Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2015 11:39 - Как се готви старта на (не)зависимата енергийна борса? (допълнена)
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2084 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 11.12.2015 09:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За първи път в България, утре 11-ти декември 2015-та г. ще бъде проведена пробна сесия за търговия с електроенергия на т.нар. Българска независима енергийна борса. Интернет страницата на борсата можете да видите ТУК. Броени часове преди началото на постановката искам да ви покажа как вървеше подготовката на главният герой в него - АЕЦ "Козлодуй". Отреждам ролята на АЕЦ-а за герой №1, защото тя е най-големият производител на електроенергия в страната, с установена електрическа мощност от 2000 МВт. (Втората по мощност централа е ТЕЦ "Марица Изток 2", с 1600 МВт.) Тя (АЕЦ-а) е 100% държавна и и се носи славата на най-евтин производител. Би следвало да очакваме утре тя да срине цените на борсана? Не ли? А?
Но какво прави всъщност (из)родната политико-енерГЕПИйна мафия?

За да разберете същността на подготовката нека ви припомня кратка история? До средата на настоящата (2015-та) година АЕЦ "Козлодуй" провеждаше търгове за продажба на електроенергия, за т.нар. "свободен" пазар ВЕДНЪЖ МЕСЕЧНО и ВЕДНЪЖ ГОДИШНО (в края на всяка година за следващата, съответно и за месеците така). Ето и последната покана на директора за подобен търг:

image

От следващият месец започна да се практикува електронен вариант на търговия, каквото и да означава това. Търговете започнаха да зачестяват, но това, което се случва през последните ТРИ седмици направо наподобява торнадо. Сега ще ви покажа част от офертите, които АЕЦ-а публикува на страницата си ТУК, за да продаде каквото и колкото се може повече, непосредствено преди старта на (не)зависимата борса. В долният десен край на снимките с офертите съм снимал и компютърния си часовник и календар, за да можете правилно да се ориентирате в хронологията. Снимките се четат по-добре след кликане на мишката върху тях.

image

image

image

image

image

Така изглеждат офертите в детайли, но АЕЦ-а никога не публикувя резултатите от проведените търгове. Тази съм я заснел, защото беше забравена (дали случайно?) след изтичане на срока за подаване на офертите от "честните" частници.

image

Първоначално беше заявено, че пробният старт на (не)зависимата енергийна борса ще бъде даден на 8-ми декември, но в последният момент беше отложен за 11-ти. Не беше дадено смислено обяснение за причините за отлагането. А офертите на АЕЦ-а продължиха да валят:

image

image

image

image

Остава де видим, дали утре е останало нещо за продаване от АЕц-а? А също така дали производители ще продават на търговци или търговци на търговци, за да може крайният продукт (тока) да стигне до нас или промишлените потребители още "по-евтин"?

Политико-енерГЕПИйната мафия се грижи за нашето щастие? Никога не забравяйте това и винаги и бъдете благодарни!

ДОПЪЛНЕНИЕ! Тази сутрин (11-ти ноември) забелязах, че страницата за електронните търгове, в интернет сайта на АЕЦ-а е изпразнена от съдържание. Не знам дали е временно или за винаги, т.е. - от тук на сетне търговията ще става само през борсата? Сайта на борсата, за сега, не дава признаци за живот.

Георги Котев



Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9871781
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930