Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2015 18:09 - Колко би струвал тока от 7-ми блок на АЕЦ-а?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1791 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 29.10.2015 18:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ако той би бил построен и пуснат в експлоатация? Вече можете да си го изчислите и сами. За това ще ви помогне виртуалният калкулатор, създаден от "Бюлетин на атомните учени", САЩ, чрез който могат да се пресмятат много варианти, за цената на електроенергията, която би се произвеждала от различни видове блокове на АЕЦ. Можете да започнете да се запознавате със самият калкулатор от ТУК ( © Bulletin of the Atomic Scientists 2015). Под снимката с надпис            

"
КАЛКУЛАТОР ЗА ПРЕСМЯТАНЕ ЦЕНАТА НА ЯДРЕНО-ГОРИВНИЯ ЦИКЪЛ"

ще видите три опции:

THE CALCULATOR THE DATA THE GLOSSARY Първата опция ви препраща към самият калкулатор (ТУК). Втората опция ви запознава с вариантите на данните, които можете да използвате. Третата - с речника на понятията, професионалният речник.
За ваше удобство и улеснение аз събрах в една снимка един вариант на пресмятане, което, според мен, се доближава максимално към бъдещата цена на тока от 7-ми блок, ако той се построи някога. За по-добър преглед и прочит кликнете ДВА последователни пъти (с интервал) върху долното изображение:

image

В действителност една от двете графики, в дясно на снимката, ще бъде разположена над таблицата с вариращите параметри, в ляво на снимката, но за целите на пояснението и нагледността ги разположих така. Дали ще изберете графиката с една единствена цена или с всички варианти, зависи от избора ви на опция, посочени съответно с червена и синя стрелка от мен. Червената стрелка води до всички варианти, заложени от създателите на калкулатора, а синята до един, който вие ще си изберете.
На самите графики оста Х показва цената на един киловат установена електрическа мощност, в американски долари. Тя се получава, като разделите цената за построяване и пускане на количеството електрически киловат-часове, които ще генерира съответния блок. Съвсем наскоро (в "
Слънцето нокаутира ядрената мафия по цени") ви показах, как за 7-ми блок се очаква тя да бъде над 6900 щатски долари за един киловат установена мощност. По оста У е показана цената на един произведен киловат-час (кВТ.ч) в американски центове.
В горният ляв ъгъл на таблицата с вариантите трябва да изберете един от трите възможни ядрено-горивни цикъла. Аз избрах
Once-Through , което означава отворен цикъл, т.е. ядреното гориво се използва само веднъж и после отива на "гробището", какъвто се използва (официално) от (из)родната АЕЦ "Козлодуй". Вторият цикъл Full Recycle е т.нар. затворен цикъл, макар това да е доста условно, защото е практически неосъществим. Третият вариант MOX Recycle представлява смесено рециклиране между Ураниеви и Плутониеви ядра. 
Продължаваме с вариацията на параметрине в лявата таблица? По ред.

LWR Fuel Burnup - дълбочина на изгаряне на ядреното гориво за леко-водни реактори (LWR), каквито са и козлодуйските, в единици Гига-Ват-Денонощия на Тон-Уран (GWd/t). Дадени са само две опции - 33 и 43, което ни "спъва" още в началото. Работата е там, че не само в Козлодуй, но и по целият свят вече работят до 55 и повече ГВт.д/тУ. Но какво да се прави? Използваме това, което имаме. Смисълът на тази характеристика е да покаже количеството топлинна енергия, която се получава от единица маса ядрено гориво, за целия срок на неговото горене в реактора (3, 4 или даже 5 години). Повтарям - ТОПЛИННА, а не електрическа енергия. Докато тя се превърте (трансформира) в електоенергия  2/3-ти от нея се губи по трасето. Ето защо по-долу ще видите, че КПД-то на един блок е 33-34%.

Overnight Cost - цена до КЛЮЧ, пълната цена на блока до пускането му в експлоатация, в долари на единица установена мощност $/kWe = долари на един електрически киловат.

Operation & Maintenance - разходи за експлоатация и подръжка/ремонт на 1 Гига-Ват ( = 1 000 Мега-Вата = 1 000 000 кВт, каквито са и козлодуйските блокове) за 1 година. Нашите много крадат от тук, та не може точно да се каже.

Interest Rate - лихви по заемите, на годишна база. Дали са 5%, нека са 5%.

Uranium Price - цената на урана. Поставил съм я до реалистичната в момента. Можете да проверите от ТУК.

UF6 Conversion Cost - цена на трансформация на урановата руда в химичното съединение уранов сиксо-флорид - етап от подготовката на ядреното гориво.

Enrichment Cost - цена на процеса на обогатяване на ядреното гориво. Повишаване концентрацията на изотопите на Уран-235 в сместа на горивото, която в природата е около 0,71%, до около 4,5%.

LWR Fuel Fabrication Cost - цената за производство на ядреното гориво, във вид удобен за използване - във вид на ядрено-горивни касети.

Spent Fuel Interim Dry Storage Cost - цената на хранилището за сухо съхраняване на отработилото ядрено гориво.

Reactor Construction Time - времето за изграждане и въвеждане в експлоатация на БЛОК-а. Не се подвеждайте от факта, че са използвали думата РЕАКТОР, на практика става въпрос за БЛОК. Реактор плюс всички останали джаджи.

Reactor Economic Lifetime - продължителност на живот/експлоатация на блока, в години.

LWR Reactor Capacity - установена електрическа мощност на блока с леко-воден реактор.

LWR Capacity Factor - коефициент на използване на установената мощност. Ако работеше цяла година на 100%, без прекъсване или понижаване на мощността, коефициента би бил 1.

LWR Thermal Efficiency - коефициент на полезно действие (КПД) на целия блок.

LWR Inventory - запаси. Най-вероятно имат предвид запаси на ядрено гориво. През последните години (из)родната АЕЦ "Козлодуй" се презапасява на 100% за 1 година напред.

Fabrication Loss - производствени загуби.

Enrichment Loss - загуби при обогатяване на горивото. Ние не обогатяваме гориво, а го купуваме готово от руснаците.

И нека смятането започне сега!

Цената, която аз постигнах е голямото число, което виждате в горния ляв ъгъл на снимката. В момента АЕЦ-а продава на НЕК под 2 цента/кВт.ч, а на т.нар. "свободен" пазар по около 4,3 цента/кВт.ч. Средно претеглената цена, според продадените количества ток на двата пазарни сегмента, ще се получи малко повече от 3 цента или поне ТРИ пъти по-евтина от тази на 7-ми блок.

Георги Котев



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9874349
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930