Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2015 17:19 - Заплащането за добив на Уран в Русия и САЩ
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 4433 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Сега ще станете свидетели на невиждано, но напълно коректно сравнение за цената на труда на миньорите в урано-добивната индустрия в Русия и Съединените американски щати, към днешна дата. Както винаги ще ви предоставя абсолютно всички източници (линкове) на събраната от мен информация, но за ваше удобство събрах всичко в една картина и тя изглежда така (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху нея):

image

Горната таблица (на руски език) е от годишният отчет на руския държавен Уранов холдинг (част от корпорацията РОСАТОМ) "АРМЗ" за 2014-та г. (оригиналът ТУК). Таблицата, която виждате, със средномесечните заплати в предприятията от холдинга, се намира на страница 71 от 111 страничният отчет. За удобство при сравнението добавих, с червени букви и числа, информация за курса на руската рубла спрямо еврото и преведох съответните месечни заплати в евро, пак в червено, в десните краища на колоните.
Защо съм показал само първите три предприятия от холдинга? Причината е, че те са истинските и тесно-специализирани урано-добивни предприятия (вижте линковете към тях по-долу), а останалите две са със по-широк спектър на дейност, което и води до малко по-висок стандарт на работниците им.

ПАО «ППГХО»

АО «Далур»

АО «Хиагда»

Под руската таблица виждате графика на английски език, заимствана от авторитетен щански сайт (SimplyHired - аналог на родния сайт Jobs.bg), която показва средната годишна заплата в урано-добивната промишленост на САЩ, към днешна дата. (Оригиналния линк към графиката ТУК.) За удобство превърнах доларите в евро и разделих на 12 месеца, за да получа числото в дясно от графиката, в червено.
Е, надявам се, че сами можете да си направите сравнението и съответните изводи?

За финал ще ви припомня, че преди две години ви разказах за "
Цената на ядреното гориво в САЩ и България", от където се вижда, че руското ядрено гориво (използвано от АЕЦ "Козлодуй") е по-скъпо от американското. Пак няма да ви натрапвам собствените си мисли по това разминаване.

А, да! И съвсем накрая, да ви припомня и последните данни, за средномесечната заплата в АЕЦ "Козлодуй", за което скоро пак ви разказвах:

image
Както се казва в една ТВ реклама - всичко е от значение.

В България е имало уранодобив от началото на 40-те години на миналия век, до началото на 90-те.

Георги Котев



Тагове:   САЩ,   Русия,   заплати,   уранодобив,


Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9892608
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930