност, защото е в относителни единици. След това всяко число то 5-та колона (
"Дял от общото") умножих на съответното му числа (от същият ред) от 3-та колона ("Цена, лева"). Така се получи колона №6, която нарекох "Относителна цена" и събрах всичките и 24 значения. Така получих нова, средно-претеглена (в зависимост от изтъргуваните количества за всеки час) или още може да се нарече НОРМИРАНА цена. И нейното значение е 50,909 лева/МВт.ч.

Така се получават ДВЕ цени, но как да разберем, коя от двете е правилната? За целта, в ляво от таблицата съм ви подготвил две кратки упражнения, с чиято помощ сами да се убедите и прецените. Като умножите средното почасово количество изтъргувана електроенергия (най-долу в колона №2) на една от двете цени (борсовата или моята) и още на 24 часа би следвало да получите общото количество платени пари - предпоследното число в колона №4 или 336915,90 лева.

Какво получихте? ОК! Не ми казвайте, аз и сам знам. Коя от двете цени е БАЗОВА? Средно аритметичната или нормираната оставам да прецените сами. Ще наблюдавам също така и как ще продължава да процедира борсата. Ако има промени ще ви съобщя.

Казано по-просто. Умножаването на двете числа в долният ляв ъгъл на графиката на борсата (49,74 (лева) * 6618 (МВт.ч)) няма да даде верният отговор на въпроса за истинското количество извъртяните пари през деня на борсата. Но ако това упражнение се направи с нормираната цена отговърт ще бъде точен.

Този път се налага да направя едни кратки ИЗВОДИ:

Някои от вас ще кажат, че разликите са пренебрежимо малки и не си струва шума?

На тях ще им отговоря, че:

1-во е нарушен ПРИНЦИП;
2-ро разликите сега са малки, защото и количествата и колебанията са малки, но с напредване дейноста на борсата те ще набъбват;
3-то от прощаването на такива "дреболии" и продължаваме да живеем ..., но вие сами си знаете как;
4-то ако това което сами можем да проверим е не вярно, как можем да вЕрваме на онези неща, които не можем да проверим, като количества и цени? Аз лично не приемам за логично, обосновано и пазарно скачането на цената от повече от 2 пъти, както ни е показано на горната графика.

Можете да си правите и сами горното упражнение, всеки ден след като около 14:30 часа публикуват новите резултати от поредната сесия, за следващият ден. Линк към сайта на борсата има в моят БЛОГРОЛ, от дясно на страницата.

ДОПЪЛНЕНИЕ! Прегледах, проверих и се убедих, че и по европейските енергийни борси, а най-вероятно и по света, така наречената дневна "базова цена" се пресмята като средно аритметично на почасовите цени, а не се претегля/нормализира, както ви показах по-горе. Сами можете да се убедите в това от сайта на борсите на Франция, Германия, Австрия и Швейцария ТУК. Независимо от това аз оставам при своето си мнение, че претеглянето/нормализирането на дневната (може и седмична, месечна и годишна)
"базова цена" е по-верният и правилен начин за отразяване на пазара.
Направих някои справки и установих, че някои иследователски центрове и даже административни структури, като американски министерства например, масово използват нормализирани цени на стои, за различини периоди и считат този подход, за по-правилен.
При случай пак ще се върна към тази тема.

Георги Котев



Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9839456
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031