Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2015 10:09 - До изпълнителният директор на Национална електрическа компания (НЕК)
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2299 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 30.10.2015 10:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
На титулната интернет-страница на Национална електрическа компания (НЕК) има призив от директора: „За по-голяма прозрачност при провеждане на процедури за доставка и услуги в НЕК ЕАД и с цел избягване на злонамерени действия, умоляваме всички, които са били изложени на опити за корупционни практики или имат сведения за такива да сигнализират на имейла на изпълнителния директор на дружеството: piliev@nek.bg

Ръководството на НЕК ЕАД ще действа безкомпромисно и при пълна прозрачност в разкриване, доказване и избягване на подобни случаи.”

image

Това ме мотивира да напиша следното писмо с въпроси към г-н Петър Илиев.

Уважаеми г-н Илиев!

Във връзка с призива Ви за разкриване на сведения за корупционни практики, в повереното Ви ведомство, имам няколко въпроса към Вас.

На 11-ти март 2015-та г. Вие участвате в заседание на ВРЕМЕННА АНКЕТНА КОМИСИЯ ЗА ПРОВЕРКА И ОЦЕНКА НА СЪСТОЯНИЕТО НА ЕНЕРГЕТИКАТА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (стенограмата ТУК), на което се случва следният епизод (показвам копие от стенограмата):

image

На твърдението на г-н Симеонов Вие отговаряте с мълчание, което би следвало да означава съгласие?

Но дали в действителност НЕК няма право да изнася и транзитира електроенергия? Нека видим. Ето основните дейности на поверената Ви държавна компания, изредени точно над Вашият призив за сигнали, на титулната интернет-страница на НЕК (прилагам снимка):

image

Изпращам Ви и документ от Електроенергийният системен оператор, който показва, че НЕК разполага с необходимият лиценз за търговия с електроенергия през граници:

image

Всички факти сочат обстоятелства коренно противоположни на твърденията на г-н Симеонов, гарнирани с Вашето мълчание и бездействие. И като казах бездействие Ви изпращам и подготвена от мен графика, която показва делът на НЕК в пазара на износ на електроенергия, за последните  години (прилагам рафика):

 image

На този фон Български енергиен холдинг (БЕХ), към чиято структура състои и НЕК търси банков заем в размер на 650 милиона евро (1 300 000 000 лева), за да се издължите към двата „американски” ТЕЦ-а? И като стана въпрос за задълженията на НЕК към двата ТЕЦ-а имам и един предпоследен въпрос към Вас.

Защо в продължение на всички години, откакто България е члан на ЕС нито един Ваш предшиственик, Вие лично, политик или който и да било не пледира прилагане на:

ДОГОВОРА ЗА ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Член 101

1. Забраняват се като несъвместими с вътрешния пазар всички споразумения между предприятия, решения на сдружения на предприятия и съгласувани практики, които биха могли да засегнат търговията между държавите-членки и които имат за своя цел или резултат предотвратяването, ограничаването или нарушаването на конкуренцията в рамките на вътрешния пазар, и в частност такива, които:

а) пряко или косвено определят покупни или продажни цени или други условия на търговията;

б) ограничават или контролират производството, пазарите, технологичното развитие или инвестициите;

в) осъществяват подялба на пазари или на доставчици;

г) прилагат различни условия по отношение на еквивалентни сделки с други търговски партньори, като по този начин ги поставят при сравнително по-неблагоприятни условия;

д) поставят сключването на договорите в зависимост от приемането на допълнителни задължения, които по своя характер или в съответствие с търговската практика нямат връзка с предмета на тези договори.

2. Всички споразумения или решения, които са забранени в съответствие с настоящия член, са нищожни.

ВЪПРОС ПОСЛЕДЕН! Трябва ли да разчитаме в този комплекс от мероприятия нечии намерения за нарочен фалит и последваща разпродажба на активите на НЕК на безценица?

Уважаеми г-н Илиев, искрено се надявам, че в най-кратки срокове ще получа пълни и изчерпателни отговори на поставените по-горе въпроси, в духа на поетите от Вас ангажименти за безкомпромисност и прозрачност.

С уважение Георги Котев

Всеки прочел и съгласен със съдържанието на това писмо и смята, че лично го засяга нека се чувства свободен да изпрати същото на г-н Петър Илиев, в каквото прецени качетво или от свое или от мое име. Това може да стане като приложети към писмото си линк към тази статия.

Георги Котев


Тагове:   НЕК,   писмо,   Петър Илиев,


Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9883357
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930