Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2015 16:19 - Сините китове вече летят. ПАЗЕТЕ СЕ!
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2016 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 20.10.2015 16:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Такива чудеса се случват само в света на ядрената мафия, а още по-точно в средите на нейния руски клон. Това научаваме от мартенският брой (2015-та г.) на едно от многото и периодични издания, а именно "Вестник атомпрома" (атомпром = атомна промишленост). Целият 52 страничен (PDF формат) брой можете да разгледате от ТУК. На страница 24/52 виждаме инфографика рекламираща подобрена версия на една от основните технологии, наречена АЕЦ - 2006 (с реактор ВВЕР-1200). Тя изглежда така (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху изображението):

image

Още във водещият рекламен текст се натъкваме на дебелашка лъжа, а именно "Световен лидер по технико-икономически показатели и на приетите от международната енергийна общност критерии за безопасност". Е, те такива критерии нЕма. Никога не е имало и никога нЕма да има. Единственият валиден критерий за безопасност може да бъде НЕпосегателството за цепене на тежки ядра. Но световната ядрена мафия никога не е чувала за него.
В инфографиката следва изреждане на "достойнствата" на уж подобрената технология.

60 години работоспособност на реакторната установка. Че то и сега е така (същата технология се експлоатира и в АЕЦ "Козлодуй"), но за да се краде се лъже за по-малки срокове, за да се "модернизира",
"модернизира", "модернизира" ... и пак "модернизира", всеки път за наша сметка, през цената на тока.

12-18 месеца продължителност на горивната кампания (времето за престой на ядреното гориво в активната зона (на реактора)). Второто "достойнство" издава неграмотност. Горивната кампания не е времето на престоя на горивото в реактора, а времето между две презареждания на реактора с гориво. Разликата е съществена, защото една и съща ядрено-горивна касета престоява, като правило (освен ако не дефектира), повече от една кампания в реактора, което може да означава 24, 36 и даже 48 месеца. А иначе американският клон на ядрената мафия от дълги години масово прилага 18 и даже 24 месечни продължителности на горивните кампании и в тази светлина не виждам място за хвалба от руснаците.

Но неа видим и втората страница на инфографиката:

image

И за да ни ви досаждам с анализ на всички "достойнства" на "световния лидер" ще ви обърна внимание на най-интересното от тях. За целта съм го оградил в зелена рамка.

200 тона - защитният похлупак (херметичната зона, в която се намира реактора) издържа падане на летящ обект до 200 тона. И за да си представите по-добре този летящ обект те дават за пример ... синият кит, който тежал приблизително 150 тона. Вие виждали ли сте летящ кит? Е, вие може и да не сте виждали, но при ядрената мафия тези неща са си съвсем в реда на нещата.

За пълнота на картината се разходих до интернет-сайта на американския производител на самолети Боинг, за да проверя теглото на модела 777, примерно. И ето какво видах там:

image

Малко над 350 тона в момента на излитането, което прави средно над два сини кита. Е, да, но самолетие Боинг не летят, за разлика от китовете. Те пълзят по дъната на моретата и океаните. Ето защо няма опасност да паднат върху някой ядрен реактор и да го ... вие се сещате.

Така ядрената мафия облъчва мозъците на невинните си жертви. Постоянно и неизменно.

Георги Котев



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9881350
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930